Image

Aptuveni divas trešdaļas Baltijas iedzīvotāju uzskata, ka no īrētas dzīvesvietas uz savu īpašumu jāpārceļas tiklīdz var atļauties sava mājokļa iegādi. Savukārt katrs desmitais uzskata, ka sava mājokļa iegāde jāveic tikai tad, kad ir atrasts sapņu īpašums, liecina Luminor veiktā Baltijas iedzīvotāju aptauja.*

Par sava mājokļa iegādi tiklīdz to atļauj finansiālā rocība ir pārliecināti 68% Latvijas, 69% Igaunijas un 72% Igaunijas iedzīvotāju.

“Aptaujas dati liecina, ka sava īpašuma iegāde Baltijas iedzīvotājiem ir svarīga un dzīve savā mājoklī tiek vērtēta augstāk nekā īrētā dzīvesvietā. Klienti novērtē iespēju iekārtot savu mājokli atbilstoši savām vēlmēm un vajadzībām un paši lemt par tajā nepieciešamajiem uzlabojumiem. Taču dažādās valstīs situācijas ir atšķirīgas, un dažviet vairāk izplatīts īres tirgus. Eiropas Savienībā aptuveni 70% iedzīvotāju dzīvo savā īpašumā;  Baltijas valstīs šis rādītājs ir virs ES vidējā rādītāja – Latvijā un Igaunijā 81%, Lietuvā 89%, tajā pašā laikā Vācijā, Austrijā un Dānijā savā mājoklī mīt tikai 50-60% iedzīvotāju[1],”

stāsta Luminor mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

Aptuveni trešdaļa aptaujāto Latvijā kā būtiskus apsvērumus, lai iegādātos savu mājokli, min arī pārliecību par saviem nākotnes plāniem, stabilu darbu, lai īpašuma iegādi var pielāgot darba vietas lokācijai, kā arī izdevīgu nekustamā īpašuma cenu. Dzīvesvietas atrašanās tuvu darba vietai ir būtiskāka rīdziniekiem un lielo pilsētu iedzīvotājiem, kamēr reģionos dzīvojošiem tas ir mazāk svarīgs nosacījums.

35% Latvijas sieviešu uzskata, ka savs mājoklis ir jāiegādājas tiklīdz ir sakrāts finansējums pirmajai iemaksai, kamēr šādu atbildi sniedzis tikai katrs piektais vīrietis (21%). Turklāt uzkrājumi pirmajai iemaksai ir aktuālāki gados jaunākiem aptaujas dalībniekiem.

“Arī bankas dati liecina, ka pirmā iemaksa sagādā lielākās grūtības tieši gados jaunākiem klientiem, kuri darba gaitas uzsākuši salīdzinoši nesen un darba stāžs ir mazāks kā 10 gadi, tādēļ daudzi izmanto valsts atbalstu jaunajiem speciālistiem. Savukārt visaktīvāk mājokļu kredīti tiek izsniegti iedzīvotājiem no 30-36 gadiem, kuriem ir stabils darbs, uzkrājumi un ir vēlme pēc savas dzīves telpas,”

skaidro bankas eksperts.

Tikai aptuveni katrs desmitais (11%) uzskata, ka savs mājoklis jāiegādājas brīdī, kad ir atrasts sapņu īpašums. Šī atbilde ir populārāka starp jauniešiem un senioriem, kamēr vidējā gadagājuma aptaujātie par sapņu mājokļa iegādi ir skeptiskāki.

* Luminor bankas aptauja veikta 2022. gada aprīlī sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat Latvia, katrā no Baltijas valstīm aptaujājot vairāk kā 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk