Image

Noguldījumu apjoms 2020. gada 2. ceturksnī Latvijas bankās palielinājies par 0,2 miljardiem eiro un sasniedza lielāko vērtību pēdējo divu gadu laikā. Savukārt pēdējo 12 mēnešu periodā noguldījumi ir palielinājušies par 5% jeb 0,76 miljardiem eiro. Pieaugums galvenokārt novērojams privātpersonu noguldījumos. Pēdējā gada laikā tie ir palielinājušies par 9% jeb 0,79 miljardiem eiro. Privātpersonu noguldījumi veido 56% no kopējā noguldījumu apjoma.

Salīdzinot ar 2020. gada 1. ceturksni, 2. ceturksnī izsniegto kredītu apjoms Latvijas bankās nav būtiski mainījies. 2020. gada 2. ceturksnī privātpersonām izsniegto kredītu apjoms sasniedzis 5,30 miljardus eiro, savukārt uzņēmumiem izsniegti kredīti 7,69 miljardu eiro apmērā. Finanšu nozares asociācijas biedru kopējais kredītportfelis ir palielinājies par 0,5%, salīdzinot ar 2020. gada 1. ceturksni.

“Šis ir interesants laiks. Pandēmijas izraisītā krīze visā pasaulē ir atšķirīga no iepriekšējām krīzēm – mēs saskaramies ar situāciju, kādu pirms tam nebijām pieredzējuši. Marts un aprīlis bija ļoti kluss – gan uzņēmēji, gan privātpersonas bija ļoti nogaidoši, ja mēs vērtējam pieprasījumu pēc jauna finansējuma, tāpat arī finanšu tirgi bija ļoti kritušies, un tas ļoti ietekmēja visu banku finanšu rezultātus. Otrajā ceturksnī kopumā gan privātpersonu, gan uzņēmumu aktivitāte pamazām ir atgriezusies un arī finanšu tirgi ir atguvušies. Privātpersonas, kuras balstījās uz vēsturisko pieredzi un cerēja uz īpašumu cenu kritumu, atguvušas interesi par mājokļu iegādi, savukārt uzņēmēju vidū ir vērojamas dažādas tendences – daži piedzīvo izaugsmi un izmanto iespēju paplašināties vai apgūt jaunus biznesus, bet citi, kurus ietekmēja krīze, meklē jaunas iespējas. Apzinoties banku lomu ekonomikas asinsritē, vairākas bankas ir rīkojušās atbildīgi – neizmaksāja dividendes akcionāriem un palielināja savu kapitāla pietiekamību. Līdz ar to šobrīd finanšu sektors spēj klientiem nodrošināt pievilcīgu finansējumu ar pietiekami zemām likmēm, lai ekonomika varētu turpināt attīstīties, taču, skatoties uz notikumiem pasaulē Covid19 kontekstā, svārstīgums arvien saglabājas, kas var ietekmēt kreditēšanas apjomus turpmāk,”

 – norāda SEB bankas valdes loceklis, Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs Kārlis Danēvičs.

Kopš marta Latvijā palielināts bezkontakta karšu maksājumu limits bez PIN ievades no 25 līdz 50 eiro. Tieši pēdējā gada laikā par 60% audzis to iedzīvotāju skaits, kas ar karti maksā vienmēr, kad vien tas iespējams. Augot šīs tehnoloģijas popularitātei, pieaug iedzīvotāju izpratne arī par drošības aspektiem, liecina Mastercard un Finanšu nozares asociācijas maijā veiktais Latvijas iedzīvotāju pētījums. To apliecina arī 2020. gada 2. ceturkšņa dati – karšu skaits ar bezkontakta tehnoloģiju, salīdzinot ar 2020. gada 1. ceturkšņa datiem, ir pieaudzis par 4,6%, sasniedzot 1 693 694. Kā arī par 14% pieaudzis karšu pieņemšanas iekārtu skaits ar bezkontakta tehnoloģiju, proti, no 34 749 uz 39 625. Krāpšanas gadījumu skaita pieaugums pēc bezkontakta maksājumu limita palielināšanas nav novērots.

“Otrais ceturksnis gan pasaulē, gan Latvijā pavadīts COVID-19 zīmē, kas gan tirgotājiem, gan klientiem lika nostiprināt jau iepriekš iedibinātos digitālos paradumus, kā arī attīstīt jaunus risinājumus. Redzam, ka pozitīvi novērtēta bezkontakta maksājuma apjoma palielināšana no EUR 25 uz EUR 50, tāpat aizvien pieaugošais bezkontakta termināļu skaits, nodrošina ne tikai ātrumu, ērtību un drošību, bet arī iespēju novērst iespējamus veselības riskus. Šis laiks veicinājis inovatīvu risinājumu nostiprināšanos klientu paradumos – iespēju autorizēties banku vidē vai apstiprināt maksājumus, izmantojot viedierīču atbalstīto funkcionalitāti pirksta nospieduma vai sejas atpazīšanai. Būtiski, ka visā maksāšanas procesā karte vai tai piesaistīta ierīce paliek klienta rokās, un PIN koda ievadīšana nav nepieciešama vai arī tiek pieprasīta stipri retāk. Tas, savukārt, padara šos maksājumus vēl pievilcīgākus no risku un visa veida drošības viedokļa,”

 – uzsver Swedbank Grupas Maksājumu apstrādes un atbalsta pārvaldes vadītājs, Finanšu nozares asociācijas Maksājumu un digitālo produktu komitejas līdzpriekšsēdētājs Mareks Kovaļevskis.

Banku nozares kopējais kapitāls sasniedz 2,78 miljardus eiro. 2020. gada 2. ceturkšņa laikā banku kapitāls ir palielinājies par 1% jeb 0,03 miljardiem eiro, savukārt pēdējo divu gadu laikā kopējais kapitāls nav būtiski mainījies, tas ir 2,70-2,80 miljardi eiro robežās.

Sabīne Spurķe

E-pasts: sabine.spurke@financelatvia.eu

+371 20604166

Komunikācijas vadītāja

Finanšu nozares asociācija

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk