Image
  • Kredītportfeļa pieaugums un stabils pieprasījums mājokļu finansēšanā
  • Izveidoti papildus kredītuzkrājumi, taču aktīvu kvalitāte saglabājusies augsta
  • Swedbank Robur fondu ienākšana Latvijā – jaunas investīciju iespējas klientiem
  • Swedbank atzīta par iekārojamāko darba devēju Latvijā

Swedbank peļņa 2021.gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar pērno gadu, ir samazinājusies par 6 miljoniem eiro un bija 15 miljoni eiro. Peļņas samazinājumu ietekmēja papildus kredītuzkrājumu veidošana, kā arī lielāki izdevumi.

Tīrie procentu ienākumi ir sarukuši par 6 procentiem, ko ietekmēja samazinājums tajos bankas aizdevumu apjomos, kuros ir augstākas procentlikmes. Tikmēr kreditēšana kopumā ir augusi par 1 procentu, galvenokārt pateicoties privātpersonu aktivitātei. Pieaugums mājsaimniecību kreditēšanā bija 3 procenti, kamēr uzņēmumu kredītportfelis palicis nemainīgs. Depozītu apmērs gada laikā pieaudzis par 23 procentiem.

Tīrie komisiju ienākumi pirmajos šī gada trīs mēnešos ir palielinājušies par 1 procentu augstāku ienākumu dēļ maksājumu pakalpojumu nodrošināšanā un aktīvu pārvaldīšanā. Savukārt negatīvu ietekmi uz komisiju ienākumiem turpina atstāt salīdzinoši zemāka aktivitāte maksājumu karšu darījumos.

Citi ieņēmumi ir palielinājušies par 14 procentiem, ko ietekmēja labāki rezultāti apdrošināšanā.

Kopējie bankas izdevumi gada laikā ir auguši par 12 procentiem. Tos turpina ietekmēt lielāki izdevumi darba spēka vajadzībām. Tāpat izmaksas augušas, lai turpinātu naudas atmazgāšanas risku samazināšanu, risku vadības kapacitātes stiprināšanu, kā arī klientu izpētes padziļināšanu. Turpināts arī ieguldīt līdzekļus digitālo pakalpojumu un investīciju risinājumu pilnveidošanai.

Kredītuzkrājumi pirmajā ceturksnī sasnieguši 8 miljonus eiro, ko galvenokārt veido papildus uzkrājumi aizdevumiem, kurus skārusi pandēmijas izraisītā nenoteiktība vai arī, kuri izsniegti COVID-19 smagāk skartajām nozarēm.

Biznesa attīstība

“Latvijas ekonomika pietiekami sekmīgi turas pretī pandēmijas radītajiem apgrūtinājumiem, par ko liecina arī gada griezumā pieaugušais Swedbank kredītportfelis. Kamēr mājokļa kredītu pieprasījums šī gada sākumā bijis stabili augsts, tikmēr Latvijas uzņēmēji pagaidām izvēlas ļoti piesardzīgu pieeju un aizņemšanos turpmākām investīcijām ir strauji samazinājuši. Arī mēs bažīgi raugāmies uz lēno vakcinācijas gaitu un tās iespējamo ietekmi uz ekonomikas atgūšanās ātrumu, tāpēc piesardzības nolūkos esam izveidojuši papildus kredītuzkrājumus. Krietni straujāk par kredītportfeli audzis noguldījumu apjoms, tāpēc īstajā laikā mūsu klientiem kļuvuši pieejami Skandināvijā populārie Robur fondi, ar kuru palīdzību uzkrājumus iespējams ieguldīt un audzēt, kamēr visā Eiropā valda negatīvas noguldījumu likmes,”

– saka Reinis Rubenis, Swedbank Latvija valdes priekšsēdētājs.

Ekonomiskā aktivitāte šā gada pirmajos trīs mēnešos Latvijā vēl joprojām saglabājas zem reālā ekonomikas potenciāla līmeņa. Pandēmijas ierobežošanai ieviestie mēri turpina negatīvi ietekmēt pakalpojumu un tirdzniecības uzņēmumu darbību. Swedbank ir turpinājusi sniegt klientiem atbalstu, piešķirot kredītbrīvdienas un citas finansējuma restrukturizācijas iespējas. Tajā pašā laikā, pieteikumu skaits papildu atbalstam ir ievērojami samazinājies, un klientu skaits, kuriem bijusi nepieciešamība pēc kredītbrīvdienām, šajā ceturksnī turpināja rukt.

Šajā periodā Swedbank sāka piedāvāt saviem klientiem iespēju ieguldīt 16 Swedbank Robur fondos, kuri ir starp populārākajiem Ziemeļvalstīs. No klientiem saņemtas pozitīvas atsauksmes par šādu risinājumu.

Vēl aizvadītā ceturkšņa laikā Swedbank ieviesa personalizētus piedāvājumus un padomus mobilajā lietotnē. Šobrīd izstrādāti vairāk nekā 20 dažādi piedāvājumi, un turpinās pastāvīgs to papildināšanas darbs.

Bankas centieni pandēmijā parūpēties ne tikai par saviem klientiem, bet arī darbiniekiem, ir saņēmuši atzinību. Viena no šādām atzinībām ir saņemtais novērtējums kā iekārojamākajam darba devējam Latvijā. Tāpat Swedbank ir saņēmusi nozares augstāko novērtējumu ikgadējā Ilgtspējīgu zīmolu indeksā. Šis Eiropas līmeņa indekss novērtē, kā uzņēmumi spēj iekļaut ilgtspējas mērķus ne tikai savā zīmola komunikācijā, bet arī biznesa attīstībā un pakalpojumos. Jau otro gadu pēc kārtas Swedbank ir atzīta par ilgtspējīgāko banku zīmolu Latvijā.

Ar tiešu Swedbank atbalstu, darbību ir uzsākusi jauna akseleratora programma Future Hub. Programmas mērķis ir palīdzēt attīstīties inovatīviem un ilgtspējīgiem “zaļo” tehnoloģiju jaunuzņēmumiem. Paredzams, ka kopā izdosies izveidot ne tikai rīkus ar kuru palīdzību labāk veikt ilgtspējas novērtējumu, bet arī izstrādāt klimata pārmaiņu kalkulatoru.

Ceturkšņa laikā Swedbank arī ir pieņēmusi nepieciešamos lēmumus, kas ļauj izveidot jaunu un vēl caurspīdīgāku uzņēmuma pārvaldības struktūru, dibinot holdingkompāniju Swedbank Baltics. Šis uzņēmums, kas reģistrēts Latvijā, apvieno Swedbank Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, stiprinot meitasbanku pastāvību un korporatīvo pārvaldību. Saņemot visas nepieciešamās atļaujas, paredzams, ka Swedbank Baltics pilnvērtīgi darbu sāks šī gada 3.ceturksnī.

Swedbank Latvijā 2021.g.1.ceturkšņa darbības rezultāti ir pieejami: www.swedbank.lv   

Swedbank Grupas 2021.g.1. ceturkšņa darbības rezultāti ir pieejami: www.swedbank.com    

Papildus informācija:
Jānis Krops
Swedbank Mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
E-pasts: janis.krops@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk