Image

2019. gadā SEB banka studentiem piešķīrusi 1469 aizdevumus ar valsts galvojumu par aptuveni 9,4 miljoniem eiro. No piešķirtajiem aizdevumiem 83% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 17% – studējošā kredīti ikdienas tēriņiem. Vidējā studiju kredīta summa pērn bija ap 6200 eiro, bet vidējā summa studējošā kredītam – nedaudz vairāk par 7000 eiro.

Arī šobrīd SEB banka ir vienīgā banka, kas nodrošina studentiem aizdevumus ar valsts galvojumu. Pieteikšanās atsāksies 20. janvārī un ilgs līdz 10. martam. Studentiem, kuri mācās klātienes vai neklātienes programmās, ir iespēja pieteikties studiju kredītam, kas paredzēts mācību maksas segšanai. Savukārt klātienes studentiem ir iespēja pieteikties arī studējošā kredītam, kas paredzēts ikdienas tēriņiem.

Pateicoties valsts galvojumam, students, kurš saņēmis kredītu mācību apmaksai, studiju laikā nemaksā neko – ne pamatsummu, ne procentus – un aizdevuma atmaksa sākas tikai ar 12. mēnesi pēc augstskolas absolvēšanas. Savukārt studējošā kredīta saņēmējiem studiju laikā ir jāmaksā tikai procenti, bet pamatsummas atmaksa arī sākas ar 12. mēnesi pēc studiju beigām.

“Šobrīd aizdevumi ar valsts galvojumu tiek piešķirti pēc līdzšinējās sistēmas, bet jau no šī gada aprīļa stāsies spēkā virkne izmaiņu, atvieglojot kredīta saņemšanas procesu. Būtiskākais jaunums – vairs nebūs nepieciešams otrs galvotājs, kas nereti bija šķērslis finansējuma saņemšanai tiem studentiem, kuru vecākiem nav iespējas sniegt šādu galvojumu. Tāpat arī plānots vienkāršot un digitalizēt pieteikšanās kārtību, lai aizdevums tiktu saņemts savlaicīgi un jaunietis vēl pirms mācību uzsākšanas būtu drošs par finansējumu savām studijām,” skaidro SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Pērn kredītiem ar valsts galvojumu visvairāk pieteicās studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Biznesa augstskolas “Turība”. Aptuveni 7% no piešķirtajiem aizdevumiem bija kredīti, ko saņēmuši ārzemēs studējošie jaunieši.

Lai saņemtu valsts galvotos kredītus, studentam vispirms jāvēršas savā izglītības iestādē, kurā pieteikums tiek reģistrēts un izvērtēts. Saņemot atbildi no izglītības iestādes un Studiju un zinātnes administrācijas, studentam un galvotājam jāiesniedz pieteikums SEB bankas internetbankā. Ja ne students, ne galvotājs nav SEB bankas klienti, sākotnēji būs jādodas uz filiāli noformēt internetbanku, lai attālināti varētu iesniegt pieteikumu. Saņemot apstiprinājumu pieteikumam, internetbankā līgumu varēs arī attālināti parakstīt.

Vairāk par studiju kredītiem un pieteikšanos: seb.lv/studentiem.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk