Image

Pirmo sešu vietu uzvarētāji veselu dienu SEB bankā un Swedbank apgūs finanšu pratību

Lai uzlabotu finanšu pratību jauniešiem vecumā no 13 līdz 15 gadiem (7.–9. kl.), Finanšu nozares asociācija (Asociācija), Junior Achievement Latvija (JAL) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) 26. martā tiešsaistē organizēja “European Money Quiz” nacionālo viktorīnu, kurā piedalījās 65 klases no visas Latvijas.

Nacionālajā viktorīnā pārliecinoši uzvarēja Limbažu 3. vidusskolas 8.b klase ar skolotāju Laimrotu Sursku. Otrās vietas ieguvēji ir Siguldas Valsts ģimnāzijas 9.b klase, trešās — Ludzas pilsētas ģimnāzijas 8.a klase.

Divi skolēni no uzvarētāju klases kopā ar savu skolotāju 6. un 7. maijā dosies uz Briseli, lai cīnītos par uzvaru 28 Eiropas valstu konkurencē. Skolēniem Briselē paredzētas izglītojošas aktivitātes un balvas par sasniegumiem.

Vairāk nekā 1000 skolēnu sacentās finanšu pratībā

Nacionālajā finālā piedalījās 65 klases ar vairāk nekā 1000 skolēniem no visas Latvijas. Saskaņā ar “Kahoot!” pieejamajiem datiem, gatavojoties finālam, iepriekš sagatavotās finanšu pratības viktorīnas tika izspēlētas 3500 reižu, piedaloties 7000 spēlētājiem.

““European Money Quiz” viktorīna ir Eiropas Banku federācijas (EBF) iniciatīva, kas tiek īstenota sadarbībā ar banku asociācijām 28 Eiropas valstīs. Šis ir otrais gads, kad EBF izmanto bezmaksas mācību platformu “Kahoot!”, lai veicinātu finanšu pratību skolēnu vidū. Atsaucība gan no Eiropas banku asociācijām, gan skolotājiem visā Eiropā ir ļoti liela. Esam gandarīti, ka šogad Latvijas nacionālajā viktorīnā piedalījās vairāk klašu kā pērn,”
– saka Sanda Liepiņa, Asociācijas vadītāja. “Finanšu pratība, tāpat kā digitālās prasmes, ir viena no mūsdienu pamata prasmēm. Izmantojot mūsdienu tehnoloģijas un “Kahoot!” platformu, vajadzīgās prasmes var interaktīvā veidā gan apgūt, gan pārbaudīt, padarot mācību procesu daudzveidīgu un jautrāku,” piebilst Liepiņas kundze.

 

European money quiz uzvaretaji - baneris

 

LIZDA vadītāja Inga Vanga apsveic visus skolēnus ar lielisko sniegumu sacensībās un tur īkšķus par uzvarētājiem nākamajā posmā Briselē. “LIZDA saka paldies ikvienam pedagogam par ieguldīto sirdsdarbu, izglītojot un audzinot paaudzi, kas veidos Latvijas nākotni,” saka LIZDA vadītāja.

“Jau vairāk nekā 20 gadus JA Latvia palīdz saskatīt skolēniem akadēmisko zināšanu pielietojamību reālajā dzīvē, īstenojot vairākas praktiskās biznesa izglītības programmas. Esam gandarīti, ka iniciatīvu, kas radošā veidā ļauj skolēniem apgūtās teorētiskās zināšanas pielietot dažādās dzīves situācijās, kļūst aizvien vairāk. Viktorīnas dalībnieku skaita pieaugums šogad apliecina, ka arī jaunieši ir motivēti, ieinteresēti un labprāt iesaistās dažādās aktivitātēs, lai pilnveidotu savas prasmes un papildinātu savas zināšanas. Latvijas nākotne ir skolu jaunatne, tādēļ ir būtiski, ka jau skolas solā palīdzam jauniešiem attīstīt prasmes un veidot izpratni par uzņēmējdarbības pamatprincipiem, veicinot nākotnes uzņēmēju un speciālistu izaugsmi”.
– Jānis Krievāns JA Latvia valdes priekšsēdētājs 

Sešas klases SEB bankā un Swedbank piedalīsies “Finanšu pratības dienā”

Laimrota Surska, Limbažu 3. vidusskolas finanšu izglītības, ekonomikas, komerczinību un karjeras izglītības skolotāja, atzina, ka bērni ir ļoti gandarīti par uzvaru un patiesi lepni, ka ir bijuši konkurētspējīgi valsts mērogā. “Spēles gaita un uzvara nesa līdzi tik lielu satraukumu, ka ilgi vēl tika rādītas trīcošās rokas un pārspriestas sniegtās atbildes. Nekad nebija nācies redzēt tik laimīgus bērnus! Nopietni gatavojāmies “European Money Quiz” finanšu izglītības stundās, kas skolā jau vairākus gadus ir kā fakultatīvais kurss 7. un 8. klasēs. Sasniegtie rezultāti motivēs arī pārējos skolēnus un skolotājus piedalīties dažāda veida konkursos, jo ir taču iespējas uzvarēt,” atzina uzvarētāju klases skolotāja.

Pirmo sešu vietu ieguvējiem būs unikāla iespēja vienu dienu pavasarī piedalīties SEB bankas un Swedbank “Finanšu pratības dienā”.

“Katru gadu SEB banka veic jauniešu aptauju un nākas secināt, ka bieži vien jauniem cilvēkiem ir diezgan paviršas zināšanas par finanšu plānošanu – arvien liela daļa nesaprot uzkrājumu veidošanas būtību un nepieciešamību, nepievērš pietiekamu uzmanību ikdienas tēriņu plānošanai un pieprasa lielas algas, nedomājot par to, kā algas veidojas un kāpēc svarīgi ir runāt par darba produktivitāti un pieredzi. Bet tās ir zināšanas, kurām būtu jāveidojas vēl skolas laikā. Un, ja skolas programmā finanšu pratība nav iekļauta, tieši mums, finanšu nozarē strādājošiem, jābūt vēstnešiem, kuri iepazīstinās jauniešus ar naudas pasaules likumiem. Jau ceturto gadu SEB bankas darbinieki visā Baltijā apmeklē skolas ar finanšu pratības lekcijām. Turklāt vienmēr esam atvērti arī skolēnu ekskursijām uz SEB finanšu centru Valdlaučos – ekskursijas laikā dalāmies pieredzē par finanšu lietām, skaidrojam, kā strādā banka un organizējam tikšanās ar mūsu ekspertiem, kuri atbild uz jauniešu jautājumiem. Arī “European Money Quiz” labākajiem plānojam aizraujoši izglītojošu dienu SEB bankā”
– dalās SEB bankas vadītāja Ieva Tetere.

 

“Izpratne un zināšanas par finanšu jautājumiem, ko cilvēks ieguvis dzīves sākumā, būtiski ietekmē tālākos lēmumus, tostarp izvēles, kas skar izglītību, karjeru, dzīves vietu u. c. Tādēļ svarīgi jau agrā vecumā jauniešos nostiprināt finanšu prasmes, kas ļautu tiem pieņemt pārdomātus lēmumus un izvairīties no nonākšanas finanšu grūtībās. Turklāt, attīstoties modernajām tehnoloģijām, plašāk pieejami kļūst arī dažādi finanšu pakalpojumi, kas prasa lielāku disciplīnu un spēju pārvaldīt savas finanses gudri. Šo iemeslu dēļ jau skolēniem skolas solā ir jārunā, jādomā, praktiski jāmācās plānot savu budžetu un jāapgūst finanšu pārvaldība. Lai veicinātu finanšu prasmju apguvi skolās, Swedbank jau vairākus gadus īsteno skolu programmu “Dzīvei gatavs”, kuras ietvaros darbinieki dodas uz skolām visā Latvijā un, sasaistot teorētiskās zināšanas ar piemēriem no praktiskās dzīves, mācību stundās palīdz vidusskolēniem izprast finanšu jautājumus. Tāpat šogad ir radīta īpaša finanšu pratības telpa “Swedbank Finanšu laboratorija”, kur dažāda vecuma skolēni atraktīvā un saistošā veidā var apgūt virkni finanšu pamatprasmju. Šādu iespēju esam sarūpējuši arī skolēniem, kuru klases “European Money Quiz” viktorīnā parādījušas vislabāko sniegumu,”
– stāsta Swedbank Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons.

Skolotāji aicināti veicināt finanšu prasmi “Kahoot!” platformā

Asociācija ir izveidojusi dažādas viktorīnas latviešu valodā “Kahoot!” platformā, lai palīdzētu skolēniem uzlabot viņu finanšu pratības līmeni. Aicinām skolotājus arī ikdienas darbā izmantot viktorīnas, lai padarītu mācību procesu interaktīvu un jautru: https://financelatvia.323.lv/izglitiba-un-apmacibas/money-quiz/.

“Kahoot!” ir bezmaksas mācību platforma skolotājiem, kas ir pielāgota spēlei klasē, ļaujot ne vien pārbaudīt skolnieku zināšanas, bet arī salīdzināt viņu veikumu. Spēle tiek demonstrēta uz lielā ekrāna, savukārt skolēni uz jautājumiem atbild savās ierīcēs.
“Kahoot!” platformā skolotāji var gan paši veidot savas viktorīnas, gan izmantot jau esošās.

Kontaktpersona: Kristīne Mennika
Stratēģiskās komunikācijas vadītāja, Finanšu nozares asociācija
+37126528533, kristine.mennika@financelatvia.eu

 

Informācija plašsaziņas līdzekļiem
28.03.2019.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk