Image

Luminor ir pirmā banka Baltijā, kas pandēmijas laikā ar Eiropas Investīciju bankas (EIB) atbalstu sāka izsniegt lētākus aizdevumus maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), un Baltijas uzņēmēji no šī gada janvāra līdz jūlijam ir saņēmuši kopumā jau 79 miljonus eiro. Šīs sadarbības ietvaros Latvijas MVU šogad pirmajos septiņos mēnešos no Luminor saņēmuši finansējumu 22 miljonu eiro, Igaunijas – 21 miljonu eiro, bet Lietuvas – 37 miljonu eiro apmērā.

Ar EIB un Eiropas Investīciju Fonda (EIF) sniegto garantiju jaunu aizdevumu nodrošināšanai Baltijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī uzņēmumiem ar vidēji lielu kapitālu trīs gadu laikā pieejams Luminor bankas finansējums 680 miljonu eiro vērtībā.

“Sākot no šā gada janvāra līdz jūlijam Latvijas uzņēmumiem esam izsnieguši finansējumu 22 miljonu eiro apmērā. Mums ir svarīgi piedāvāt arvien jaunus veidus, lai klientiem būtu pieejams izdevīgs un pieejams finansējums, īpaši šobrīd, kad ekonomiku turpina ietekmēt pandēmijas radītie apstākļi. Uzņēmumi atbalstu galvenokārt izmanto ilgtermiņa investīcijām un apgrozāmo līdzekļu palielināšanai,”

stāsta Mareks Gurauskas, Luminor Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas nodaļas vadītājs. 

Visās trīs Baltijas valstīs visvairāk finansējuma, tostarp līzingā, tika piešķirts lauksaimniecības, mežsaimniecības un kokapstrādes nozares uzņēmumiem, turklāt Latvijā un Igaunijā šie segmenti veidoja aptuveni pusi no kredītportfeļa, attiecīgi 40 % un 52 %. Aktīvi finansējumam piesakās arī transporta un loģistikas nozares uzņēmumi. Tikmēr Lietuvā aizdevumu portfeļa struktūra ir vienmērīgāka – lauksaimniecības, mežsaimniecības, kokapstrādes nozares uzņēmumiem seko ražošanas sektors, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumi, kā arī transporta un loģistikas nozare.

“Lauksaimniecības, mežsaimniecības un kokapstrādes nozaru attīstība ir lielā mērā saistīta ar laikapstākļiem, tāpēc pēdējā gada laikā, pateicoties dabas labvēlībai, daudzi uzņēmumi varēja reģistrēt rekordaugstu peļņu. Arī šogad nozaru uzņēmēji ir noskaņoti optimistiski, turpinot attīstīt uzņēmējdarbību, veicot dažādus ilgtermiņa ieguldījumus, pērkot tehniku, iekārtas, zemi, u.c. Tomēr aicinu lauksaimniekus būt vērīgiem un uz jauniem ieguldījumiem raudzīties ilgtermiņā,”

piebilst M. Gurauskas.

Pieejamā aizdevuma summa ir sākot no 10 tūkstošiem eiro, ko uzņēmumi var izmantot investīcijām vai apgrozāmo līdzekļu finansēšanai. Aizdevumu var saņemt projektiem, kuru kopējās izmaksas ir līdz 25 miljoniem eiro, savukārt EIB atbalsts piemērojams summai līdz 12,5 miljoniem eiro, turklāt Luminor klienti varēs saņemt arī zemāku procentu likmi (0,25 %). 

Finansējumam var pieteikties dažādu nozaru Baltijas reģiona mazie un vidējie uzņēmumi, kuros nodarbināti mazāk par 3000 darbiniekiem. Uz EIB atbalstu nevar pretendēt uzņēmumi, kuri pārstāv tādas nozares, kuru darbības rezultātā tiek ierobežotas cilvēku individuālās tiesības un brīvība un kuras ir aizliegtas ar likumu.

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk