Image

Šī gada trešajā ceturksnī bankas darbību turpināja ietekmēt kara Ukrainā ģeopolitiskās un ekonomiskās sekas, kas Baltijas reģionā izraisījušas augstāko inflāciju starp eirozonas dalībvalstīm. Pielāgojoties jaunajiem apstākļiem, Luminor palielināja kreditēšanas apjomus un uzlaboja darbības efektivitāti, palielinot bankas peļņu. Bankas izsniegto kredītu kvalitāte joprojām ir laba, un ienākumus nenesošo aizdevumu apjoms ir samazinājies līdz 1,3% no bruto aizdevumiem, kas ir līdz šim zemākais līmenis. Banka apstiprina, ka tai nav tiešu riska vai nenozīmīgu netiešu darījumu ar Krieviju, Baltkrieviju vai Ukrainu.

“Bankas kreditēšanas apjomi šī gada trešajā ceturksnī turpināja augt, un īpaši augsta iedzīvotāju interese saglabājās par aizdevumiem mājokļu iegādei. Palielinājās arī klientu noguldījumu apmēri. Neskatoties uz augsto inflāciju, vasaras mēnešos bija vērojams arī iedzīvotāju patēriņa pieaugums, ko apliecina augošais norēķinu skaits ar maksājumu kartēm. Šie procesi atstāja pozitīvu ietekmi uz bankas trešā ceturkšņa finanšu rādītājiem.

Uzņēmējdarbības vidē pēc mūsu veiktās aptaujas datiem lielākā daļa uzņēmumu savus šī gada biznesa rezultātus vērtē pozitīvi vai neitrāli – to norāda 73% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju, tomēr vairāk nekā puse šogad vairs neplāno paplašināt savu darbību. Liela piesardzība vērojama arī attiecībā uz attīstības plāniem nākamgad, ko galvenokārt ietekmē inflācijas pieaugums un enerģijas cenu kāpums, kā arī Krievijas karadarbība Ukrainā. Tas norāda, ka ekonomiskā aktivitāte šī gada pēdējā ceturksnī un nākamā gada sākumā varētu sabremzēties.” – stāsta Kerli Vares, Luminor vadītāja Latvijā.

Neraugoties uz sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem, banka trešajā ceturksnī ir atbalstījusi savus klientus, palielinot aizdevumu apmēru gan privātpersonām, gan uzņēmumiem, un hipotekāro kredītu atlikums sasniedza 5 miljardus eiro. Luminor modernizēja savu pamatsistēmu darbību, stiprināja kiberdrošību un procesu atbilstību, lai nodrošinātu informācijas tehnoloģiju sistēmu stabilitāti un uzlabotu bankas pakalpojumus. Luminor arī īstenoja vairākas aktivitātes, lai sasniegtu savus ilgtspējas mērķus, un pilnībā noslēdza  Baltijā vadošā e-komercijas maksājumu pakalpojumu sniedzēja “Maksekeskus” iegādes darījumu.

Luminor neto peļņa šī gada trešajā ceturksnī sasniedza 40 miljonus eiro, kas ir par 49.8% lielāka nekā attiecīgajā laika periodā pērn. Peļņas pieaugumu galvenokārt veicināja ieņēmumu pieaugums – banka samazināja izdevumus, kā arī palielināja ienākumus no procentiem un komisijām. Bankas izlīdzinātā pašu kapitāla atdeve palielinājās līdz  12,2%, salīdzinot ar 8,5% pērn. Luminor saglabā spēcīgu likviditātes un kapitāla pozīciju, un ceturkšņa beigās pēc 90 miljonu eiro dividenžu maksājuma 1. līmeņa pašu kapitāla rādītājs (Tier1) un kopējais kapitāla rādītājs bija 18,9%.

“Neskatoties uz izaicinošajiem apstākļiem, mūsu darbinieku uzņēmība ļāva bankai turpināt atbalstīt mūsu klientus – gan privātpersonas, gan uzņēmumus Baltijas valstīs. Baltijas reģiona perspektīvas ir spēcīgas, tomēr nenoteiktība par turpmāko izaugsmi un augstie inflācijas rādītāji sāk samazināt klientu pieprasījumu pēc aizdevumiem. Šajā nenoteiktības laikā mēs turpināsim darbu savu klientu atbalstam. Esmu pārliecināts, ka Luminor arī turpmāk paplašinās savu darbības jomu, piesaistot vēl vairāk privātpersonu un uzņēmumu vietējos tirgos. To īstenojot, mēs saglabāsim savas spēcīgās finansiālās pozīcijas, veiksim piesardzīgu riska pārvaldību un pildīsim plašākas saistības pret mūsu galvenajām ieinteresētajām pusēm,” – apliecina Peters Boseks, Luminor Bank valdes priekšsēdētājs.

Luminor 2022.gada 3. ceturkšņa pārskats angļu valodā ir pieejams šeit

Par Luminor

Luminor ir vadošā neatkarīgā banka Baltijas valstīs un trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā. Mēs nodrošinām finanšu pakalpojumus privātpersonām, ģimenēm un uzņēmumiem. Tāpat kā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tirgi, mēs esam jauni, dinamiski un vērsti uz nākotni.

Papildu informācija:
Inese Kronberga, Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk