Image

AS Luminor Bank ir parakstījusi vienošanos par Maksekeskus (MKK), kas ir vadošais e-komercijas maksājumu pakalpojumu sniedzējs Baltijā, 99% akciju iegādi no Omniva, Inbank un Olsson & Nielsen Nordic. Noslēdzot šo darījumu, Luminor kļūs par arvien straujāk augošu e-komercijas maksājumu tirgus dalībnieku.

MKK nodrošina e-tirgotājiem un viņu klientiem drošus un ērtus maksājumu risinājumus un ar e-komerciju saistītus pakalpojumus Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Somijā. Izpilddirektora Lukasa Arta vadībā uzņēmums pēdējos gados ir sasniedzis ievērojamu izaugsmi un šobrīd tā pakalpojumus izmanto vairāk 3000 aktīvi tirgotāji Baltijā.

Inbank un Olsson & Nielsen Nordic nodibināja uzņēmumu Maksekeskus 2012. gadā Igaunijā, kur šobrīd tas ir tirgus līderis e-komercijas pakalpojumu jomā. Sadarbība ar Luminor ļaus uzņēmumam ievērojami paplašināt tā attīstību ārpus Igaunijas, jo īpaši pateicoties Luminor tīklam un klientiem Latvijā, Lietuvā. Lukass Arts turpinās pildīt izpilddirektora amatu un vadīt MKK nākamajā attīstības posmā Luminor pārvaldībā.

Šim darījumam ir jāsaņem Igaunijas Finanšu uzraudzības iestādes un Igaunijas Konkurences institūcijas apstiprinājumi. Paredzams, ka darījums tiks noslēgts tuvāko mēnešu laikā.

Nils Melngailis, Luminor Holding un Luminor Bankas padomju priekšsēdētājs norāda:

“Luminor šī ir lieliska iespēja, darījums ir svarīgs pavērsiens mūsu grupai. MKK ir pirmais Luminor uzņēmuma iegādes darījums, kas atbilst mūsu stratēģijai nodrošināt turpmāku izaugsmi un paplašināt mūsu produktu un klientu apkalpošanas iespējas. Apvienojot mūsu zināšanas un pieredzi mazo un vidējo uzņēmumu sektorā, klientiem būs iespēja saņemt lielākus ieguvumus no mūsu sniegtajiem finanšu pakalpojumiem.”

“Baltija ir viens no dinamiskākajiem e-komercijas tirgiem Eiropā, un šis iegādes darījums ļaus mums aktīvi piedalīties šajā strauji augošajā jomā. Tas arī sniegs iespējas paplašināt mūsu piedāvājumu maziem un vidējiem uzņēmumiem. Mūsu redzējumi ļoti saskan attiecībā uz atbalstu maziem, vidējiem uzņēmumiem un Baltijas valstu ekonomikas izaugsmi. Mūsu darbība Baltijas mērogā palīdzēs paātrināt MKK paplašināšanos Latvijā un Lietuvā, un iegādes darījums nostiprinās mūsu klātbūtni mazo, vidējo uzņēmumu segmentā Igaunijā. Ar nepacietību gaidām turpmāko sadarbību ar MKK komandu, lai kopīgiem spēkiem ieviestu inovatīvus maksājumu risinājumus mūsu plašajam klientu lokam,”

saka Luminor Valdes priekšsēdētājs Peters Boseks.

Omniva valdes priekšsēdētājs Marts Megi uzsver:

“Maksekeskus tika izveidots ar mērķi stiprināt e-komerciju un mūsu komanda ir paveikusi vienreizēju darbu šī mērķa realizēšanā. E-komercija šobrīd strauji attīstās, tāpēc līdz ar jauna Maksekeskus akcionāra ienākšanu mēs saskatām lielu attīstības perspektīvu. Omniva uzņēmumam Maksekeskus akciju pārdošana dos iespēju vairāk koncentrēties uz savu pamatdarbību, t.i., e-komercijas loģistikas atbalstīšanu, kā arī uz šķirošanas iespēju uzlabošanu un pakomātu tīkla paplašināšanu.”

Luminor veikts pētījums* liecina, ka aptuveni piektā daļa no aptaujātajiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem tuvākajos gados plāno uzsākt vai paplašināt savu biznesu tiešsaistē. Aptuveni 27% Latvijas, 18% Igaunijas un 20% Lietuvas mazo un vidējo uzņēmēju apgalvo, ka 2022. gadā plāno palielināt pārdošanas apjomus internetā. Līdzīga tendence tika novērota arī pagājušajā gadā, kad e-komercijas paplašināšanos plānoja 27% Igaunijas, 22% Latvijas un 20% Lietuvas aptaujāto uzņēmēju. Turklāt daļa uzņēmumu ir vienisprātis, ka viens no faktoriem, kas noteiks to panākumus 2022. gadā, ir investīcijas inovācijās un tehnoloģiskajā progresā. To norādījuši 12% Latvijā. 11% – Lietuvā un 10% Igaunijā.

Deloitte darījumā darbojās kā Luminor finanšu, nodokļu un IT konsultants, savukārt Oaklins bija bankas investīciju konsultants, bet Sorainen – juridiskais konsultants. Akciju pārdevēju un Maksekeskus finanšu konsultants bija Superia, bet juridiskais konsultants – Cobalt.

Par Luminor:

Luminor ir vadošā neatkarīgā banka Baltijas valstīs un trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā. Mēs nodrošinām finanšu pakalpojumus privātpersonām, ģimenēm un uzņēmumiem. Tāpat kā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tirgi, mēs esam jauni, dinamiski un vērsti uz nākotni.

Par Omnivu:

Omniva ir starptautisks loģistikas uzņēmums, kas pieder Igaunijas valstij. Omniva grupā kā dominējošais uzņēmums ietilpst SIA Eesti Post, bet kā meitas uzņēmumi – SIA Payment Center Estonia, Omniva UAB Lietuvā un Omniva SIA Latvijā. Koncernā ietilpst arī tā asociētais uzņēmums Post11 OÜ.

Par Olsson & Nielsen Nordic

Olsson & Nielsen Nordic ir Igaunijas kapitāla uzņēmumu grupa, kas darbojas atjaunojamās enerģijas un IT risinājumu jomā. Grupā ietilpst arī MKK galvenais tehnoloģiju partneris Finestmedia AS.

Par Inbank:

Inbank ir uz patērētāju finansēm orientēta digitālā banka, kas darbojas Baltijā, Polijā un Čehijā ar papildu noguldījumiem, kas tiek pieņemti Vācijā, Austrijā, Nīderlandē un Somijā. Inbank ir vairāk nekā 4600 aktīvu partneru un 736 000 aktīvu līgumu. Inbank obligācijas tiek kotētas Nasdaq Baltijas fondu biržā.

*Aptauja ir veikta 2021. gada  septembrī sadarbībā ar pētījumu centru Norstat, aptaujājot 750 Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu vadītājus vai finanšu direktorus.

 

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

 

 

 

 

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk