Image

Latvijas finanšu nozare stingri nosoda Krievijas spēku iebrukumu Ukrainā un ir gatava izpildīt tam uzticētos pienākumus finanšu sankciju izpildē.

Finanšu sektora stabilitāti Latvijā noteiktās sankcijas neapdraud, jo pēdējo gadu laikā ir veiktas fundamentālas pārmaiņas, pilnveidojot finanšu noziegumu un naudas atmazgāšanas novēršanas sistēmu, un samazināts riskanto darījumu apjoms segmentā, kuru skar pieņemtās sankcijas.

Noteiktās sankcijas pastiprinājušas jau līdz šim noteiktās finanšu sankcijas, ierobežojot Krievijas piekļuvi kapitāla tirgiem, kā arī Krievijas finanšu sistēmu un ekonomiku kopumā, vēršoties pret lielajām Krievijas bankām. Praksē tas nozīmē, ka šobrīd maksājumi no sankcionētajām iestādēm un personām netiek pieņemti – tiek atgriezti, aizturēti pārbaudei vai arī iesaldēti. Arī Krievijas valsts maksājumi tiek iesaldēti. Ja Krievijas banka nav sankcionēta, tad privātpersonu maksājumi notiek bez būtiskiem traucējumiem, taču tiek pārbaudīti.

Ieviesta arī stingra eksporta kontrole, lai kavētu Krievijas piekļuvi jaunākajām tehnoloģijām un ietekmētu tās militārās un rūpnieciskās spējas, līdz ar to nebūs iespēja veikt maksājumus par sankcijās noteiktajām precēm un pakalpojumiem. Attiecīgi jārēķinās, ka sankcionētajās jomās maksājumu apstrāde notiks ilgi vai nebūs iespējama vispār.

Tāpat sankcionēta virkne Krievijas elites pārstāvju un viņu ģimenes locekļu, kuru līdzekļi, ja tie atrodas Latvijas finanšu iestādēs, tiks iesaldēti un šīm personām nebūs iespējams ne veikt, ne no tām saņemt maksājumus.

Līdz ar to maksājumu veikšana uz un no Baltkrievijas (noteiktas papildu sankcijas, ņemot vērā tās lomu Krievijas spēku iebrukumā Ukrainā), Krievijas, kā arī Ukrainas reģioniem Krimas, Doņeckas un Luganskas (pagaidām arī Mariupoles) ir apgrūtināta vai nav iespējama vispār.

Veiktos maksājumus uz Ukrainu bankas apstrādā prioritārā kārtībā un iespējami ātrāk.

Finanšu sektors kopā ar atbildīgajām valsts institūcijām šobrīd aktīvi strādā pie sankciju īstenošanas procedūru ieviešanas. Taču ieviešanas periodā pieejas sektora dalībnieku starpā var atšķirties, ievērojot sankciju mērogu un nepieciešamību tās piemērot nekavējoties.

* Sankciju apjoms var paplašināties un situācija var tuvākajā laikā vēl mainīties.

Vairāk:

 

RU – Финансовая отрасль работает над внедрением санкционного регулирования PDF

Sabīne Spurķe
Komunikācijas vadītāja
Finanšu nozares asociācija
E-pasts: sabine.spurke@financelatvia.eu
T. +371 20604166

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk