Image

Kā liecina Luminor dati, šī gada trīs ceturkšņos finansējums jaunam mājoklim Baltijas valstīs ir izsniegts divreiz vairāk mājsaimniecībām kā attiecīgajā laika posmā pērn. Eksperti atzīst, ka pieprasījums pēc nekustamā īpašuma ir būtiski pieaudzis visās trijās valstīs, palielinoties par 50% Latvijā, vairāk kā divkārt Lietuvā un trīskārt Igaunijā.

Saskaņā ar Luminor datiem, vidējā aizdevuma summa hipotekārajiem kredītiem Latvijā šī gada trīs ceturkšņos ir palielinājusies par 10%, kamēr Lietuvā un Igaunijā tā sasniedz pat 30% pieaugumu salīdzinoši ar attiecīgo laika posmu aizvadītajā gadā.

“Ierasts, ka vasaras periodā mājokļu kreditēšana nedaudz samazinās, kas skaidrojams ar iedzīvotāju došanos plānotajos atvaļinājumos. Tomēr, kā liecina mūsu bankas ekspertu novērojumi, šogad pieprasījums pēc mājokļa finansējuma ir bijis nemainīgi liels arī jūlijā un arī septembrī – šī gada trešajā ceturksnī Latvijā izsniegto mājokļa kredītu apjoms bija aptuveni tāds pats, kā otrajā ceturksnī, bet Lietuvā un Igaunijā tas pavisam nedaudz bija samazinājies,”

stāsta Luminor mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Mājokļa iegādei Luminor šī gada trīs ceturkšņos ir piešķīrusi aizdevumu kopumā gandrīz 7000 mājsaimniecībām Baltijā. Pēc bankas datiem, ģimenes kopējie ienākumi vidusmēra klientam, kurš ir nolēmis iegādāties mājokli ar hipotekārā kredīta palīdzību, ir aptuveni 2000 eiro, no kuriem kredīta maksājumam tiek novirzīti ne vairāk kā 30%.

Kā norāda Kaspars Sausais, arī šī gada trijos ceturkšņos pēc mājokļiem jaunajos projektos saglabājies nemainīgi augsts pieprasījums, pieejamie īpašumi tajos tiek izpārdoti samērā ātri. Šī iemesla dēļ arvien vairāk darījumu tiek noslēgti jau dzīvokļu būvniecības laikā. Nekustamā īpašuma cenas jaunajos projektos šogad ietekmēja būvniecības izmaksu kāpums. Vienlaikus samazinās pieprasījums pēc padomju laikā būvētu ēku dzīvokļiem, lai gan kopumā tas joprojām veido ievērojamu daļu no visiem darījumiem.

Šogad audzis pieprasījums arī privātmāju iegādei, tādejādi samazinot esošo piedāvājumu un veicinot klientu interesi par māju būvniecību. Privātmāju segmentā arvien populārākas kļūst koka karkasa mājas, tomēr šī segmenta izaugsmi šogad būtiski ietekmēja ievērojamais būvmateriālu, īpaši kokmateriālu cenu pieaugums.

Šī gada trijos ceturkšņos Luminor banka Baltijas valstīs ir finansējusi mājokļu iegādi aptuveni 224 miljonu eiro apmērā, kas ir divas reizes vairāk kā attiecīgajā laika posmā pērn. Latvijā piešķirot hipotekāro kredītu apjoms sasniedza 53 miljonus eiro, kamēr Igaunijā tie bija 57 miljoni eiro, bet Lietuvā sasniedza pat 114 miljonus eiro. 

Vidējā mājokļa kredīta summa Latvijā bija 82 tūkstoši eiro, Lietuvā 84 tūkstoši eiro, bet Igaunijā aptuveni 116 tūkstoši eiro.

 

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk