Image

Finanšu nozares asociācija aicina individuālajiem lietotājiem un uzņēmumiem uzstādīt CERT.LV un NIC.LV (.lv domēna reģistra uzturētājs) izveidotu DNS ugunsmūri – bezmaksas rīku pasargāšanai no kiberapdraudējumiem, tādiem kā viltus banku mājaslapas, krāpnieciskas tirdzniecības platformas un iepirkšanās mājaslapas, vīrusus izplatošas vietnes u.c.

“Kā liecina Finanšu nozares asociācijas dati, šī gada novembrī četru lielāko Latvijas banku klientiem, pašiem apstiprinot maksājumus, ko īsteno krāpnieki, izkrāpto līdzekļu apmērs sasniedza 1,3 miljoni eiro, šī gada vienpadsmit mēnešos sasniedzot 10,8 miljonus eiro. Finanšu krāpnieki uzbrūk gan fiziskām personām, gan šādiem uzbrukumiem ir pakļauti arī uzņēmēji. Tāpēc svarīgi ir izvairīties no krāpšanas gadījumiem ar dažāda veida metodēm, t.sk. izmantot CERT.LV un NIC.LV izstrādāto aizsargsistēmu, kas pasargās no uzbrukuma, ja krāpnieks jums liks apmeklēt kādu kaitīgu vietni,”

uzsver Finanšu nozares asociācijas Krāpšanu ierobežošanas darba grupas vadītājs Anrijs Šmits.

Izstrādātais DNS ugunsmūris nodrošina aktīvu aizsardzību, kā piemēram, ļaunatūras lejupielādes bloķēšanu. DNS ugunsmūris lieliski papildinās iekārtā uzstādītā antivīrusa darbību, un gadījumos, ja ļaunatūra jau ir inficējusi kādu iekārtu, apturēs ļaunatūras mēģinājumus sazināties ar kontrolcentru, sniedzot iespēju sistēmu administratoram ātrāk identificēt šādas iekārtas un operatīvi veikt seku novēršanu. CERT.LV saņem ziņojumus tikai par kaitīgo vietņu bloķēšanas gadījumiem, bet nekādā veidā nav iespēja iegūt informāciju par pārējām lietotāju apmeklētajām tīmekļa vietnēm vai katra individuālā lietotāja aplūkoto saturu.

“Informācija par krāpnieciskajām saitēm, par kurām ir ziņojuši Latvijas iedzīvotāji vai kuras ir identificējusi CERT.LV, tiek operatīvi ievietota DNS ugunsmūrī, tādējādi pasargājot no uzbrukuma ugunsmūra lietotājus. Kopš novembra sākuma nepilnu divu mēnešu laikā DNS ugunsmūris ir apstrādājis vairāk nekā 1,5 miljonus pieprasījumu,”

informē CERT.LV kiberdrošības eksperts Armīns Palms.

Eksperts aicina izmantot DNS ugunsmūri savu finanšu un datu aizsardzībai un ziņot CERT.LV, ja tiek pamanītas iespējami krāpnieciskas vietnes.

Ja tomēr ir aizdomas, ka nauda ir pārskaitīta krāpniekam vai maksājuma kartes, internetbankas dati ir nonākuši svešās rokās, aicinām pēc iespējas ātrāk par to ziņot savai bankai un Valsts policijai.

Vairāk par CERT.LV un NIC.LV bezmaksas DNS ugunsmūri un tā uzstādīšanu lasi te: https://cert.lv/lv/par-mums/cert-lv-dns-ugunsmuris

 

Sabīne Spurķe
E-pasts: sabine.spurke@financelatvia.eu
+371 20604166
Komunikācijas vadītāja
Finanšu nozares asociācija

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk