Image

Luminor Bank AS publicējusi starpposmu pārskatu par 2020. gada ceturto ceturksni. Banka ir noslēgusi būtisku tehnoloģiskās transformācijas posmu un uzsākusi 2021. gadu ar spēcīgu finansiālo pozīciju, un turpinās atbalstīt savus klientus pandēmijas apstākļos.

Pērnā gada ceturtajā ceturksnī Luminor klientu noguldījumi pieauga par 713 miljoniem eiro, sasniedzot 11.8 miljardus eiro, kā rezultātā aizdevumu un noguldījumu attiecība ceturkšņa beigās bija 80%. Ienākumus nenesošo kredītu īpatsvars no kopējā kredītportfeļa apjoma bijis zemākais bankas vēsturē, samazinoties līdz 3.2 %. Luminor peļņa 2020. gada ceturtajā ceturksnī bija 18.6 miljoni eiro, kas ir par 14.6 miljoniem eiro vairāk nekā tādā pašā laika periodā 2019. gadā.

Luminor finansējuma efektivitāte tika vēl vairāk uzlabota, noslēdzot obligāciju emisiju 300 miljonu eiro apmērā un vienlaikus atpērkot arī vērstpapīrus 250 miljonu eiro vērtībā ar 2021. gada termiņu.

Decembrī Eiropas Investīciju Banka (EIB) un Eiropas Investīciju Fonds (EIF) izsniedza Luminor bankai garantiju  jaunu aizdevumu nodrošināšanai vismaz 660 miljonu eiro apmērā Baltijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī uzņēmumiem ar vidēji lielu kapitālu. Luminor ir pirmā banka Baltijā, kam piešķirta šāda garantija.

“Covid-19 ir krasi mainījusi mūsu ikdienu, radot virkni jaunu izaicinājumu. Luminor Latvijā ceturtā ceturkšņa dati rāda pieaugumu iedzīvotāju noguldījumos 7 % apmērā, salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni. Tas parāda, ka pandēmijas apstākļos iedzīvotāji kļuvuši apdomīgāki savos tēriņos un vairāk uzkrāj naudu savos kontos. Piesardzība manāma arī uzņēmumu vidū. Gada pēdējā ceturksnī piedzīvojām pastiprinātu pieprasījumu pēc mājokļu kreditēšanas, ko varētu skaidrot ar gada sākumā atlikto darījumu realizēšanu. Kopumā ceturtā ceturkšņa beigās Luminor privātpersonām izsniegtais finansējums mājokļu iegādei Latvijā sasniedza 1.54 miljardus. Gads, protams, ir bijis sarežģīts, taču, neskatoties uz nenoteiktību visa gada garumā, Luminor ir aktīvi atbalstījusi gan uzņēmējus, gan arī mājsaimniecības, kas pandēmijas ietekmē nonāca finansiālās grūtībās,”

–  stāsta Kerli Gabrilovica, Luminor vadītāja Latvijā.

Ceturtajā ceturksnī Luminor pabeidza tehnoloģisko atdalīšanos no savām bijušajām mātes bankām. Pērn gada pirmajā pusē Luminor īstenoja klientu datu pārnešanu uz vienotu platformu Latvijā un Lietuvā, un novembrī šis process tika pabeigts arī Igaunijā. 2021. gada janvārī Luminor noslēdza piecu gadu sadarbības līgumu ar IBM, lai paātrinātu bankas digitālo transformāciju un vēl vairāk pastiprinātu drošības un normatīvo aktu atbilstības procesus.

Luminor turpina apņēmīgi atklāt un novērst nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un finanšu noziegumus, investēt darbinieku zināšanu paaugstināšanā un tehnoloģisko sistēmu stiprināšanā šajā jomā, pērnā gada ceturtajā ceturksnī pārskatot savu sistēmu darbību un procesus.

 “Baltijas valstis pandēmijas apstākļos pierādījušas savu noturību un ir pietiekami sagatavojušās iespējamiem izaicinājumiem. Mēs turpināsim izmantot savu spēcīgo finansiālo pozīciju, lai atbalstītu savus klientus kā uzticams partneris gan privātpersonām, gan uzņēmumiem visā Baltijā. Pēc tehnoloģiskās atdalīšanās no bijušajām mātes bankām, esam gatavi spert nākamo soli mūsu transformācijā, koncentrējoties uz mūsu klientu apmierinātības palielināšanu, digitālo attīstību un izaugsmi. Kopš pievienošanās organizācijai esmu pārsteigts par kolēģu apņēmību un centieniem izveidot spēcīgu reģionālo banku vietējiem klientiem un cerīgi lūkojos uz Luminor vadīšanu, uzsākot mūsu nākamo stratēģijas transformācijas posmu,”

– norāda Peters Boseks, Luminor bankas valdes priekšsēdētājs.

Par Luminor:

Luminor ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs Baltijas valstīs ar aptuveni 900 tūkstošiem klientu, 2300 darbiniekiem, kā arī 16,1% tirgus daļu noguldījumos un 17,2% tirgus daļu kreditēšanā 2020. gada ceturtā ceturkšņa beigās. Luminor pašu kapitāls sastāda 1.7 miljardus eiro, pirmā līmeņa pamata kapitāla rādītājam (CET1) sasniedzot 22,4%.

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk