Image

Lai arī kopumā ekonomikas izaugsme palēninās, tomēr vairāk nekā trešā daļa Baltijas valstu lielo uzņēmumu ir pozitīvi noskaņoti savās prognozēs par biznesa vides attīstību nākamajos 12 mēnešos. SEB bankas veiktā Baltijas valstu lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptauja* liecina, ka uzņēmumi nākamā gada laikā plāno fokusēt savu uzmanību attīstībai, turklāt puse Latvijas lielo uzņēmumu ir gatavi investēt tieši mājas tirgū.

Plānojot savu finanšu resursu izlietojumu, 50% Latvijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru atzīst, ka plāno turpināt investēt vietējā tirgū. Līdzīga situācija ir arī kaimiņvalstīs, kur investēt mājas tirgū plāno 45% Lietuvas un 51% Igaunijas lielo uzņēmumu. Vienlaikus Latvijā ir lielākais uzņēmumu īpatsvars, kas plāno dividenžu izmaksas (10%), un zemākais, kas plāno investēt eksporta tirgus paplašināšanā (6%).

“Latvijas uzņēmēji mazāk nekā kaimiņvalstīs ir ieņēmuši nogaidošu pozīciju, proti, tikai 9% Latvijas lielo uzņēmumu plāno nedarīt neko, kamēr Lietuvā un Igaunijā tie ir 14% lielo uzņēmumu. Aptaujas dati rāda, ka kopumā Baltijas lielo uzņēmumu finanšu vadītāji ir samērā pārliecināti par uzņēmumu spēju tikt galā ar šī brīža izaicinājumiem un nākamo 12 mēnešu laikā plāno fokusēt savu uzmanību attīstībai,”

skaidro SEB bankas valdes loceklis Ints Krasts.

Attīstības prioritātes – digitalizācija un automatizācija

Latvijas uzņēmumu primārais fokuss būs digitalizācija un automatizācija, ko kā prioritāti nākamajiem 12 mēnešiemizvirzījuši vairāk nekā piektā daļa jeb 22% lielo uzņēmumu. Tam seko izmaksu samazināšana (21%) un finanšu plūsmas palielināšana, uz ko fokusēsies 17% aptaujāto uzņēmumu.

Lietuvā lielo uzņēmumu prioritātes ir nedaudz atšķirīgas. Kā nozīmīgākā prioritāte tiek izvirzīta investīcijas jaudu palielināšanā (27%), kam seko digitalizācija un automatizācija (19%) un izmaksu mazināšana (17%).

Savukārt Igaunijas lielo uzņēmumu fokuss nākamajā gadā būs līdzīgs kā Latvijā, proti, teju trešā daļa (30%) lielo uzņēmumu kā nozīmīgāko prioritāti izvirza digitalizāciju un automatizāciju, kam seko izmaksu samazināšana (18%) un finanšu plūsmas palielināšana (18%).

Atturība pret riskiem

Šī brīža ekonomiskā situācija, neskaidrā nākotne un izaicinājumi likumsakarīgi noved pie lielākas uzņēmēju piesardzības. Teju puse jeb 47% Latvijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru apgalvo, ka šis nav īstais laiks, lai uzņemtos jaunus riskus. Vienlaikus teju trešā daļa (32%) Latvijas lielo uzņēmumu ir gatavi apsvērt vismaz īstermiņa risku uzņemšanos, bet piektā daļa (21%) uzņēmumu ir gatavi uzņemties lielāku risku arī ilgtermiņā.

Lietuvas lielo uzņēmumu finanšu direktori ir optimistiskāk noskaņoti, proti, lielākā daļa jeb 60% lielo uzņēmumu ir gatavi uzņemties lielāku risku uzņēmuma bilancē, tostarp ilgtermiņā, kamēr 40% aptaujāto ir noskaņoti nogaidoši. Savukārt Igaunijas uzņēmēji ir visatturīgākie pret riskiem – 54% lielo uzņēmumu šobrīd nav gatavi uzņemties papildu riskus, kamēr 46% lielo uzņēmumu būtu gatavi uzņemties arī ilgtermiņa riskus.

*SEB banka Baltijas lielāko uzņēmumu finanšu direktoru aptauju veic reizi gadā, vaicājot finansistu prognozes par uzņēmējdarbības vidi, būtiskākajiem izaicinājumiem un citiem jautājumiem. Aptauja veikta 2022. gada septembrī, un tajā piedalījās 255 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ar gada apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro.

 

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 4 277 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 100 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk