Image

Ekonomisku un ģeopolitisku satricinājumi dēļ finanšu tirgi šobrīd nepiedzīvo ziedu laikus, un starptautiskie eksperti prognozē, ka arī šī gada otrā puse būs gana svārstīga. Situāciju nelabvēlīgi ietekmējusi gan karadarbība Ukrainā un ar to saistītās sankcijas, gan augošā inflācija un sagaidāmā centrālo banku reakcija. Ļoti iespējams, ka investētā nauda šobrīd samazinās vērtībā, tādēļ  Luminor ieguldījumu un pensiju produktu vadītāja Anželika Dobrovoļska skaidro, kā šādā situācijā rīkoties investoriem.

Nestreb karstu!

“Svarīga lieta, kas investējot finanšu tirgos vienmēr ir jāpatur prātā – jūsu ieguldījuma vērtība ne tikai palielināsies, bet var arī samazināties. Svārstības ir finanšu tirgus nemainīga sastāvdaļa, tāpēc savas investīcijas vienmēr ir jāvērtē ilgtermiņā. Tas var būt izaicinoši, jo, tiklīdz investīciju tirgi krīt, pilnīgi dabiski rodas vēlme rīkoties, lai glābtu ieguldīto naudu un vēl vairāk nesamazinātu tās vērtību. Tomēr vairumā gadījumu spontāna rīcība var nodarīt vēl lielāku kaitējumu,”

stāsta A. Dobrovoļska.

Kā skaidro bankas eksperte, tieši ieguldījuma noturēšana ir viens no faktoriem, kas tam ļauj ātrāk atgūties, savukārt sasteigta rīcība situāciju var tikai vēl vairāk pasliktināt. Tas, protams, attiecas uz diversificētiem ieguldījumiem, un katram pašam ir jāizvērtē instrumentu kvalitāte portfelī.

Labāk pirkt, nekā pārdot

Ja finanšu situācija ļauj, tad laba alternatīva finanšu instrumentu pārdošanai būtu pirkšana – tātad papildu ieguldījums.

“Ja ir pieejami brīvi līdzekļi, šis ir brīdis, kad vēl vairāk dažādot savus ieguldījumus, jo brīdī, kad akciju un obligāciju cenas ir nokritušās, tās var iegādāties lētāk. Jā, iespējams, to cena vēl kādu brīdi turpinās kristies, taču pēc tam, kad tirgus atgūsies, būsiet ieguvēji,”

turpina A. Dobrovoļska.

Tas pats attiecas arī uz regulāriem ieguldījumiem. Ja pastāvīgi investējat finanšu instrumentos, tas nozīmē, ka tos iegūsiet gan augošā tirgū, gan lejupslīdes laikos – tādējādi vidējā pirkšanas cena būs labvēlīgāka un ieguldījuma vērtība augs raitāk.  

Kas notiek ar pensiju fondiem?

Arī 2. un 3. līmeņa pensiju plānos uzkrāto naudu investē finanšu tirgos. Globālo satricinājumu dēļ šobrīd gandrīz visu pensiju plānu ienesīgums ir negatīvs. Tajā pašā laikā, vērtējot ienesīgumu kopš to darbības sākuma, uz 2022.gada augustu visi Luminor pensiju plāni darbojušies ar peļņu.

“Tiem, kuriem pensijas gadi vēl ir aiz kalniem, nav par ko satraukties, jo līdz pensijas saņemšanai tirgi vēl piedzīvos gan vairākus kritumus, gan kāpumus, un tiem būs pietiekams laiks, lai uzrādītu ienesīgumu. Savukārt tiem, kam pensija ir gaidāma tuvāko 5 gadu laikā, būtu vērts rūpīgāk papētīt, vai ir izvēlēts vecumam atbilstošs pensiju plāns. Proti, jo tuvāk pensijas gadi, jo konservatīvāku pensijas plānu ieteicams izvēlēties,”

skaidro speciāliste.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk