Image
  • Izmaiņas kodu karšu lietošanā notiek visā Eiropā
  • Internetbankas lietotājiem jānoskaidro savas bankas politika attiecībā uz kodu karšu lietošanu
  • Viedtālruņa lietotnes ir pieejamas bez maksas un dod pieeju bankas pakalpojumiem attālināti
  • Atsevišķām klientu grupām bankas piedāvā atlaides alternatīviem rīkiem

Kodu kartes ir ilgstoši izmantota tehnoloģija, kura bez papildu drošības elementu ieviešanas neatbilst pašreizējiem drošības standartiem. 2019. gada 14. septembrī stājas spēkā jauna Eiropas Komisijas regula 2018/389 attiecībā uz tehniskajiem standartiem par drošu lietotāja autentificēšanu, kas vēl vairāk pastiprina prasības kodu karšu lietošanai.

Pirmie kodu karšu ierobežojumi Eiropas Savienības regulējuma ietvaros stājās spēkā jau 2017. gada 1. aprīlī, kad bankām vajadzēja ieviest papildu drošības elementus vai kodu karšu izmantošanas limitus.

Uzsveram, ka kodu karšu izmantošanas izmaiņas ir starptautiskas. To apliecina fakts, ka no 2019. gada 1. aprīļa starptautiskās maksājumu organizācijas (piemēram, VISA un Mastercard) nepieņems vairs kodu kartes kā bankas karšu interneta pirkumu apstiprinājumu. Proti, līdz ar globālās maksājumu standartu institūcijas EMVCo prasībām, internetbankas kodu karšu kodi vairs netiks pieņemti kā autentifikācijas līdzeklis, veicot apmaksu internetā par pirkumiem ar bankas maksājumu kartēm vietnēs, kas atbilst drošības 3D Secure (drošās tiešsaistes autentifikācijas) principiem.

Ir bankas, kuru klienti var turpināt lietot kodu kartes kombinācijā ar papildus drošības elementiem, piemēram SMS.

Kas jādara banku klientiem?

Kodu karšu īpašniekiem jāpārliecinās, vai banka ir ieviesusi papildu drošības elementu kodu kartēm, piemēram – SMS. Kombinācijā ar papildus drošības elementu ieviešanu (piemēram, SMS u.c.), kas satur gan darījuma detaļas, gan unikālo autorizācijas kodu, klienti var turpināt izmantot kodu kartes, ja tāda ir konkrētās bankas politika.

Ja jūsu banka plāno atteikties no kodu karšu izmantošanas, iesakām laikus izvēlēties modernāku autentifikācijas līdzekli, piemēram:

  • bezmaksas lietotnes viedtālruņiem, piemēram, Smart-ID, Google Authenticator, Mobilescan, var ērti lejupielādēt App Store vai Google Play (atbalstu klientiem sniedz arī banku filiālēs);
  • tie klienti, kuriem nav lietotnes viedtālruņiem, lietošanai piemērotu tālruņu vai citu viedierīču, var izvēlēties kodu kalkulatoru. Atsevišķām klientu grupām (piemēram, senioriem) kodu kalkulatora saņemšanai ir pieejamas būtiskas atlaides; ar piedāvājumiem klienti tiek aicināti iepazīties savās bankās.

Visi klienti, kas lieto kodu kartes, saņems individuālu ziņu no savas bankas par tālāko rīcību kodu
karšu nomaiņas procesa laikā.

Apkopojums: banku plānotās aktivitātes un autentifikācijas rīki

Citadele

Citadeles klientiem nekas nemainās. Banka ir ieviesusi papildus drošības risinājumus, kas ļauj klientiem turpināt kodu karšu lietošanu. Jau kopš 2017. gada marta ir ieviests papildus SMS drošības koda risinājums kā papildus elements kodu kartei, kas satur darījuma detaļas un unikālo autorizācijas kodu.

Tiem klientiem, kuriem nepieciešami lielāki maksājumu limiti un tiem, kuri seko līdzi pēdējām tendencēm autorizācijas iekārtu segmentā, banka piedāvā viedtālruņu risinājumu – Mobilescan, kā arī kodu kalkulatoru. Banka plāno uzsākt klientu komunikāciju un informēt klientus par turpmāko kodu karšu izmantošanas kārtību.

Luminor

No 2019. gada septembra piekļuve Luminor internetbankai un mobilajai aplikācijai ar kodu kartēm vairs nebūs iespējama. Luminor saviem klientiem piedāvā:

  • Smart-ID – ērtu un drošu bezmaksas IOS un Android viedtālruņu lietotni, kuru iespējams aktivizēt attālināti, izmantojot kodu karti vai citu autorizācijas līdzekli;
  • kodu kalkulatorus.

Meridian Trade Bank

Kodu karšu vietā banka jau no 2017. gada marta klientiem piedāvā SMS autorizāciju. 2019. gada sākumā klientiem tiks piedāvāts mobilo kodu kalkulators viedierīcēm ar Android un iOS operētājsistēmām. Tāpat, nemainīgi paliek arī kodu kalkulatori. Plānotās aktivitātes:

  • pakāpeniski samazināt maksājumu limitus;
  • 2018. gada 31. decembrī pārtraukt izsniegt kodu kartes;
  • 2019. gada 1. septembrī pārtraukt autorizēt esošās kodu kartes.

PNB Banka

No 2019. gada janvāra PNB Banka jaunajiem klientiem vairs neizsniedz kodu kartes, tā vietā autorizācijai internetbankā​ var izvēlēties kādu no autorizācijas rīkiem:

  • Bezmaksas jaunās paaudzes internetbankas autorizācijas rīku – Google Authenticator (var izmantot visu veidu viedierīču lietotāji);
  • Kodu kalkulatorus 270 vai GO3, kurus var iegādāties visās PNB Bankas filiālēs.
  • Esošie klienti, kuri autorizācijai internetbankā līdz šim izmantoja kodu kartes vai SMS-PIN, sākot ar 2019. gada janvāri tiks informēti par turpmāko kodu karšu un SMS-PIN izmantošanas kārtību, piedāvājot izvēlēties drošāku, mūsdienu prasībām atbilstošāku autorizācijas rīku.

Komunikācijā ar klientiem tiks norādīts:

  • informācija par pakāpenisku maksājumu limitu
    samazināšanu;
  • informācija par alternatīvu autorizācijas rīku aizvietošanu;
  • informācija par kodu karšu un SMS-PIN darbības
    pārtraukšanas termiņiem.

SEB banka

No 8. janvāra vairs netiek izsniegtas jaunas vai aizvietotas esošās kodu kartes. Savukārt 2019. gada septembrī kodu karšu darbība tiks pārtraukta vispār. Šobrīd klienti, kuri turpina izmantot kodu kartes, sadalīti vairākos segmentos, atkarībā no internetbankas lietošanas ieradumiem. Katru segmentu banka uzruna atsevišķi, informējot, kad kodu kartes vairs nebūs aktīvas un piedāvājot izvelēties viņiem piemērotāko risinājumu:

  • bezmaksas lietotni viedtālruņiem Smart-ID vai
  • kodu kalkulatoru.

Ja kādu iemeslu dēļ Smart-ID nav izmantojams, jaunieši līdz 17 gadu vecumam un seniori, kas sasnieguši 65 gadu vecumu, kodu kalkulatorus var saņemt bez maksas.

Swedbank

Kodu kartes netiks lietotas, lai ievērotu regulas prasības un nebojāt lietotāju pieredzi. Swedbank klientiem tiks piedāvāti ērti, droši un mūsdienīgi rīki.
Alternatīvas kodu kartei:

  • Smart-ID – bezmaksas lietotne, īpaši piemērota viedtālruņu īpašniekiem. iOS vai Android ierīču īpašnieki to var lejupielādēt un aktivizēt ar esošo kodu karti vai citu autentifikācijas līdzekli paši vai arī ar klientu konsultanta palīdzību jebkurā Swedbank pilna servisa filiālē.
  • Ja nav viedierīces Smart-ID lietošanai, alternatīva ir arī bankas kodu kalkulators, kuram kopš 2018. gada 12. jūlija ir samazināta standarta cena.
  • Elektroniskā identifikācijas karte (eID) – valsts izsniegta identifikācijas karte.


Kontaktpersona:

Kristīne Mennika, Finanšu nozares asociācijas Stratēģiskās komunikācijas vadītāja
+371 26528533, kristine.mennika@financelatvia.eu

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk