Image

Investīcijas vērtspapīros sākotnēji var šķist sarežģīts process, kas prasa īpašas zināšanas ekonomikas un finanšu jautājumos, tomēr ilgtermiņā brīvo finanšu līdzekļu glabāšana zeķē vai krājkontā samazina naudas vērtību. Ja vēlies audzēt savus uzkrājumus, tad ieguldījumi vērtspapīru tirgū var būt labs risinājums. Kāpēc un kā spert pirmos soļus ieguldījumu pasaulē, skaidro Jānis Bebris, Luminor ieguldījumu produktu vadītājs.

“Uzkrājumu veidošana ir svarīga ikviena finansiālajai drošībai, un investīcijas vērtspapīros ir viens no veidiem, kā likt naudai aktīvāk stādāt jūsu labā. Atdeve no jūsu ieguldījumiem būs atkarīga no tā, kur naudu investēsiet, kāda būs ieguldītā summa un laiks. Pārdomātas investīcijas var palīdzēt sakrāt līdzekļus bērnu studijām, savam pensiju fondam vai kādam citam iekārotam mērķim. Jo ātrāk sāksiet, jo lielāka iespēja nopelnīt vairāk,”

stāsta Jānis Bebris, Luminor ieguldījumu produktu vadītājs.


Akcijas, obligācijas vai ieguldījumu fondi?

Par drošāko, konservatīvāko un iesācējiem piemērotāko investīciju objektu uzskata obligācijas. Vienkāršiem vārdiem sakot, ar obligācijām jūs iegādājaties uzņēmuma vai valsts parādu, kuru tiem ir pienākums noteiktā laikā jums atmaksāt. Pat ja uzņēmumam finansiālie rādītāji nebūs spīdoši, kamēr vien uzņēmums turpinās strādāt, jūs saņemsiet savu naudu, tāpēc obligācijas ir viens no mazāk riskantajiem ieguldījumiem, kur problēmas var rasties tikai uzņēmuma bankrota gadījumā un pat tad vēl ir iespējas atgūt investēto. Taču jāņem vērā, ka obligāciju iegādei bieži var būt noteikts augsts minimālā ieguldījuma apjoms, tāpēc, sākot investēt mazas summas, ērtāk ir izvēlēties citus instrumentus. Piemēram, ieguldījumu fondiem un biržā tirgotiem fondiem (ETF) atdeve un risks ir līdzīgs obligācijām, bet ir iespēja investēt mazākas summas, un darīt to regulāri.

“Iegādājoties akcijas, jums būtībā pieder kāda daļa no uzņēmuma. Ja uzņēmums gūs peļņu, daļa no tās var tikt sadalīta akcionāriem, taču jāņem vērā, ka uzņēmumam nav pienākums to darīt, jo peļņu var investēt arī tālākā attīstībā. Ja uzņēmumam klājas labi un dividendes tiek izmaksātas, tad šajā gadījumā peļņa visticamāk būs lielāka nekā no obligācijām, taču, ja uzņēmums strādā ar zaudējumiem, arī jūs kā uzņēmuma līdzīpašnieks nesaņemsiet plānoto atdevi no saviem ieguldījumiem,”

norāda J. Bebris.

Ieguldījumu fondi investē dažādos finanšu instrumentos (akcijās, obligācijās, citos ieguldījumu fondos), šādi sadalot riskus, un arī šis ir salīdzinoši drošāks ieguldījumu veids. Ja plāno ieguldīt lielāku summu, ir prātīgi “neturēt visas olas vienā groziņā” un investēt dažādos investīciju objektos vai dažādos uzņēmumos. Tiek uzskatīts, ka nākotnē lielāku peļņu nesīs investīcijas tādos uzņēmumos, kas vērsti uz ilgtspējīgu biznesu, piemēram, e-komercijas, robotikas, elektroautomašīnu vai kiberdrošības jomās.

Izvēlies, cik lielu summu investēt

Nav noteiktas minimālās summas, ar kuru sākt. Ja nejūties droši, sākumā investē dažus desmitus vai pāris simtus eiro un iepazīties ar investīciju procesu. Nevajadzētu investēt visus iekrājumus, bet noteiktu summu atstāt kā drošības spilvenu, jo investīcijas vērtspapīros ir saistītas arī ar zināmu risku, īpaši īstermiņā, kurā tirgus svārstības ir grūti prognozējamas. Būtiski ieguldījumus vērtspapīros plānot kā uzkrājumu ilgtermiņā vai arī īstermiņa mērķu sasniegšanai izmantot instrumentus, kuru cena ir mazāk svārstīga un risks zaudēt ir zemāks. Tomēr, jo lielāku summu investēsi uz ilgāku termiņu, pastāv lielāka iespēja, ka arī atdeve būs lielāka.

Izvēlies brokeri

Brokeris būs starpnieks starp tevi un finanšu tirgu. Visbiežāk izvēlas banku, kurā investoram jau ir atvērts norēķinu konts. Lai naktīs varētu gulēt mierīgi, svarīgi izvēlēties drošu un uzticamu brokeri. Latvijā tas būtu tāds, kas ir reģistrēts kā ieguldījumu pakalpojumu sniedzējs un kas ir arī Nasdaq Latvia biržas biedrs. Ir vērts pievērst uzmanību izmaksām par brokeru sniegtajiem pakalpojumiem, jo tās starp dažādiem pakalpojumu sniedzējiem var būtiski atšķirties. Tāpat viens no kritērijiem, kas ir svarīgs brokera izvēlē, ir piedāvāto pakalpojumu klāsts, tā sistēmas un to atbilstība jūsu prasībām, piemēram, vai kontu var pārvaldīt no dažādām ierīcēm.

Sāc ieguldīt

Šobrīd klientu ērtībām vairākas bankas nodrošina digitālus risinājumus ieguldījumu veikšanai, kas nozīmē, ka ieguldīšana kļuvusi tikpat vienkārša kā naudas pārskaitīšana ar telefona palīdzību. Luminor piedāvā izmantot Luminor Investor platformu, kas ļauj investēt no jebkuras vietas, jebkurā laikā un jebkurā ierīcē. Platforma ir ērti lietojama, un tajā iespējams veikt ieguldījumus, sākot ar 100 eiro. Ja vēlies sākotnēji iepazīt, kā tas viss strādā, ir iespēja izmēģināt demo versiju bez maksas. Lielais vienkāršo finanšu instrumentu klāsts sniegs iespēju uzsākt ieguldīšanu arī cilvēkiem bez iepriekšējās pieredzes.

Izvērtē panākumus

Ja ilgtermiņā vēlies ieguldīt vērtspapīros, ir svarīgi sekot līdzi ieguldījumiem un tos analizēt. Jāatceras, ka akciju tirgus ir svārstīgs un to nevar vērtēt īstermiņā, tāpēc pie pirmajiem sarežģījumiem nevajag uzreiz mest “plinti krūmos”. Ieguldījumi vērtspapīros parasti nenes ātru un lielu peļņu, bet gan kapitāla pieaugumu ilgtermiņā. Ja pats nevēlies iedziļināties akciju tirgos, uztici savus līdzekļus ieguldījumu fondiem, kuru pārvaldnieki – jomas profesionāļi – šo darbu veiks tavā vietā.

 

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk