Image

Atbalstot iedzīvotājus, kuri izvēlas mājokli ar augstu energoefektivitātes klasi, SEB banka piešķīrusi pirmo zaļo mājokļa kredītu trīsistabu dzīvokļa iegādei projektā “Dreilinga mājas”, ko attīsta uzņēmums Bonava Latvija.

Zaļais mājokļa kredīts ir aizdevums ar izdevīgākiem nosacījumiem īpašumiem ar augstu energoefektivitāti, atbilstoši Eiropas Savienības taksonomijas regulai. Saskaņā ar to, par “zaļo” finansējumu var saukt vien aizdevumus, kas atbilst noteiktiem stingriem kritērijiem, šādi samazinot tā saucamo “zaļmaldināšanas” (no angļu valodas “greenwashing” jēdziena) iespējamību*. Šobrīd SEB banka ir vienīgā, kura ieviesusi taksonomijas prasībām atbilstošu produktu, lai ar izdevīgākiem nosacījumiem sekmētu energoefektīvu un videi draudzīgāku mājokļu iegādi.

“Aprēķināts, ka ēkas Eiropā patērē aptuveni 40 % no kopējās enerģijas un saražo 36% no siltumnīcefekta gāzu emisijām. Toties, ja ēkas, kurās mēs dzīvojam un strādājam, ir zaļākas un patērē mazāk enerģijas, tas varētu sniegt būtisku ieguldījumu klimata pārmaiņu samazināšanā. Aptaujas liecina, ka arvien vairāk cilvēku to ņem vērā un cenšas meklēt sev ilgtspējīgāko mājokli. Mūsu mērķis, piedāvājot zaļo mājokļa kredītu, ir atbalstīt klientus, kuri izvēlas energoefektīvu mājokli, kas būtu ne tikai izdevīgāks tā izmantošanā, bet arī atstātu mazāku negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi,”

skaidro SEB bankas Ilgtspējas attīstības vadītājs Latvijā Viktors Toropovs.

Pirmais SEB bankas zaļais mājokļa kredīts piešķirts ģimenei, kura izvēlējusies trīsistabu dzīvokli projektā “Dreilinga mājas”, ko attīsta uzņēmums Bonava Latvija. Paredzēts, ka projektā kopumā būs 16 daudzdzīvokļu mājas. Visas mājas atbilst augstai energoefektivitātes klasei.

“Laikā, kad energoresursu cenas tikai pieaug, daudzām ģimenēm energoefektivitāte kļuvusi par vienu no galvenajiem kritērijiem lēmuma par mājokļa iegādi pieņemšanā. Cilvēki ir sapratuši, ka energoefektīvs mājoklis jaunajā projektā, lai arī dārgāks, ilgtermiņā noteikti būs izdevīgāks par mājokli padomju laikos būvētās tipveida ēkās, kur pilnvērtīga energoefektivitātes pasākumu īstenošana bieži vien nemaz nav iespējama. Mums ir patiess prieks, ka SEB bankas pirmais zaļais kredīts izsniegts mājokļa iegādei tieši Bonava Latvija projektā,”

norāda Bonava Latvija pārdošanas un mārketinga nodaļas vadītājs Kaspars Ekša.

SEB bankas Zaļais mājokļa kredīts ir pieejams gan klientiem, kuri iegādājas mājokli jaunajos projektos, gan arī tiem, kuri izvēlas dzīvokli renovētajās ēkās, vai arī plāno būvēt privātmāju.

*Kritēriji Zaļā mājokļa kredīta saņemšanai SEB bankā:

Ēkām, kas uzbūvētas līdz 2021. gadam:

  • “A” energoefektivitātes klase.

Ēkām, kas nodotas ekspluatācijā no 2021. gada:

  • “A” vai “A+” energoefektivitātes klase;
  • Mājoklim jāatbilst gandrīz nulles enerģijas ēkas kritērijiem;
  • Primārajam neatjaunojamās enerģijas novērtējumam jābūt 10% zemākam par normatīvajos aktos noteikto līmeni gandrīz nulles enerģijas ēkām.

 

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 3585 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2422 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 500 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk