Image

Kā liecina Swedbank dati, pagājušajā gadā būtiski augusi iedzīvotāju interese par investīcijām, it īpaši dažādos fondos un Baltijas akcijās. Tā pērn, salīdzinājumā ar 2020. gadu, kopējais ieguldījumu apjoms Swedbank Robur fondos pieauga par 1930%, Baltijas biržas akcijām – par 267%, savukārt ar ārvalstu akcijām – par 12%. Līdzīgu popularitāti pērn guva arī Biržā tirgotie fondi jeb ETF, kur kopējais darījumu apjoms pieauga par 281%. Kopumā pērn vērtspapīros veikto jauno ieguldījumu apjoms sasniedza 51 miljonu eiro.

Naudas izteiksmē visvairāk Latvijas iedzīvotāji ieguldījuši Swedbank Robur fondos – 19 miljonus eiro. Tam seko ieguldījumi ārvalstu un Baltijas biržā, kur pērn ieguldīti attiecīgi 16 un 7 miljoni eiro. Savukārt biržā tirgotajos fondos jeb ETF ieguldīti 9 miljoni eiro.

Kā skaidro Swedbank Ieguldījumu daļas eksperts Rolands Zauls:

“Pērnais gads iezīmēja būtisku lēcienu investīciju jomā Latvijā. Redzam, ka arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas savus brīvos finanšu līdzekļus ieguldīt, nevis turēt kontā, ko veicinājuši daudz pieejamāki investīciju risinājumi. Tā, piemēram, Robur fondi piedāvā ieguldīt dažādu reģionu, nozaru un tēmu fondos pat no viena eiro. To izdevīguma un plašā piedāvājuma dēļ Robur fondi  ir populāri ne tikai jauno, bet arī esošo investoru vidū, kas meklē uzticamu risinājumu, kur ieguldīt savus uzkrājumus, vai arī veidot uzkrājumus ar finanšu tirgus starpniecību. Savukārt darījumi ar Baltijas biržā tirgotajām akcijām pērn kļuva daudz pieprasītāki pateicoties tādu vietējo uzņēmumu kā Virši, Delfin Group, Enefit Green, Hepsor un citu ienākšanai Baltijas tirgū.”

Jāpiemin, ka Swedbank tirdzniecību ar Baltijas biržā kotētajām akcijām piedāvā veikt bez maksas, kas piesaistījis arī daudzu gados jaunu investoru uzmanību, kuri ir sapratuši, kā darbojas vērtspapīru tirgus, un saskata iespējas tajā gūt papildus peļņu.

Top investīciju izvēles

Vērtējot iedzīvotāju populārākos investīciju mērķus, pēc apjomiem pārliecinoši numur viens izvēle ir Swedbank Robur Access Edge Global  ieguldījumu fonds, kas iegulda dažādu nozaru uzņēmumos visā pasaulē. Tam seko Swedbank Robur Fastighet (Real Estate) ieguldījumu fonds, kas investē ar nekustamo īpašumu saistītos uzņēmumos visā pasaulē. Trešajā vietā ierindojas Swedbank Robur Technology fonds, kas paredz ieguldījumus tehnoloģiju uzņēmumos visā pasaulē, galvenokārt IT sektora uzņēmumos.

Savukārt no sabalansētajiem fondiem, ko aktīvi pārvalda profesionāla Swedbank Robur komanda un kas attiecīgi vairāk piemēroti investoriem, kas tikko sākuši spert pirmos soļus ieguldījumu pasaulē, populārākie pērn bija Swedbank Savings fund 60, kas vidēji ap 60% iegulda akciju fondos un ap 40% – fiksēta ienākuma vērtspapīru fondos, kā arī Swedbank Savings fund 100, kas līdz pat 100% iegulda akciju fondos.

Darījumos ar akcijām Baltijas biržā, pērn pirmajā vietā pēc apgrozījuma ierindojās AS Olainfarm, taču tas bija likumsakarīgs rezultāts, ņemot vērā uzņēmuma iziešanu no biržas un attiecīgi tā akciju obligāto atpirkšanu. Tam sekoja Enefit Green ar ļoti sekmīgo sākotnējo publisko akciju piedāvājumu jeb IPO. Trešajā vietā ierindojas pašmāju uzņēmums Virši, savukārt ceturto un piekto vietu ieņem attiecīgi Delfin Group un Ignitis.

“Kopumā pērnais gads finanšu tirgos ir bijis sekmīgs, kas lielā mērā ir pateicoties ekonomikas stimulēšanas programmām, uzturot zemas bāzes procentu likmes, kā arī veicot valdību obligāciju pirkumus. Jaunais gads solās būt izaicinājumiem bagāts finanšu tirgiem ģeopolitiskos notikumos, centrālo banku monetāras politikās un citos faktoros. Bet to ko jaunajiem un topošajiem investoriem vienmēr ir vērts atcerēties, ka glabājot naudu kontā, tās vērtība tikai saruks, kamēr finanšu tirgi sniedz iespēju nopelnīt vai saglabāt tās esošo vērtību. Tāpēc der atcerēties, ka finanšu tirgi novērtē pacietīgos jeb tos investorus, kas nekrīt panikā par katru akcijas cenas vai tirgus svārstību, bet gan konsekventi un periodiski iegulda finanšu tirgos, lai sasniegtu savus ilgtermiņa finanšu mērķus,”

atzīmē Rolands Zauls.

 

RUS: Интерес латвийских жителей к вложениям стремительно растет; общий объем новых вложений в ценные бумаги в прошлом году достиг 51 миллиона евро

 

Papildu informācija:
Jānis Krops
Swedbank mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk