Image

Baltic International Bank veiktajā iedzīvotāju aptaujā noskaidrots, ka starptautiskajā konkurētspējā par perspektīvākajām nozarēm  54% respondentu uzskata kokapstrādi, bet otrajā vietā ar 49% ierindotas informāciju tehnoloģijas (IT).

Banka starptautiskajam biznesam Baltic International Bank, vēloties noskaidrot sabiedrības viedokli, vaicāja iedzīvotājiem, kādās jomās Latvijas uzņēmumiem ir lielākās perspektīvas starptautiskajā konkurencē, kur tika noskaidrots, ka līdz šim viena no eksportspējīgākajām nozarēm jeb kokapstrāde guvusi pārliecinošu iedzīvotāju atzinību visas vecumu grupās. Savukārt IT joma populārākā bija vecumā no 30 līdz 49 gadiem.

“Mežsaimniecības sektors Latvijā ražo plašu produkcijas klāstu, no kura 80% tiek eksportēti uz vairāk nekā 100 valstīm. Neskatoties uz ekonomikas lejupslīdi pandēmijas dēļ, lielākā daļa apstrādes rūpniecības nozares pārstāvju šī gada pirmā ceturkšņa beigās demonstrēja produkcijas apjoma pieaugumu. Aprīlī Latvijas rūpniecība pieauga par 20,5%, apstrādes rūpniecība – par 20,3%. Ņemot vērā uzņēmumu tendenci pāriet uz “zaļo” ekonomiku, nākamajos pāris gados eksperti prognozē kokapstrādes rūpniecības izaugsmi,”

saka Baltic International Bank valdes priekšsēdētājs Viktors Bolbats ,

“iepriecina fakts, ka IT nozare guvusi tik lielu atbalstu, jo šī ir mūsu nākotne, kurā strādā gudri un izglītoti cilvēki, piedāvājot augstas pievienotās vērtības produktus un pakalpojumus.”

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss, norāda, ka Covid-19 vīrusa pandēmijas globālā mērogā ievērojami ietekmējusi mežu nozari:

“Katrā pasaules daļā pandēmija radījusi savas blaknes, piemēram, ASV iedzīvotāji no mājsēdes dzīvokļos nolēma meklēt mājas piepilsētās, kas radīja milzīgu būvniecības kāpumu, savukārt Lielbritānijā līdz pat 40% iedzīvotāju bija dīkstāvē, tādēļ radās papildu laiks, lai labiekārtotu mājokļus, labotu sētas un būvētu terases. Šis viss pasaules fons atbalsojas arī situācijā, kas radusies Latvijā – daudz būvmateriālu, tostarp kokmateriālu, sāk trūkt, kā dēļ ceļas to cenas un nozare izjūt papildu spiedienu.”

Iedzīvotāju aptaujas dati liecina, ka trešā populārākā atbilde uz jautājumu par perspektīvākajām jomām starptautiskajā konkurencē bija farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošana, ko izvēlējās 37% respondentu. Tāpat samērā bieži jeb 31% gadījumu iedzīvotāji par eksporta jomām nosauca pārtikas produktu ražošanu, kā arī augkopību un lopkopību, ko norādīja 23% aptaujāto.

Iedzīvotāju aptauju pēc Baltic International Bank pasūtījuma veica starptautiskā socioloģiskā kompānija Norastat. Tajā piedalījās 1010 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Par Baltic International Bank

Baltic International Bank jau 28 gadus darbojas Latvijas finanšu tirgū un ir viena no bankām ar vislielāko pieredzi individuālā klientu apkalpošanā Latvijā, kas sniedz klientu individuālajām finanšu vajadzībām piemērotus augstas kvalitātes produktus un pakalpojumus, kā arī investīciju risinājumus, kas balstīti uz ilgtspējīgiem ESG (Environmental. Social. Governance) principiem. Baltic International Bank korporatīvās vērtības ir ekspertīze, uzticība un pārmantojamība.

 

Plašāka informācija:
Ilze Vītola
Mārketinga un komunikācijas pārvaldes vadītāja
Baltic International Bank
Rīga, Kalēju iela 43, LV-1050
Mob. + 371 28737791
www.bib.eu

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk