Image

Studējošo pieprasījums pēc studiju un studējošo kredītiem 2021. gada rudenī varētu būt tāds pats kā 2020. gada rudenī un pat lielāks, tomēr ar pašreizējo finansējumu nepietiks, lai izsniegtu studiju un studējošo kredītu visiem studētgribētājiem. Nozares organizācijas kopīgā vēstulē aicina Saeimas Budžeta komisiju un Saeimas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisiju tuvākajā sēdē izskatīt jautājumu par finansējuma pieejamību studiju kreditēšanai nevienlīdzības mazināšanai.

Trūkstošā finansējuma dēļ ir drauds samazināties izsniedzamo studiju un studējošo kredītu skaitam nākamajā akadēmiskajā gadā, kas valstī šobrīd ir vienīgais atbalsta mehānisms studējošajiem, kuri nav ieguvuši valsts finansētas studiju vietas vai arī iegūst augstāko izglītību studiju programmās, kurās valsts finansētu studiju vietu nav. Lai novērstu šo potenciālo risku, Latvijas Studentu apvienība, Latvijas Finanšu nozares asociācija, Rektoru padome un Augstākās izglītības padome kopīgā vēstulē aicina Saeimas atbildīgās komisijas tuvākajā sēdē izskatīt jautājumu par finansējuma pieejamību studiju kreditēšanai nevienlīdzības mazināšanai. Šobrīd ir skaidrs – šogad pieaugošo pieprasījumu dēļ studiju un studējošo kredītus ar esošo finansējumu nodrošināt nebūs iespējams. Tiek lēsts, ka nepieciešams papildu finansējums 150 000 EUR apmērā, lai pilnā apmērā apmierinātu pieaugošo pieprasījumu pēc studiju kredītiem.

Latvijas Studentu apvienības prezidents Kristafers Zeiļuks norāda: “Pirms gada bijām liecinieki Latvijas Studentu apvienības rīkotai akcijai “Gribu studēt”, kur studējošie, neziņas par savu finansiālo situāciju vadīti, dalījās ar iemesliem, kāpēc viņi vēlas studēt. Iemesli ir patiesi aizkustinoši, piemēram, būt pirmajam, kas savā ģimenē izvēlas iegūt augstāko izglītību, kļūt par pedagogu, kurš spēj iedvesmot, vai izrauties no nabadzības apļa, kurā studējošais atrodas. Šobrīd ekonomiskā situācija valstī nav būtiski mainījusies. Vai tam, ka studētgribētāja vecākiem nav pietiekami finansiālo līdzekļu, lai ļautu jaunietim piepildīt savu sapni, ir jākļūst par iemeslu, kāpēc mēs nesatiksim nākamo izcilo ārstu, filologu, fiziķi vai pat valsts vadītāju? Katrs no viņiem varētu nest Latvijas vārdu pasaulē, bet šobrīd šī iespēja tiek pakļauta riskam. Līdz ar to kopā ar nozares organizācijām lūdzam Saeimas atbildīgās komisijas diskutēt par papildu finansējuma piešķiršanu, lai katram studētgribētājam būtu iespēja studēt nevis piedalīties sacensībās uz atlikušajām valsts garantēto kredītu vietām.

Ar vēstules saturu detalizētāk iespējams iepazīties šeit. Vēstuli parakstījuši Latvijas Studentu apvienības, Latvijas Finanšu nozares asociācijas, Rektoru padomes un Augstākās izglītības padomes vadītāji.  

Jaunā kreditēšanas sistēma tika izveidota, sadarbojoties Izglītības un zinātnes ministrijai, attīstības finanšu institūcijai “Altum”, Latvijas Finanšu nozares asociācijai un Latvijas Studentu apvienībai. Tā uzsākusi darbību 2020. gada 12. augustā. Kredītus galvo valsts, un studējošajiem nav nepieciešams papildu galvotājs. Studiju vai studējošā kredītam pieteikties iespējams elektroniski, un pieteikuma izskatīšana notiek dažu darba dienu laikā. Studiju kredīta summa tiek segta pilnas studiju maksas apmērā, līdz ar to papildu līdzekļi, lai kādu studiju maksas daļu apmaksātu, nav jāmeklē. Latvijas Studentu apvienība atzīst to par studentiem draudzīgu un būtisku sociālās mobilitātes un nevienlīdzības mazināšanas atbalstu.

 

INFORMĀCIJU SAGATAVOJA:
Izabella Rumkovska
Latvijas Studentu apvienības
Sabiedrisko attiecību vadītāja
Mob. tel.: 26679767
E-pasts: izabella.rumkovska@lsa.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk