Image

Jēdziens Fintech jeb finanšu tehnoloģijas publiskajā telpā dzirdams aizvien biežāk. Pieaug tehnoloģiju izplatībai, aizvien biežāk izvēlamies saņemt ikdienā nepieciešamos pakalpojumus ar dažādu platformu starpniecību. Ideālā gadījumā vēlamies ikvienu jautājumu atrisināt maksimāli ātri, ar dažu klikšķu palīdzību. Tas būtiski ietekmē dažādas jomas, tostarp banku, apdrošināšanas un investīciju nozares. Tehnoloģiju kombinācija strauji un būtiski ietekmē daudzas nozares, turklāt ātrāk un ievērojamāk nekā jebkad agrāk. Jaunie risinājumi ļauj klientiem veikt darījumus, izmantojot viedtālruni vai planšetdatorus, uzlabo darbības efektivitāti, drošību un klientu pieredzi, kā arī samazina izmaksas un ietaupa laiku.

Pilnībā attālināta konta atvēršana

Termiņnoguldījuma konta atvēršana pavisam nesen nozīmēja vairākkārtēju došanos uz banku, taču šobrīd to iespējams izdarīt pilnībā attālināti, veicot gan identifikāciju, gan līguma parakstīšanu, gan naudas pārskaitīšanu. Ja tiek izmantots tehniskais risinājums, kas apvieno dažādas sistēmas, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta datu bāzi, Nederīgo dokumentu reģistru u.c., arī visas nepieciešamās pārbaudes var notikt automātiski.

Pakalpojumu loks paplašinās

Ikviena krīze padara cilvēkus un uzņēmumus aizvien efektīvākus un progresīvākus. Pandēmija nav izņēmums – tās radītie ierobežojumi noteica toni, kas lika cilvēkiem intensīvi domāt, lai varētu pārdot saražoto, saņemt pakalpojumus un nodrošināt attālināto izglītību mūsu bērniem. Piemēram, pie Expobank tiešsaistes platformas termiņnoguldījumu izvietošanai SmartDeposit sākām strādāt krietni pirms pandēmijas, bet tās ieviešana sakrita ar laiku, kad attālinātie risinājumi, pulcēšanās ierobežojumu dēļ, kļuva ārkārtīgi aktuāli. Prognozēju, ka nākotnē šādu risinājumu būs aizvien vairāk un pakalpojumu loks, ko bankā būs iespējams saņemt attālināti, kļūs aizvien plašāks. Fintech risinājumi, kas ir ienākuši mūsu ikdienā kā “jaunais normālais”, ir šeit uz palikšanu – tas ir loģisks ceturtās industriālās revolūcijas turpinājums.

Saziņa ar bankas pārstāvi tērzētavā

Protams, arī tiešā saziņa ar bankas darbinieku – īstu, dzīvu cilvēku – nekur nepazudīs, lai gan daļu ikdienas jautājumu varēs palīdzēt risināt arī mākslīgais intelekts. Tas ir dinamiskā attīstībā un ar gadiem izmainīs daudzus mūsu ikdienas ieradumus. Līdzīgi bija arī ar internetu – šobrīd bez tā nedarbojas gandrīz nekas, bet atceramies savas sajūtas, kad tas paradījās? Ņemot vērā, ka paaudžu tendences liecina, ka gados jaunāki cilvēki dod priekšroku komunikācijai dažādās platformās, nevis sarunai pa telefonu, Fintech risinājumu, kuru ietvaros klients var sazināties ar bankas pārstāvi tērzētavā jeb čatā, popularitāte pieaugs.

Nav papildus risku finansēm vai personas datiem

Būtiski, ka, izmantojot banku pakalpojumus attālināti, klientiem nav jāraizējas par papildus riskiem – viss ir tikpat droši, kā nākot uz banku klātienē. Gan, raugoties no finanšu drošības viedokļa, gan no datu aizsardzības. Un termiņnoguldījumiem, kas veikti, izmantojot bankas ieviesto Fintech, tāpat kā tradicionāli izvietotam noguldījumam, ir spēkā Noguldījumu garantiju likums, kas paredz, ka ikvienam klientam ir garantēta atlīdzība līdz 100 000 eiro apmērā vienai personai, ja noguldījumam nav iespējams piekļūt.

Termiņnoguldījums un tradicionālais krājkonts

Runājot par piekļūšanu naudas līdzekļiem, jāpiezīmē, ka termiņnoguldījums atšķiras no  tradicionālā krājkonta. Krājkontā klients var regulāri papildināt naudu, bet termiņnoguldījumā ir fiksēta summa uz noteiktu laiku un ar fiksētu procentu likmi. Tas nozīmē, ka klients beigās saņem procentus ar tādu likmi, kāda bija spēkā, noslēdzot līgumu, kamēr krājkontā likme var mainīties, arī samazināties.

Sekmē finanšu disciplīnu

Termiņnoguldījums zināmā mērā sekmē arī finanšu disciplīnu, jo naudu klients izņem līgumā noteiktajā termiņā. Ja  līdzekļu mērķis ir, piemēram, starta kapitāls jaunietim, sasniedzot 18 gadu vecumu vai studiju maksa, tas ir lielisks risinājums. Protams, nepieciešamības gadījumā klients var izņemt naudu ātrāk, bet tādā gadījumā ir jārēķinās ar īpašiem banku noteikumiem.

Ņemot vērā, ka par aizvien ierastāku praksi kļūst iepirkšanās interneta veikalos un dažādu pakalpojumu līgumu slēgšana attālināti, arī finanšu iestādes seko līdzi sabiedrības tendencēm. Laiks mūsdienās ir viena no lielākajām vērtībām, tāpēc, ja ar Fintech risinājumiem to iespējams ietaupīt, tas ir jādara.

Papildu informācijai:
Anna Andina
AS Expobank sabiedrisko attiecību un mārketinga vadītāja
26189214, anna.andina@expobank.eu

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk