Image

Viena no izplatītākajām tradīcijām Ziemassvētkos ir egles dekorēšana. Tāpat šim svētku laikam raksturīga arī pastiprināta gaismas rotājumu izmantošana. Rūpējoties par vides ilgtspējas nodrošināšanu, SEB banka aicina izvēlēties dabai draudzīgākus risinājumus, kas vienlaikus ļauj saglabāt tradīciju ievērošanu un svētku atmosfēras radīšanu.

6% iedzīvotāju svētkos rotās egli ārā pie mājas

Ziemassvētku egles izvēle un tās rotāšanas tradīcijas ir atšķirīgas katrā ģimenē. SEB veiktā aptauja liecina, ka lielākā daļa jeb 51% latviešu dod priekšroku pašu cirstai vai pirktai dzīvai eglītei*.

“Egles ienešana mājās un tās rotāšana ir viena no skaistākajām svētku tradīcijām. SEB aptaujas dati liecina, ka 6% Latvijas iedzīvotāju izvēlas rotāt egli, kas aug ārā pie mājas, kas ir videi ļoti draudzīga pieeja egles pušķošanā. Protams, ne visiem ir šāda iespēja, tāpēc eglīte tiek ienesta istabā. Šādā veidā koks mājās ienes meža smaržu, kas vēl vairāk pastiprina svētku noskaņu, tomēr pēc Ziemassvētkiem eglītes nereti nonāk atkritumos, tāpēc priekšroka dodama eglei podiņā, ko pēcāk iespējams izstādīt ārā. Pērn mūsu kaimiņvalsts iedzīvotāji Viļņā iestādīja pasaulē pirmo Ziemassvētku mežu no iedzīvotāju atvestajām vecajām Ziemassvētku eglītēm podiņos, kas ir lieliska prakse, kā pagarināt eglīšu mūžu un arī rūpēties par vides ilgtspēju,”

uzsver SEB bankas Privātpersonu segmenta vadītāja Elīna Kalniņa.

Vienlaikus ceturtā daļa (25%) iedzīvotāju izvēlas rotāt mākslīgo egli, savukārt nedaudz vairāk nekā desmitā daļa (13%) aptaujāto gatavo svētku rotājumus bez egles.

17% latviešu šogad izmantos mazāk svētku gaismiņu

Lielākā daļa jeb 54% Latvijas iedzīvotāju šogad plāno izmantot tikpat daudz gaismas virteņu un citu rotājumu kā pērn, savukārt 17% latviešu izmantos mazāk gaismas dekorāciju. Neliela daļa iedzīvotāju (6%) ir gatavi iegādāties jaunas un izmantot vairāk gaismas dekorāciju nekā pērn. Vienlaikus aptuveni desmitā daļa (11%) Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētkos vispār neizmanto gaismas dekorācijas.

Gaismas rotājumi sniedz svētku sajūtu un atbilstošu noskaņu laikā, kad ārā ātri iestājas tumsa. Tomēr to izvēlē jāņem vērā gan ekonomikas aspekts, gan arī ietekme uz vidi. Šobrīd plaši pieejamas LED virtenes, kas ir gan ekonomiskākās, gan arī videi draudzīgākas.

“Lielāki vai mazāki gaismas elementi svētkos ienāk teju katrā mājā. Svarīgi ir pievērst uzmanību šo mirdzošo dekorāciju energoefektivitātei. Piemēram, LED gaismas virtenei salīdzinājumā ar virteni ar parastām spuldzēm ir par 90% mazāks enerģijas patēriņš, kas nozīmē, ka šādas virtenes ir ne tikai maciņam, bet arī videi kopumā draudzīgākas,”

skaidro Elīna Kalniņa, turpinot, ka ietekmi uz vidi rada arī gaismas virteņu izcelsme un ceļš līdz iedzīvotāju mājokļiem:

“Lielākoties Ziemassvētku rotājumi tiek ievesti no Ķīnas. Piemēram, 2019. gadā no Ķīnas uz Eiropas Savienības valstīm tika importēti vairāk nekā 123 000 tonnu rotājumu.”

Elīna Kalniņa atgādina, ka gaismas rotājumus, lai arī cik tie būtu ekonomiski, no drošības viedokļa raugoties, nedrīkst atstāt bez uzraudzības un tās vēlams izslēgt tad, kad neviena nav līdzās.

Savukārt aprēķināt savu personīgo ietekmi uz vidi, ka arī iedvesmoties svinēt svētkus ilgtspējīgi ir iespējams lietotne ManaEkopēda | SEB. Lietotnē katrs var aprēķināt savu oglekļa pēdu, balstoties uz dzīvesveida un patēriņa ieradumiem piecās kategorijās: pārtika, mājoklis, iepirkšanās, transports un ceļošana. Turklāt lietotnē rodami arī praktiski padomi savas ietekmes uz vidi samazināšanai, kā arī pieejami izaicinājumi, kuros var piedalīties kopā ar draugiem vai ģimenes locekļiem, lai kopā virzītos uz videi draudzīgāku dzīves veidu. Viens no jaunākajiem izaicinājumiem ir tieši par ilgtspējīgu Ziemassvētku svinēšanu.

Aicinām arī noskatīties šī gada SEB bankas Ziemassvētku apsveikumu.

*Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc SEB bankas pasūtījuma šā gada novembrī veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Papildu informācijai:

Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – tālr. 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 4 277 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 100 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk