Image

Pagājušajā nedēļā Latvijā sākti starpbanku maksājumi starp kredītiestāžu klientiem, izmantojot zibsaites – ērtu identifikatoru, kas ļauj veikt pārskaitījumu, izmantojot tālruņa numuru.

 

Tas kļuvis iespējams, Latvijas Bankas uzturētajam Zibsaišu reģistram pievienojoties AS “SEB banka”. Tādējādi norēķinos starp AS “Citadele banka”, kas pirmā sāka piedāvāt klientiem iespēju izmantot zibsaites, un AS “SEB banku” iespējams veikt zibenīgus maksājumus, neizmantojot saņēmēja norēķinu konta numuru: process ir vienkāršots un norādāms tikai saņēmēja mobilā tālruņa numurs. Tuvākajā nākotnē šādiem pārskaitījumiem varēs izmantot arī citus identifikatorus, piemēram, e-pasta adresi.

Arī vairākas Igaunijas kredītiestādes jau sākušas izmantot Latvijas Bankas nodrošināto inovatīvo zibsaišu infrastruktūru modernu maksājumu pakalpojumu nodrošināšanai saviem klientiem, un pavisam drīz šo iespēju ļoti plaši izmantos gan Latvijas, gan Igaunijas kredītiestādes, tādējādi nostiprinot Latvijas Bankas kā Baltijas reģiona līdera pozīcijas inovatīvo maksājumu jomā.

Šodien Latvijas Bankas padome pieņēma grozījumus “Latvijas Bankas Zibsaišu reģistra lietošanas kārtībā”, turpinot pilnveidot Zibsaišu reģistra iespējas un to plašāku izmantošanu inovatīvos maksājumu pakalpojumos, kā arī ieviešot stingrākas prasības personas datu apstrādē. Grozījumi stāsies spēkā 2020. gada 27. aprīlī.

Lai veicinātu Latvijas Bankas Zibsaišu reģistra plašāku izmantošanu un vizuālo atpazīstamību, Latvijas Banka izstrādājusi Zibsaišu reģistra logo, dodot iespēju to izmantot Zibsaišu reģistru lietojošām Latvijas un Igaunijas kredītiestādēm, pirms tam par to vienojoties ar Latvijas Banku. Zibsaišu reģistra logo ir atvasināts no zibmaksājumu logo, kas ir reģistrēta preču zīme.

Latvijas Banka izveidoja un uztur Zibsaišu reģistru, kas nodrošina kredītiestāžu klientu norēķinu konta numuru un mobilā tālruņa numuru saišu glabāšanu. Zibsaišu reģistrs var nodrošināt arī citu klienta norēķinu kontam piesaistītu identifikatoru (piemēram, e-pasta adrese, identifikācijas kartes numurs) glabāšanu un izmantošanu vēl ērtākai maksājumu veikšanai. Zibsaišu reģistrs var tikt izmantots gan zibmaksājumu, gan arī citu maksājumu, t.sk. kredītiestāžu iekšējo maksājumu, vēl ērtākai veikšanai.

2017. gada augustā Latvija kā pirmā eiro zonā sāka izmantot zibmaksājumus – inovatīvus, modernus, zibenīgus starpbanku pārskaitījumus, kas pieejami jebkurā diennakts laikā, arī brīvdienās un svētku dienās. Šajā īsajā laikā zibmaksājumi kļuvuši pieejami jau vairāk nekā 90% Latvijas kredītiestāžu klientu un iemantojuši starpbanku maksājumu standarta, nevis ekskluzīva pakalpojuma statusu – 2019. gadā kopumā veikti aptuveni 16.1 milj. zibmaksājumu aptuveni 3.5 mljrd. eiro apjomā.

2019. gada vasarā plašāka sabiedrība uzzināja par vēl vienu inovatīvu risinājumu – Zibsaišu reģistru, kas nodrošina iespēju veikt starpbanku maksājumus, norādot tikai saņēmēja mobilā tālruņa numuru, bez nepieciešamības zināt un katram maksājumam ievadīt norēķinu konta numuru.

Latvijas Bankas inovatīvo maksājumu pakalpojumu attīstības vadītājs Harijs Ozols:

“Zibmaksājumi un Zibsaišu reģistrs ne tikai nodrošina labākus, ērtākus, ātrākus un drošākus pakalpojumus, bet ir pamats inovatīvu maksājumu pakalpojumu tālākai attīstībai. Izmantojot Latvijas Bankas nodrošināto infrastruktūru, fintech, e-komercijas, tirdzniecības, pakalpojumu un citu nozaru uzņēmēji gūst iespēju attīstīt jaunus, klientiem ērti izmantojamus pakalpojumus. Ieguvējas ir arī kredītiestādes, kas tādējādi var uzlabot un papildināt klientiem piedāvāto pakalpojumu klāstu.”

 

Papildu informācija: 

Latvijas Bankas preses dienests

Tālr. 67022594; 67022384

presesdienests@bank.lv

bank.lv | makroekonomika.lv | naudasskola.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk