Image

Aizvadītā gada ceturtajā ceturksnī Luminor bankas darbība apliecina uzlabotus biznesa rezultātus un stabilu kredītu kvalitāti. Ienākumus nenesošo aizdevumu apjoms samazinājās līdz 1,2% no bruto aizdevumiem, kas ir līdz šim zemākais līmenis.

Banka atbalstīja savus klientus, palielinot privātpersonām izsniegto finansējuma apjomu jaunu mājokļu iegādei, un bija vadošais finansētājs Baltijas uzņēmumiem. Luminor klientu noguldījumi ceturtajā ceturksnī pieauga par gandrīz 400 miljoniem eiro.

Ceturtajā ceturksnī Baltijas valstīs saglabājās augstākie inflācijas rādītāji eirozonā. Ekonomiskās perspektīvas reģionā joprojām ir neskaidras, kā rezultātā gada beigās samazinājās pieprasījums pēc jauniem aizdevumiem. Neraugoties uz sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem, banka uzlaboja neto ienākumus no procentiem, jo pēc ilgstoši piedzīvotajām ārkārtīgi zemajām procentu likmēm tās pieauga, kā arī paaugstināja darbības efektivitāti, kā rezultātā pieauga neto peļņa.

“Aizvadītajā gadā Krievijas īstenotā karadarbība Ukrainā izraisīja ekonomisko recesiju un atstāja būtisku iespaidu uz uzņēmēju attīstības plāniem tuvākajā nākotnē. Eiropas Centrālā banka, reaģējot uz straujo inflācijas kāpumu, gada vidū sāka strauji celt Euribor likmes. Likmju kāpums palielināja kredītņēmēju ikmēneša maksājumus un jaunu aizdevumu sadārdzināšanos. Bankām un kredītņēmējiem jārēķinās, ka arī šogad likmju kāpums, visticamāk, turpināsies, un tas kopumā var ietekmēt kreditēšanas tirgu. Tomēr šajā situācijā ir arī pozitīvas izmaiņas, jo līdz ar Euribor likmes kāpumu pieaug arī noguldījumu procentu likmes. Kopš pagājušā gada beigām novērojam iedzīvotāju intereses atjaunošanos par depozītiem. Iedzīvotāji cenšas diferencēt riskus, gan veicot termiņnoguldījumus, gan ieguldot alternatīvos instrumentos, lai uzkrātie finanšu līdzekļi strauji nezaudētu savu vērtību,

stāsta Kerli Vares, Luminor vadītāja Latvijā.

Luminor neto peļņa 2022. gada ceturtajā ceturksnī sasniedza 40,3 miljonus eiro. Bankas peļņu, salīdzinot ar 2021.gada ceturto ceturksni, galvenokārt veicināja ieņēmumu pieaugums par 32 miljoniem eiro, savukārt izdevumi bija par 2,5 miljoniem eiro lielāki. Bankas izlīdzinātā pašu kapitāla atdeve palielinājās līdz  12,3 %, salīdzinot ar 6,9 % pērn. Luminor saglabā spēcīgu likviditātes un kapitāla pozīciju. Ceturtā ceturkšņa beigās pirmā līmeņa un kopējais kapitāla rādītājs, ieskaitot neto peļņu, bija 19,4 %.

Neto peļņas pieaugums salīdzinājumā ar līdzvērtīgu periodu iepriekšējā gadā bija 50 miljoni eiro, palielinoties no 74,7 miljoniem eiro 2021.gadā līdz 124,7 miljoniem eiro 2022.gadā, ko galvenokārt veicināja efektivitātes paaugstināšana un neto procentu ienākumu pieaugums paaugstināta Euribor ietekmē.

Aizvadītajā ceturksnī Luminor uzmanības centrā bija IT joma, strādājot pie pakalpojumu stabilitātes uzlabošanas, novēršot mantotās problēmas un ieviešot elastīgāku IT sistēmu darbību. Uzsvars uz IT darbības uzlabošanu tiks likts arī turpmāk, jo tiks investēts IT veiktspējas uzlabojumos. Kā arī Luminor turpinās veikt dažādus pasākumus, lai izpildītu izvirzītos vides, sociālos un korporatīvās pārvaldības (ESG) mērķus. Vadošā ESG un korporatīvās pārvaldības reitingu kompānija Morningstar Sustainalytics piešķīrusi Luminor augstāko vērtējumu ESG riska reitingā (10,5), kas ir labākais rezultāts Baltijas banku sektorā.

“Atskatoties uz pagājušo gadu, ar lepnumu varu teikt, ka Luminor sniegusi finansiālu atbalstu nepilniem 9000 Baltijas valstu mājsaimniecību jauna mājokļa iegādei. Tāpat mēs palielinājām finansējuma apmērus dažādu nozaru uzņēmumiem Baltijas valstīs, palīdzot mūsu klientiem pielāgot viņu uzņēmējdarbību mainīgajai videi. Mēs turpinājām uzsākto kursu ilgtspējas virzienā, iesaistot mūsu aktivitātēs arī klientus.

Mūsu prioritāte šogad ir mūsu klientu pieredzes un bankas pakalpojumu piedāvājuma uzlabošana, un mēs turpināsim veikt ievērojamus ieguldījumus, lai to īstenotu. Šogad mēs gūtos ieņēmumus investēsim savās IT sistēmās un tehnoloģijās, kā arī paplašināsim savas komandas.

Neskatoties uz augsto inflāciju un neskaidrajām globālajām makroekonomikas perspektīvām, mēs joprojām esam pārliecināti par Baltijas reģiona stabilitāti. Mēs turpināsim atbalstīt savus klientus – gan privātpersonas, gan uzņēmumus –, palīdzot orientēties pašreizējos ekonomiskajos apstākļos. Tāpat es vēlos pateikties mūsu darbiniekiem, kuri vēlreiz apliecināja savu centību un izturību visa gada garumā,”

apliecina Peters Boseks, Luminor bankas valdes priekšsēdētājs.

Luminor 2022.gada ceturtā ceturkšņa pārskats angļu valodā ir pieejams šeit.

Par Luminor

Luminor ir vadošā neatkarīgā banka Baltijas valstīs un trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā. Mēs nodrošinām finanšu pakalpojumus privātpersonām, ģimenēm un uzņēmumiem. Tāpat kā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tirgi, mēs esam jauni, dinamiski un vērsti uz nākotni.


Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk