Image

Pēdējo gadu laikā par aptuveni 25 % palielinājies izsniegto aizdevumu skaits koka māju būvniecībai, liecina Luminor bankas apkopotā informācija. Visbiežāk šādas mājas izvēlas būvēt Rīgā un Pierīgā, tomēr interese pieaug arī citos Latvijas reģionos.

Luminor izsniegto hipotekāro kredītu skaits pandēmijas laikā audzis par trešdaļu, un līdz ar kopējo tirgus palielināšanos pieaudzis pieprasījums arī pēc aizdevumiem koka karkasa māju būvniecībai. Pēdējo mēnešu laikā piešķirtais finansējums koka māju būvniecībai sasniedzis līdz pat 45 % no visiem bankas finansētajiem būvniecības darījumiem privātpersonām. Tendence ir pieaugoša, jo vēl pirms pāris gadiem tikai katrs piektais aizdevums tika piešķirts koka māju būvniecībai.

“Visbiežāk, domājot par mājas būvniecību, tiek apsvērta mūra ēkas celtniecība, tomēr arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju izvēlas arī koka ēkas, kas ir mūsdienīgs risinājums. Pieaugošā interese par koka karkasa mājām skaidrojama ar to, ka to būvniecības izmaksas ir prognozējamākas, arī uzstādīšana notiek īsākā laikā, ja salīdzina ar klasisko būvniecības procesu. Luminor dati rāda, ka klienti priekšroku dod uzņēmumiem, kuriem ir ilggadīga pieredze šajā jomā un kas strādā pēc augstākās kvalitātes standartiem – un arī tādu Latvijā parādās arvien vairāk,”

– norāda Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Galvenokārt koka karkasa privātmāju būvniecība ir populāra Rīgā un Pierīgā, tomēr interese palielinās arī citos Latvijas reģionos. Pēc Latvijas koka būvniecības klastera datiem pašlaik Latvijā darbojas aptuveni 100 uzņēmumi, kas nodarbojas ar koka māju būvniecību. Galvenokārt saražotā produkcija tiek eksportēta uz Skandināvijas valstīm, īpaši uz Norvēgiju un Zviedriju, taču Latvijā ražotās koka ēkas atrodamas arī citviet Eiropā. Koka karkasa māju būvniecība tiek uzskatīta par vienu no ilgtspējīgāku mājokļu būvniecības veidiem.

“Pieprasījuma pieaugumu pēc privātmājām īpaši novērojām pagājušajā gadā, kad pandēmijas laikā cilvēki arvien vairāk sāka izvērtēt privātmāju priekšrocības salīdzinājumā ar dzīvokļiem, taču kopumā stabila izaugsme koka māju ražošanā vērojama jau vismaz četrus gadus. Visbiežāk koka karkasa mājas izvēlas iegādāties jaunās ģimenes, kas dzīvo Pierīgā vai piejūras teritorijā. Jau vairākus gadus klienti visbiežāk izvēlas koka mājas ar platību 107m2, taču šobrīd interese pieaug arī par lielākām dzīvojamām platībām, kas ir aptuveni no 130m2 līdz 160m2. Populārākā izvēle ir vienstāvu mājas, turklāt, ja zeme ir pietiekami liela, tad šāda māja var būt arī ergonomiskāka par klasisku divstāvu māju,”

– stāsta uzņēmuma Līvas Grupa īpašnieks Agris Smelteris.

Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais piebilst, ka, izvērtējot bankas klientu plānoto mājas būvniecību, koka izmantošana netiek vērtēta konservatīvāk kā citi materiāli, tāpat netiek noteikti papildu finansēšanas ierobežojumi koka māju iegādei vai būvniecībai.

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk