Image

Finanšu nozares asociācija ir parakstījusi Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) vēstuli “Par augstākās izglītības iestāžu pārvaldības modeļa maiņu”. Vēstules saturs:

“Ārvalstu investoru padome Latvijā (turpmāk – FICIL) augsti vērtē Valsts prezidenta, Ministru kabineta, Izglītības un zinātnes ministrijas un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas veikumu augstākās izglītības kvalitātes uzlabošanā. FICIL pauž atbalstu Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātajai augstākās izglītības iestāžu pārvaldības modeļa maiņai, ko norādīja arī 31. janvāra vēstulē Valsts prezidentam un Ministru kabinetam, ko atbalstīja arī tādas organizācijas kā Finanšu nozares asociācija, TechHub Riga, Latvijas jaunuzņēmumu asociācija “Startin.LV” un četras ārvalstu tirdzniecības kameras Latvijā.

Šis ir nozīmīgs brīdis, kad visām augstākās izglītības jomā iesaistītajām pusēm beidzot jāpieņem lēmumus par izmaiņām. FICIL aicina rīkoties operatīvi, lai iegūtu rezultātus vidējā un ilgtermiņā, jo ir jāveic vairākas izmaiņas. Ir nepieciešams papildu finansējums, bet pirmais solis ir pāreja uz jaunu pārvaldības modeli augstākās izglītības iestādēm, kur skaidri nodalītas lēmumu pieņemšanas un to izpildes lomas. Latvija vēlas kļūt par augstas pievienotās vērtības ekonomiku, tādēļ augstākās izglītības iestādēm ir jāspēj pielāgoties augošajiem standartiem, kāpinot izglītības kvalitāti un konkurētspēju ar mērķi sasniegt izcilību. Pārlieku lielais augstākās izglītības iestāžu skaits, nepietiekamais finansējums, mācībspēku un pētniecības resursu fragmentācija un Latvijas augstskolu zemais novērtējums starptautiskajos reitingos nekādi neatbilst mūsu ambīcijām Latviju redzēt kā inovāciju un attīstības centru. Aicinām valdību Latvijā ieviest augstākās izglītības iestāžu pārvaldības modeli, kurš ir pierādījis savu efektivitāti faktiski visās Eiropas valstīs un citur pasaulē. Tas paredz augstskolu un universitāšu stratēģisko lēmumu pieņemšanā iesaistīt ārējos partnerus (piemēram, uzņēmējus, absolventu pārstāvjus, ārvalstu ekspertus) un skaidri nodalīt lēmumu pieņemšanas un to izpildes funkcijas, lai nodrošinātu atbildību par izvirzīto mērķu sasniegšanu. Ir pienācis laiks rīkoties mērķtiecīgi.”

Vēstule PDF

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk