Image

Noguldījumu apjoms Latvijas bankās palielinājies par 2% un sasniedz 17,74 miljardus eiro, kas ir lielākā vērtība pēdējo divu gadu laikā. Savukārt pēdējo 12 mēnešu periodā noguldījumi ir palielinājušies par 7% jeb 1,19 miljardiem eiro.

 Lielākais noguldījumu apjoms 2020.gada 3.ceturkšņa beigās ir Swedbank (5,49 miljardi eiro), Citadele (3,3 miljardi eiro), SEB banka (3,2 miljardi eiro), Luminor Bank filiālē Latvijā (2,7 miljardi eiro) un BlueOrange Bank (0,55 miljardi eiro). Būtiskākais pieaugums novērojams privātpersonu noguldījumos. Pēdējā gada laikā tie ir palielinājušies par 0,92 miljardiem eiro un sasniedz 56% no kopējā noguldījumu apjoma bankās Latvijā.

 Salīdzinot ar 2020. gada 2. ceturksni, 3. ceturksnī banku izsniegto kredītu apjoms palielinājies par 0,11 miljardiem eiro. Pēdējo 12 mēnešu periodā privātpersonām izsniegto kredītu apjoms nav būtiski mainījies, savukārt uzņēmumiem izsniegtais finansējums ir 58% no kopējā kredītu apjoma.

“Noguldījumu apjoma pieaugums trešajā ceturksnī ir likumsakarīgs, ņemot vērā iedzīvotāju piesardzību attiecībā uz tēriņiem. Līdz ar pirmās ārkārtējās situācijas iestāšanos martā, daudzi atlika ilgstoši plānotus pirkumus, tostarp nogaidīja ar mājokļa iegādi. Taču trešajā ceturksnī bija vērojama optimisma atgriešanās un mājsaimniecību kreditēšana bija necerēti aktīva, lai gan kopējais kredītu apjoms privātpersonām šī gada laikā nav būtiski mainījies, ja salīdzinām ar attiecīgo periodu pērn. Savukārt uzņēmumu vidū aizvien novērojama piesardzība un bažas par krīzes ietekmi uz ekonomiku, līdz ar to pieprasījums pēc finansējuma attīstībai ir nedaudz samazinājies”,

– vērtē Ainars Balcers, Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, Swedbank Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Baltijā. Tostarp viņš uzsver,

“Pozitīva iezīme, ka pieprasījums pēc kredītu pamatsummas atlikšanas trešajā ceturksnī ir samazinājies, un lielākā daļa klientu ir atgriezušies pie iepriekšējā kredītmaksājumu grafika. Arī banku kredītportfeļa kvalitāte saglabājas nemainīgi augsta. Redzam, ka noguldījumu apjoms turpina pieaugt un to pamatā veicina izmaiņas mājsaimniecību paradumos. Covid-19 izraisītā neskaidrība mudina iedzīvotājus vairāk domāt par uzkrājumu veidošanu, vienlaikus ierobežojumu dēļ ir mazinājušies tēriņi atpūtas un kultūras pasākumiem, transportam un citām pozīcijām, kas ļauj novirzīt vairāk līdzekļu citiem mērķiem.”

Šajā laikā bankas arī aktīvi turpināja paplašināt digitālo pakalpojumu klāstu, samazinot nepieciešamību pandēmijas laikā fiziski apmeklēt banku filiāles.

Banku nozares kopējais kapitāls šā gada 3.ceturkšņa beigās sasniedz 2,88 miljardus eiro, kas  pēdējo deviņu mēnešu periodā ir palielinājies par 8% jeb 0,21 miljardiem eiro. 2020. gada 3. ceturkšņa laikā banku kapitāls ir palielinājies par 3% jeb 0,10 miljardiem eiro.

 

 

Sabīne Spurķe

E-pasts: sabine.spurke@financelatvia.eu
+371 20604166
Komunikācijas vadītāja
Finanšu nozares asociācija

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk