Image

Pēdējā laikā finanšu tirgos ir vērojama būtiska nepastāvība, ko, protams, ietekmē koronavīrusa Covid-19 pandēmija visa pasaulē. Bet vēsturiski finanšu tirgi ir piedzīvojuši daudz krīžu periodus. Tie ir bijuši lielāki vai mazāki, bet regulāri. Domājot par pensiju ieguldījumiem, svarīgi atcerēties, ka svārstīgums un īstermiņa zaudējumi ir tikai normāla daļa no ieguldījuma procesa, un nogaidīt, līdz ieguldījumu vērtība atjaunosies.

Finanšu tirgu dalībnieki, galvenokārt, baidās no Covid-19 izplatības un tas varētu apstādināt atsevišķas pasaules ekonomiskās daļas. Līdz ar to, arī izraisīt globālo ekonomikas lejupslīdi un būtisku akciju cenu kritumu. Ja Covid-19 ietekmēs citu valstu ekonomiku tikpat negatīvi kā Ķīnas, tad uzņēmumiem būs dramatiski jāpārskata ienākumi un to prognozes. Visticamāk, tas nozīmē, ka līdz būs pilnībā skaidrs, cik ļoti vīruss būs ietekmējis ieņēmumus, uzņēmumu pašu kapitāls kļūs arvien nepastāvīgāks.

“Šobrīd Luminor fondu pārvaldnieki ir samazinājuši visu portfeļu risku, samazinot ieguldījumus augsta ienesīguma obligācijās, ko galvenokārt ietekmēja naftas cenu kritums. Aktīvu pārvaldnieki turpina aktīvu situācijas uzraudzību, saglabājot samazinātu akciju daļu ieguldījumu portfeļos, un ir gatavi rīkoties, lai samazinātu iespējamos riskus pensiju investīciju portfeļos. Šī nav nepieredzēta situācija – vēsturiski finanšu tirgi ir piedzīvojuši daudz krīžu periodus, lielākus vai mazākus, bet regulārus. Unikāla iezīme tam, kas notiek šobrīd, 2020. gadā, ir ārkārtīgi ātrā tirgu samazināšanās. Īpaši akciju tirgi, kas tikai divu nedēļu laikā zaudējuši aptuveni 30 % no savas vērtības,”

 – uzsver Anželika Dobrovoļska, Luminor Pensiju produktu vadītāja.

Ko tas nozīmē pensiju uzkrājējiem?

Ir īstais laiks vēlreiz apdomāt, kāds ir pensijas uzkrājumu galvenais mērķis. Pensiju uzkrājums ir ilgtermiņa ieguldījums, un tam būtu jābūt ienesīgam vairāku gadu laikā. Pensiju pārvaldītāju galvenais mērķis ir tāds portfeļa sadalījums, kas sniedz vislabāko rezultātu ilgtermiņā, taču tas neizslēdz īstermiņa svārstību risku un portfeļa vērtības samazinājumu. Svārstīgums un īstermiņa zaudējumi ir tikai normālas daļas no ieguldījuma procesa. Tomēr ir dažas lietas, par ko jūs varat savlaicīgi parūpēties, lai šo laiku pārdzīvotu pēc iespējas mierīgāk.

Svarīgi neizņemt ieguldīto, pirms vērtība atgriezusies

Ja jūsu izvēlētais ieguldījumu portfelis jau ir piedzīvojis kritumu, un redzat, ka samazinājums ir tiešām būtisks, noteikti šajā brīdī nevajadzētu izņemt ieguldīto, pirms vērtība nav atgriezusies. Īstermiņa svārstīgums un portfeļa vērtības samazinājums ir normāla ieguldījumu procesa sastāvdaļa un ir vērts nogaidīt, jo nofiksēt zaudējumus visdrīzāk nebūs labākā izvēle. Pensiju pārvaldnieki turpina aktīvu situācijas uzraudzību, saglabājot samazināto akciju daļu ieguldījumu portfeļos, un ir gatavi rīkoties, lai samazinātu riskus pensiju portfeļiem, cik vien tas ir iespējams. Dažkārt tas var prasīt vairākus mēnešus vai pat vairākus gadus, bet vēsture rāda, ka vērtība noteikti atjaunosies, tāpēc pieņemt zaudējumu nav labākais risinājums. Jo ilgāks vēl ir laiks līdz jūsu pensionēšanās vecumam, jo mierīgāks varat būt – ieguldījuma portfelim ir laiks atgūties un atgriezties pie izaugsmes.

Uzņemtais risks jāizvērtē, ņemot vērā laiku līdz pensijas vecumam

Pensiju plāna izvēle ir atkarīga ne tikai no attieksmes pret riskiem, bet arī vēlamā mērķa, finansiālajām iespējām segt zaudējumus un, protams, no investīciju perioda. Jo ilgāks laiks ir līdz pensijas vecumam, jo ieteicamāk izvēlēties aktīvo ieguldījumu plānu. Izvēlēties piemērotu ieguldījumu stratēģiju ir ļoti būtiski ne tikai, lai izvairītos no tādām svārstībām, kam neesat gatavi, bet arī – lai iegūtu vēlamo atdevi. Gados jauniem cilvēkiem, kam līdz pensijai vēl ir ilgs laika periods, labāk izvēlēties aktīvāku un riskantāku stratēģiju, kas ilgtermiņā varētu atmaksāties. Savukārt tiem, kam palikuši tikai daži gadi līdz pensijai, iespējams, šobrīd labāk neļauties pārāk lielam riskam.

Situāciju var izmantot arī papildu akciju iegādei

Ir pašsaprotami, ka labākais laiks iepirkties ir tad, kad ir izpārdošanu laiks. Tāpēc arī tagad var izmantot iespēju papildus investīcijām un pirkt akcijas laikā, kad tās ir lētākas nekā parasti. Tirgus lejupslīdes laikā ir ne tikai vērts nemainīt savus ieguldījumus, bet arī – izmantot iespēju un ieguldīt vairāk. Katra iemaksa laikā, kad ir tirgus kritums, piešķirs vairāk akciju pensiju fondā, to vērtība augs ātrāk, un laika gaitā iegūsiet lielāku atdevi.

Papildu informācija:

Inese Kronberga

Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: 29215409

E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk