Image
  • Banku klientu vidū strauji aug viedtālruņu lietotņu izmantotāju skaits
  • Viedtālruņa lietotnes ir pieejamas bez maksas un dod pieeju bankas pakalpojumiem attālināti
  • Atsevišķām klientu grupām bankas piedāvā atlaides alternatīviem rīkiem
  • Banku klientiem sagatavots skaidrojošais video par izmaiņām kodu karšu lietošanā:

 

Finanšu nozares asociācijas apkopotā statistika rāda, ka gada laikā kodu karšu lietotāju skaits ir samazinājies vairāk nekā divas reizes – no 65.4% 2018. gada janvārī uz 30.6% šī gada janvārī.

 

Ņemot vērā, ka kodu kartes ir ilgstoši izmantota tehnoloģija, kura bez papildu drošības elementu ieviešanas neatbilst pašreizējiem drošības standartiem, banku klienti aktīvi sāk instalēt un izmantot lietotnes viedtālruņos, lai izmantotu internetbanku, autentificēties, maksātu rēķinus utt. Jāuzsver, ka 2019. gada 14. septembrī stājas spēkā jauna Eiropas Komisijas regula 2018/389 attiecībā uz tehniskajiem standartiem par drošu lietotāja autentificēšanu, kas vēl vairāk pastiprina prasības kodu karšu lietošanai.

Īpaši straujš samazinājums ir vērojams pēdējos trīs mēnešos – no 53% 2018. gada novembrī uz 30.6% janvārī.

Straujā atteikšanās no kodu kartēm skaidrojama ar to, ka bankas veic aktīvu savu klientu
informēšanu par jauno kārtību, kas atbilst Eiropas regulējumiem.

 


Izmaiņas kodu karšu izmantošanas ir starptautiskas:
pirmie kodu karšu ierobežojumi Eiropas Savienības regulējuma ietvaros, kas stājās spēkā jau 2017. gada 1. aprīlī, uzdeva bankām ieviest papildu drošības elementus vai kodu karšu izmantošanas limitus. Jāatgādina, ka no 2019. gada 1. aprīļa starptautiskās maksājumu organizācijas (piemēram, VISA un Mastercard) nepieņems vairs kodu kartes kā bankas karšu interneta pirkumu apstiprinājumu.

Ir bankas, kuru klienti var turpināt lietot kodu kartes kombinācijā ar papildus drošības elementiem, tomēr kodu karšu īpašniekiem jāpārliecinās, ka banka ir ieviesusi papildu drošības elementu kodu kartēm, piemēram, SMS.

 

Atgādinām: ja jūsu banka plāno atteikties no kodu karšu izmantošanas, iesakām laikus izvēlēties modernāku autentifikācijas līdzekli, piemēram: 

  • bezmaksas lietotnes viedtālruņiem, piemēram, Smart-ID, Google Authenticator, Mobilescan, var ērti lejupielādēt App Store vai Google Play (atbalstu klientiem sniedz arī banku filiālēs);
  • tie klienti, kuriem nav lietotnes viedtālruņiem, lietošanai piemērotu tālruņu vai citu viedierīču, var izvēlēties kodu kalkulatoru. Atsevišķām klientu grupām (piemēram, senioriem) kodu kalkulatora saņemšanai ir pieejamas būtiskas atlaides; ar piedāvājumiem klienti tiek aicināti iepazīties savās bankās.


Kontaktpersona:

Kristīne Mennika, Finanšu nozares asociācijas Stratēģiskās komunikācijas vadītāja
+371 26528533, kristine.mennika@financelatvia.eu

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk