Image

Atsākoties ekonomikas aktivitātei, ir atgriezusies interese par dažādu vajadzību finansēšanas iespējām. Swedbank dati liecina, ka šī gada pirmajā pusgadā ir pieauguši izsniegto patēriņa kredītu, mājokļa kredītu bez ķīlas jeb mazo mājokļa kredītu un aizdevumu auto iegādei apjomi. Kopējā privātpersonām no jauna izsniegto aizdevumu bez ķīlas summa līdz jūnija beigām sasniedza 42 miljonus eiro.

“Cilvēku interese par kreditēšanas iespējām – mājokļa remontam un būvniecībai, auto iegādei, lielākiem pirkumiem, ceļošanai un citām vajadzībām – ir atgriezusies un pieprasījums pēc aizdevumiem aug. Ja pandēmijas pirmajā vilnī šajā jomā bija vērojams teju pilnīgs sasalums, tad šobrīd redzam, ka cilvēki nereti dod priekšroku nevis pandēmijā izveidotā uzkrājuma iztērēšanai, bet, prātīgi izvērtējot savas aizņemšanās iespējas, iecerētos plānus finansēt ar īstermiņa aizņēmumu,”

stāsta Inese Anckalniņa, Swedbank Patēriņa finansēšanas jomas vadītāja.

Patēriņa kreditēšanas jomā Covid-19 pandēmijas ietekme īpaši uzskatāmi bija jūtama 2020. gada aprīlī un šī gada ziemā, kad daudzo ierobežojumu dēļ ekonomika bija praktiski apstājusies un patēriņa aizņēmumu skaits samazinājās līdz vidēji 1,3–1,5 miljoniem eiro mēnesī (no jauna izsniegtu patēriņa kredītu summa Swedbank klientiem). Aktivitāte jūtami atsākās līdz ar šā gada martu, – ik mēnesi no jauna izsniegto aizdevumu summa privātpersonām pārsniedz 2 miljonus eiro, rekordu sasniedzot šā gada maijā (3,3 miljoni eiro).

Jāatceras par kredīta izmaksu novērtējumu

Vērtējot patēriņa kredītu saņēmēju “profilu”, tie galvenokārt ir iedzīvotāji vecumā no 26 līdz 35 gadiem, kuru ienākumi svārstās ap 1000 eiro mēnesī. Vidējais patēriņa kredīta atmaksas termiņš ir 2,5 gadi.

 “Novērojot intereses pieaugumu par īstermiņa kredītiem, aicinām cilvēkus izvērtēt aizdevuma patiesās izmaksas, un neiekrist solījumiem par 0 procentiem. Ir obligāti jāiepazīstas, kādas ir aizdevuma izmaksas visā kredītlīguma periodā. Cilvēkiem būtu jāpārliecinās, cik liela ir konkrētā aizdevuma gada procentu likme, kādas komisijas maksas vēl tiek piemērotas, izsniedzot kredītu. Tas ļaus pilnvērtīgi novērtēt savas iespējas aizdevumu atmaksāt,”

uzsver Inese Anckalniņa.

Swedbank pēc aktīvu apmēra ir lielākā banka Latvijā. Tās izsniegto patēriņa kredītu portfelis jūnija beigās sasniedza 163 miljonus eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2020. gada 30. jūnijā.

RUS: С ростом экономики возрастает и желание жителей занимать; достигнуты новые рекорды потребительского кредитования

 

Papildu informācija:
Jānis Krops
Swedbank mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk