Image

Domājot par uzņēmējdarbības uzsākšanu, kā lielākos izaicinājumus Latvijas iedzīvotāji min nepieciešamo dokumentu apjomu uzņēmuma dibināšanas sākumā un finansējuma piesaistes sarežģītību uzņēmējdarbības sākumam, savukārt tikai 19 % kā galveno ieguvumu izceļ iespēju nopelnīt vairāk naudas, secināts bankas Citadele veiktajā Baltijas valstu iedzīvotāju aptaujā.

Izaicinājumus rada dokumentu apstrāde un kapitāla piesaiste

Runājot par lielākajiem izaicinājumiem, vairāk nekā puse jeb 52 % kā lielāko šķērsli sava biznesa uzsākšanai norāda finansējuma piesaisti uzņēmējdarbības sākumam. Kā lielāko problēmu visbiežāk šo min iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Līdzīgās domās ir arī respondenti Lietuvā un Igaunijā, kur kapitāla piesaiste šķiet apgrūtinoša, attiecīgi, 59 % un 69 % sabiedrības.

Kā otro lielāko izaicinājumu Latvijas aptaujātie iedzīvotāji min pašu prasmju un zināšanu trūkumu uzņēmējdarbības vadīšanā (39 %), kā arī nepieciešamību apstrādāt lielu dokumentu apjomu uzņēmuma dibināšanas sākumā un grāmatvedības vadīšanu (aptuveni 37 %). Tikmēr Lietuvā un Igaunijā iedzīvotāji kā otro lielāko izaicinājumu galvenokārt izceļ biznesa plāna izveidi (45 %).

Visās Baltijas valstīs vismazākās raizes biznesa uzsākšanas procesam rada biznesa idejas radīšana – Latvijā to kā izaicinājumu min 27 %, Lietuvā 37 % un Igaunijā – 32 % aptaujāto.  

“Uzņēmējdarbības ceļa uzsākšana kopumā ir izaicinājumu pilns process – skaidrs, ka vispirms nepieciešama laba ideja, taču, kā redzam, iedzīvotājus biedē darbs ar nepieciešamo dokumentāciju, finansējuma piesaiste, kā arī grāmatvedība. Jāņem vērā fakts, ka mazo uzņēmumu  vadītājs bieži vien sēž uz vairākiem krēsliem – vienlaicīgi esot administrators, grāmatvedis, kurjers, sociālo tīklu administrators – un neizmanto  digitālo risinājumu potenciālu savu ikdienas uzdevumu veikšanai. Lai palīdzētu uzņēmējiem fokusēties uz biznesa attīstību un atvieglotu ikdienu, Citadele piedāvā vairākus digitālos finanšu rīkus, piemēram, finansējuma pieteikšanu, e-komercijas maksājumu ieviešanu, maksājumu datu analīzi utt.,”

atklāj Jānis Kopeika, bankas Citadele mazo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs.

“Jaunajiem uzņēmējiem un īpaši pašnodarbinātajiem pirmie soļi var šķist ļoti sarežģīti, tomēr to var atvieglot digitālo risinājumu kopums, piemēram, pašnodarbinātajiem  noder maksājumu pieņemšanas terminālis Citadele Phone POS mobilajā telefonā vai automātiskā rēķinu izrakstīšana biznesa portālā, ko klients saņem e-pastā un apmaksā ar dažiem klikšķiem. Šie ir tikai daži rīki, kuri radīti pēdējo divu gadu laikā, lai atvieglotu ikdienu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem,”

turpina J. Kopeika.  

Latvijā retāk nekā citviet pie ieguvumiem retāk piemin lielāku peļņu

Pēc Baltijas iedzīvotāju domām lielākais ieguvums uzņēmējdarbības uzsākšanai ir iespēja pašam kontrolēt savu laiku – šo bonusu izceļ 51 % Latvijā, 58 % Lietuvā un 60 % Igaunijā, turklāt visās Baltijas valstīs šis faktors svarīgākais šķitis sievietēm vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Latvijā 42 % aptaujāto gandarījumu sniedz tas, ka var darīt to, kas pašam patīk, 38 % simpatizē iespēja īstenot savas idejas bez vadības apstiprinājuma, kamēr 37 % respondentu Latvijā gandarījumu sniedz iespēja būt par priekšnieku.

Zīmīgi, ka tikai 19 % Latvijā kā galveno ieguvumu min iespēju nopelnīt vairāk naudas nekā darba ņēmēja statusā, kamēr Igaunijā un Lietuvā lielākas peļņas iespējas izceļ, attiecīgi, 26 % un 31 % aptaujāto. Interesanti, ka Baltijas valstīs peļņu kā galveno motivācijas elementu krietni biežāk min vīrieši, kuri sasnieguši 30 gadu vecumu.

Baltijas valstu iedzīvotāju vidū vismazāk novērtētākais ieguvums biznesa uzsākšanā ir iespēja vairāk brīvā laika atvēlēt ģimenei un draugiem, kas Latvijā aktuāli 12 %, savukārt Igaunijā un Lietuvā  – 18 % respondentu.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par Baltijas iedzīvotāju domām par savas uzņēmējdarbības ceļa uzsākšanu banka Citadele veica šī gada aprīlī sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, aptaujājot 1000 iedzīvotājus vecuma grupā no 18 līdz 74 gadiem.

 

Par banku Citadele

Banka Citadele misija ir modernizēt banku nozari un sniegt privātpersonām un uzņēmējiem visā Baltijā vairāk iespēju. Banka Citadele ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem un kredītportfeļa apjoma biznesa klientiem. 2021. gadā Baltijā jaunos aizdevumos Citadele izsniedza 1.1 miljardus eiro, kopējam kredītportfelim sasniedzot 2.7 miljardus, savukārt, depozītu apjoms uz 2021.gada beigām veidoja 3.8 miljardus eiro.

Līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem banka Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu, piemēram,  mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķinus un zibmaksājumus. Banka Citadele pirmā Baltijā sāka piedāvāt iespēju atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un veikt pārskaitījumus uz mobilā tālruņa numuriem.

Bankas Citadele grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

 

Papildu informācija:
Kristīne Mennika
Korporatīvās komunikācijas vadītāja
AS “Citadele banka”
Tālr. 26528533           
E-pasts: Kristine.Mennika@citadele.lv
www.citadele.lv

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk