Image

Kompensējot inflācijas ietekmē augošās ikdienas izmaksas, 16 % Latvijas iedzīvotāju šogad ir saņēmuši algas pielikumu, un visbiežāk tie bijuši biroju darbinieki, kvalificēti speciālisti un vadītāji, secināts bankas Citadele jūlijā veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā.

Dzīves dārdzības kompensēšanai algas pielikumu 2022. gadā saņēmuši 16 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, kamēr 3 % vēl tikai grasās lūgt algas pielikumu. Aptaujas dati liecina, ka piemaksu pie algas biežāk saņēmuši vīrieši vecumā no 30 līdz 39 gadiem ar ikmēneša atalgojumu robežās no 1251 līdz 1500 eiro.

Biroju darbinieki, kvalificēti speciālisti un vadītāji ir starp profesijām, kas biežāk nekā pārējie šogad saņēmuši algas pielikumu, to iegūstot katram piektajam profesijas pārstāvim, kamēr pašnodarbināto vidū atalgojums ir pieaudzis 10 % aptaujāto.

Lielais vairums jeb 63 % respondentu šogad nav saņēmuši algas pielikumu, un biežāk šādās situācijās nonākušas sievietes vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Visbiežāk algas pielikumi nav saņemti Kurzemē, Zemgalē un Latgalē, un tas aktuālāk bijis pakalpojumu un tirdzniecības sektora darbiniekiem, kā arī nekvalificētiem strādniekiem. 

“Šī gada pirmajā ceturksnī vidējā bruto alga Latvijā bija 1297 eiro, savukārt vidējā neto darba samaksa – 951 eiro. Lai arī algas uz papīra var augt, patēriņa cenu kāpums faktisko pirktspēju iedzīvotāju vidū mazina, it īpaši strauji kopš 2021. gada sākuma. Šādos brīžos svarīgi ir būt lietas kursā gan par ekonomisko telpu, gan par sevis pārstāvētā uzņēmuma veiksmēm un performanci tirgū, lai, algas pielikumu prasot, tas būtu pamatots un samērojams ar realitāti,”

norāda Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Aptuveni 6 % aptaujāto norāda, ka nav lūguši algas pielikumu, jo zina, ka tas nav iespējams, kamēr 1 % aptaujāto atklāj, ka nevar saņemties palūgt algas pielikumu. Aktuālākā šī problēma ir sievietēm vecumā no 50 līdz 59 gadiem, kuras strādā pakalpojumu vai tirdzniecības sektorā. Tikmēr 5 % respondentu atzīst, ka ir paši sev priekšnieki un attiecīgi algu var regulēt pēc savām vēlmēm.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par algas izmaiņām saistībā ar dzīves dārdzības pieaugumu banka Citadele sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2022. gada jūlijā, tiešsaistē aptaujājot 1004 iedzīvotājus Latvijā.

Par banku Citadele

Banka Citadele misija ir modernizēt banku nozari un sniegt privātpersonām un uzņēmējiem visā Baltijā vairāk iespēju. Banka Citadele ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem un kredītportfeļa apjoma biznesa klientiem. 2021. gadā Baltijā jaunos aizdevumos Citadele izsniedza 1.1 miljardus eiro, kopējam kredītportfelim sasniedzot 2.7 miljardus, savukārt, depozītu apjoms uz 2021.gada beigām veidoja 3.8 miljardus eiro.

Līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem banka Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu, piemēram,  mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķinus un zibmaksājumus. Banka Citadele pirmā Baltijā sāka piedāvāt iespēju atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un veikt pārskaitījumus uz mobilā tālruņa numuriem.

Bankas Citadele grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

 

Papildu informācija:
Kristīne Mennika
Korporatīvās komunikācijas vadītāja
AS “Citadele banka”
Tālr. 26528533          
E-pasts: Kristine.Mennika@citadele.lv
www.citadele.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk