Image

Turpinot attīstīt ilgtspējīgu pensijas ieguldījumu virzienu, no šī gada 1. novembra pensiju 3. līmeņa SEB-Indeksu plāna nosaukums tiek mainīts uz SEB-Klimata indeksu plāns, tādējādi liekot uzsvaru uz ilgtspējīgākiem ieguldījumiem.

“SEB mērķis ir sniegt savu ieguldījumu pārējā uz ilgtspējīgu nākotni, tādēļ soli pa solim uzlabojam savus investīciju produktus. Ja 2021. gada vidū aptuveni puse no SEB pārvaldīto pensiju un ieguldījumu plānu aktīvu bija investēti, ņemot vērā ilgtspējas principus, tad šobrīd tie ir jau vairāk nekā 70% no visiem pensiju 2. līmeņa un pensiju 3. līmeņa plānu aktīviem,”

stāsta SEB atklātā pensiju fonda valdes priekšsēdētāja Anna Dovbiša.

Iepriekš tikai daļa no ieguldījumiem tika veikta, ņemot vērā ilgtspējas principus. Turpretim šobrīd SEB-Klimata indeksu plāna ieguldījumi tiek veikti, pilnībā ņemot vērā ilgtspējas principus.

“Jo vairāk izzinām un piemērojam ilgtspēju ikdienā, jo vairāk jaunu aspektu atklājas un arvien paplašinās šī jēdziena horizonts. Pensiju 3. līmenī ieviešot plānu, kura uzsvars ir ilgtspēja, nodrošinām iespēju ikvienam atrast sev piemērotāku pensiju plānu atbilstoši vecumam, vēlamajam riska līmenim un mērķiem, kādus plānots sasniegt. SEB-Klimata indeksu plāns ņem vērā ilgtspējas principus. Ko tas nozīmē praksē? Tas nozīmē, ka ieguldījumi tiek veikti instrumentos, kuru vienīgais mērķis ir ilgtspēja, kā arī tādos instrumentos, kuri veicina ilgtspēju, bet tā nav vienīgais mērķis,”

skaidro Anna Dovbiša.

Ap ilgtspējīgiem ieguldījumiem bieži vien vijas arī dažādi nepatiesi mīti, piemēram, nereti dzirdēts, ka tie ir dārgi un ar zemām peļņas iespējām, stāsta Anna Dovbiša: “Ilgtspējīgu ieguldījumu iespējas pēdējo gadu laikā ir būtiski pieaugušas un tās nebūt nav dārgākas par citām. To pavisam labi varu ilustrēt ar mūsu pašu piemēru – SEB pensiju fonds šoruden samazinājis standarta komisijas maksas visiem pensiju 3. līmeņa plāniem, tostarp arī SEB-Klimata indeksu plānam – ieguldīšana ir kļuvusi lētāka. Savukārt, ja runājam par peļņas iespējam, tad, kā piemēru aplūkojot indeksu MSCI ACWI un tādu pašu indeksu, kas ņem vērā ilgtspējas faktorus – MSCI ACWI ESG Screened, varam redzēt, ka pēdējo 10 gadu laikā tie uzrāda ļoti līdzīgus rezultātus. Tātad nav pamata arī apgalvojumam, ka ilgtspējīgu ieguldījumu ienesīgums būtu zemāks. Mēs, SEB, esam pārliecināti, ka uzņēmumi, kas savā darbībā integrē ilgtspējas principus, ilgtermiņā ir veiksmīgāki un tādējādi, laikam ritot, mūsu klientiem varētu radīt lielāku ieguldījumu atdevi.”

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – tālr. 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 4 277 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 100 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk