Image

Šī gada pirmajā pusgadā SEB grupas Latvijā peļņa pēc nodokļu nomaksas ir palielinājusies par 16,1 miljoniem eiro un sasniedza 31,7 miljonus. Tas skaidrojams ar ekonomikas atgūšanos, ko sekmē Latvijas mājsaimniecību vēlme uzlabot savus dzīves apstākļus un gatavība atsākt tērēt, kā arī uzņēmumu investīciju aktivitātes atjaunošanās.

Samazināts izdevumu apjoms, kas pērn novirzīts paredzamajiem kredītzaudējumu uzkrājumiem, jo uzlabojusies atsevišķu klientu finansiālā situācija, kā arī Covid-19 sekas šobrīd ir mazāk nozīmīgas nekā banka sagaidīja pirms gada.

Būtiski palielinājies mājsaimniecību pieprasījums pēc finansējuma

No jauna piešķirtais finansējums mājokļa iegādei vai remontam pirmajā pusgadā sasniedza 91 miljonu eiro, kas ir par 73% vairāk nekā pirms gada. Savukārt kopējā SEB piešķirtā aizdevuma summa klientiem 2021. gada sešos mēnešos sasniedza 363 miljonus eiro, kas, salīdzinot ar pagājušā gada 6 mēnešiem, ir par 27% mazāk. Iemesls šādam samazinājumam saistāms arī ar to, ka pagājušā gada jūnijā tika noslēgts ievērojams aizdevuma līgums ar AS “Augstsprieguma tīkls” par vairāk nekā 130 miljoniem eiro.

Kopējais noguldījumu apjoms SEB bankā 2021. gada 30. jūnijā bija 3,8 miljardi eiro, kas par 20% pārsniedz noguldījumu apjomu 2020. gada jūnija beigās.

SEB grupas Latvijā aktīvi 2021. gada jūnija beigās bija 4,3 miljardi eiro, bet SEB grupas Latvijā kapitāls 443 miljoni eiro, kas ir attiecīgi par 7% un 9% vairāk salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu.

Komentējot pirmā pusgada rezultātus, SEB bankas valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere norāda, ka Latvijas ekonomikā vērojamā atgūšanās, pārvarot COVID-19 radītos šķēršļus, atspoguļojas bankas darbības rezultātos.

“Pēc ekonomiskās aktivitātes krituma pirmajā ceturksnī, otrajā ceturksnī jau ir vērojamas pārliecinošas ekonomikas izaugsmes pazīmes. Jūnijā ekonomikas noskaņojums ir pakāpies līdz līmenim, kas ir starp augstākajiem vairāk nekā desmit gadu periodā, ko apliecinās mājsaimniecību un uzņēmumu aktivitātes pieaugums. Palielinoties eksportam, veidojas laba augsne apstrādes rūpniecības attīstībai. Savukārt, atdzīvojoties iekšzemes patēriņam, stimulu izjūt tirdzniecība un pakalpojumu nozares, tai skaitā arī ēdināšanas un izmitināšanas, izklaides un atpūtas nozares. Redzam stabilu aktivitāti būvniecības nozarē, kas atspoguļojas pieprasījumā pēc kredītiem. Tomēr vīrusa ietekme uz ekonomiku pārskatāmā nākotnē būs vēl jūtama. Pozitīvi vērtējams fakts, ka bankas kredītportfeļa kvalitāte ir ļoti laba, tāpat liels prieks, ka šajā laikā mums izdevies izstrādāt un ieviest arī vairākus jaunus digitālus risinājumus klientu ērtībai,”

saka SEB bankas Latvijā vadītāja Ieva Tetere.

Ieviests Roboinvestors un citi nozīmīgi digitāli jauninājumi klientiem

Otrā ceturkšņa laikā ieviesti vairāki nozīmīgi jauninājumi. Lai palīdzētu spert pirmo soli personīgo investīciju veikšanā, SEB banka ieviesa jaunumu Baltijas tirgū – Roboinvestora rīku mobilajā lietotnē, kas piedāvā klientiem personalizētus ieteikumus par investīcijām un nodrošina iespēju ieguldīt jebkurā diennakts laikā, sākot no viena eiro. Šobrīd jau vairāk nekā 450 SEB bankas klientu izmanto Roboinvestora pakalpojumus – ir atvēruši vērtspapīru kontu, veikuši fondu pirkumu vai izveidojuši regulāru maksājumu ieguldījumu veikšanai ilgtermiņā. Savukārt jūnijā SEB banka papildināja internetbankas funkcionalitāti, nodrošinot klientiem iespēju brīvi, ērti un mūsdienīgi pārvaldīt savas finanses ne tikai citu banku kontus, bet arī savos Revolut kontos. Tādejādi SEB piedāvā visplašāko iespēju sekot līdzi savām finansēm vienuviet.

Lai gan pēdējo gadu laikā piedzīvojam ļoti strauju izaugsmi digitālo kanālu lietošanā, bankas filiāles joprojām ir svarīgas klientiem. Turpinot digitālo filiāļu attīstību, aprīlī durvis vēra atjaunotā Alfas filiāle, kurā klientiem pieejamas ne tikai klātienes konsultācijas, bet arī iespēja darboties patstāvīgi jaunā un plašā pašapkalpošanās zonā.

Piekto gadu pēc kārtas saņemts augstākais novērtējums ilgtspējas jomā

Otrajā ceturksnī SEB banka ir turpinājusi rūpēties par inovatīva un ilgtspējīga biznesa attīstītību. Īstenojot Izaugsmes programmas piekto ciklu, deviņiem Latvijas uzņēmumiem bija iespēja ar profesionāļu atbalstu ne tikai izvērtēt savu šā brīža darbību, bet arī strādāt pie jauniem produktiem, pakalpojumiem un ilgtspējīgiem biznesa modeļiem, apgūstot dažādas inovāciju metodes.

Līdzās tam SEB bankas eksperti piedalījās dažādos forumos par ilgtspējas jautājumiem, kā piemēram, ar SEB bankas atbalstu 27. maijā tiešsaistē norisinājās forums “Ilgbūtība – kur būs Tavs bizness 2030. gadā?”, kurā vairāk nekā 30 eksperti un nozares profesionāļi dalījās praktiskos pieredzes stāstos par ilgtspējas principu ieviešanu un diskutēja par to nozīmi tādās jomās kā vide, darbinieki, organizācija un pārvaldība.

Apliecinājums bankas ilgtermiņa centieniem ilgtspējas jomā ir arī ikgadējais Ilgtspējas indeksa vērtējums, kurā SEB banka Latvijā piekto gadu pēc kārtas ieguva Platīna kategoriju. Tas ir viens no augstākajiem uzņēmuma novērtējumiem atbilstoši starptautiskajām prasībām visos korporatīvās sociālās atbildības virzienos.

SEB grupas Latvijā finanšu rādītāji 2021. gada 6 mēnešos:

  • SEB grupas Latvijā ieņēmumi sasnieguši 53,9 miljonus eiro, par 2% vairāk nekā 2020. gada 6 mēnešos;  
  • izmaksas bija 24,8 miljoni eiro, kas saglabājās 2020. gada līmenī;  
  • peļņa pirms uzkrājumiem sasniedza 29,1 miljonus eiro, par 3% vairāk nekā 2020. gada janvārī – jūnijā;  
  • laika posmā no 1. janvāra līdz 30. jūnijam uzkrājumi paredzamiem kredītzaudējumiem samazināti 3,7 miljonu eiro apmērā. Pagājušā gadā šajā pašā laika posmā kredītzaudējumu veidošanai bija novirzīti 12,1 miljoni eiro;
  • pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem 2021. gada 6 mēnešos sasniegusi 31,7 miljonus eiro, kas ir par 103% vairāk nekā pirms gada;  
  • kopējais noguldījumu apjoms SEB bankā 2021. gada 30. jūnijā bija 3,8 miljardi eiro, kas par 20% pārsniedz noguldījumu apjomu 2020. gada jūnija beigās; 
  • kopējais kredītportfelis 2021. gada jūnija beigās bija 3,0 miljardi eiro, t.i. par 4% mazāk nekā 2020. gada jūnija beigās;  
  • kapitāls un rezerves 2021. gada 30. jūnijā bija 442,6 miljoni eiro;  
  • aktīvu apjoms, noslēdzoties 2021. gada jūnijam, bija 4,3 miljardi eiro.

Papildu informācijai:
Lita Juberte-Krūmiņa, SEB bankas Korporatīvās komunikācijas vadītāja
25145203, lita.juberte-krumina@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB_Latvia, YouTube/SEBlatvia, www.seb.lv

 
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. jūniju SEB grupas kopējie aktīvi veido 3,445 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,401 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk