Image

Komentārs publicēts laikrakstā “Diena” 18.02.2019.

Andris Lazdiņš, Finanšu nozares asociācijas Maksājumu karšu apakškomitejas līdzpriekšsēdētājs un bankas “Citadele” Karšu un maksājumu daļas vadītājs

Viens no galvenajiem priekšnoteikumiem veiksmīgam biznesam ir ieklausīšanās klientu vajadzībās. Izrādās, ka 70 % Latvijas iedzīvotāju izjūt neapmierinātību, ja tirdzniecības vietā piedāvā tikai skaidras naudas norēķinus un nevar maksāt ar karti, — liecina Mastercard un Finanšu nozares asociācijas jaunākais pētījums*. Tas skaidri iezīmē, kas pēc pircēju domām ir ērtākais norēķinu veids ikdienas pirkumu iegādē.

Bezkontakta maksājumi — jaunā norma

Šobrīd plašāk novērojamā pircēju paraduma maiņa Latvijā ir pāreja uz norēķiniem ar bezkontakta karti. Tie kļūst par maksājumu jauno normu. Pētījums rāda, ka jau 51 % Latvijas iedzīvotāju ir bezkontakta karte un teju 40 % to regulāri lieto ikdienas pirkumiem. Lielākā daļa jeb 80 % Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka ar bezkontakta karti norēķināties ir ērtāk un ātrāk nekā ar parasto bankas karti vai skaidru naudu. Karšu pieņemšanas iekārtu pārklājums jau sasniedzis 57 % — tas nozīmē, ka vairāk nekā 25 000 tirdzniecības vietu Latvijā var norēķināties ar bezkontakta karti. Turklāt jau nākamgad visām karšu pieņemšanas ierīcēm būs jābūt aprīkotām ar bezkontakta funkciju. To nosaka starptautisko karšu organizāciju prasības visā Eiropā.

Bezkontakta maksājumu uzvaras gājiens Eiropā

Vadošā stratēģisko pētījumu kompānija RBR prognozē, ka līdz 2021. gadam vairāk nekā pusei eiropiešu kartes būs ar bezkontakta funkciju. Eiropā bezkontakta maksājumi kļūst arvien populārāki, taču rezultāti dažādu valstu starpā atšķiras. Eiropas Centrālās bankas (ECB) pētījums liecina, ka bezkontakta norēķinu ieviešanas pirmrindnieces ir Lielbritānija, Francija, Turcija, Polija, Spānija, Čehija un Slovākija. Piemēram, pēc 2017. gada ECB apkopotajiem Polijā un Čehijā jau vairāk nekā 90 % izsniegto karšu ir ar bezkontakta tehnoloģiju. Turpretī Vācijā 83 % un Beļģijā 90 % karšu nav aprīkotas ar bezkontakta funkciju.

Latvijai ir visas iespējas kļūt par vienu no bezkontakta maksājumu pirmrindniecēm — šo maksājumu popularitāte pieaug katru dienu. Tas nepārsteidz tehnoloģijas piedāvāto priekšrocību dēļ — bezkontakta maksājumus ir iecienījuši tirgotāji, kas tiecas uzlabot klientu iepirkšanās pieredzi, mazināt rindas pie kasēm un piedāvāt ātru un drošu norēķinu veidu. Iespēja droši norēķināties dažās sekundēs atbilst nepieciešamībai, pielāgojoties klientu ātrajam dzīves ritmam. Bezkontakta maksājumi ir vēl viens veids, kā tehnoloģijas var uzlabot biznesa efektivitāti. Nenoliedzami tas ir ērtāk un vienkāršāk, maksāt nopīkstinot — piik un gatavs!

Skaidra nauda mūsu makos aizvien retāk

Jaunākais pētījums rāda, ka Latvijā, līdzīgi kā citās pasaulēs valstīs, pircēji aizvien mazāk savos makos nēsā skaidru naudu. Jau 26 % Latvijas iedzīvotāju ikdienā makā nenēsā vai gandrīz nenēsā fizisku naudu. Savukārt starp gados jaunajiem iedzīvotājiem vecumā no 25 līdz 34 gadiem šis ieradums ir vēl izplatītāks — teju 40 % makā ir tikai bezskaidra nauda. Tirgotājiem, kas izvēlēsies nepiedāvāt bezskaidras naudas norēķinus, ir risks konkurences cīņā zaudēt klientus.

Lietot bezkontakta karti ir daudz drošāk, nekā makā turēt skaidru naudu. Bezkontakta kartes ir tikpat drošas kā kartes, kas aizsargātas ar PIN kodu. Drošības nolūkā bezkontakta karšu norēķiniem bez PIN ievades Latvijā un arī Baltijā noteikts 25 eiro limits. Lielākā daļa gan tirgotāju, gan pircēju to atzīst par optimālu bezkontakta norēķinu slieksni. Arī no tirgotāja redzespunkta bezkontakta maksājumi nodrošina ne tikai ātrumu, bet arī drošību — kasierim vai pārdevējam tas nozīmē mazāk darba ar skaidru naudu un vienlaikus mazāk iespēju kļūdīties aprēķinos.

Tirgotāji aicināti iesaistīties ”Piik un gatavs”

Šobrīd Latvijā norit informatīva kampaņa “Piik un gatavs” par bezkontakta karšu norēķinu priekšrocībām, kuru rīko Mastercard sadarbībā ar Finanšu nozares asociāciju un Latvijas lielākajiem tirgotājiem — Maxima, Narvesen, Rimi. Veikali, kafejnīcas un pakalpojumu sniedzēji — lieli un mazi — ir laipni aicināti novērtēt bezkontakta karšu priekšrocības savās tirdzniecības vietās un pievienoties “Piik un gatavs” kustībai. Tirgotāji aicināti atgādināt pircējiem pirms pirkuma par iespēju norēķināties ar bezkontakta karti, kā arī izvietot kampaņas materiālus savos veikalos — klienti to novērtēs un palīdzēs biznesam augt.

* Mastercard un Finanšu nozares asociācijas Latvijas iedzīvotāju pētījums veikts sadarbībā ar pētījumu centru SKDS 2018. gada rudenī, aptaujājot 1005 respondentus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Komentārs publicēts laikrakstā “Diena” 18.02.2019.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk