Image

Turpinoties saspringtajai ģeopolitiskajai situācijai, būvniecības materiālu imports no Krievijas un Baltkrievijas ir pārtraukts, kas veicina vēl straujāku celtniecības materiālu cenu kāpumu un atsevišķās materiālu grupās ir apgrūtināta to iegāde. Tas var ietekmēt dzīvokļu pieejamību jaunajos projektos un privātmāju būvniecību, jo var samazināties būvniecības tempi, kā arī palielināt interesi par padomju laika sērijveida dzīvokļiem.

“Pēdējā gada laikā mājokļu tirgus jau ir piedzīvojis strauju cenu kāpumu, ko veicināja straujā inflācija, būvmateriālu cenu kāpums un nepietiekamais piedāvājums. Piegādes ķēžu traucējumi un saišu pārtraukšana ar Krievijas, Baltkrievijas uzņēmumiem, ir veicinājis būvmateriālu trūkumu un vēl lielāku cenu pieaugumu. Joprojām novērojams arī darbaspēka trūkums būvniecības nozarē. Tas viss sadārdzinās mājokļu cenas jaunajos projektos un arī privātmāju celtniecību. Lūkojoties garākā termiņā, dažu jauno projektu attīstīšana uz laiku var tikt atlikta vai “iesaldēta”. Jau tagad atsevišķos gadījumos novērojam klientu piesardzību privātmāju būvniecības uzsākšanai,”

stāsta Luminor kreditēšanas vadītājs Baltijā Kaspars Lukačovs.

Marta sākumā bankā novērots neliels hipotekāro kredītu pieteikumu skaita kritums, tomēr dažu nedēļu laikā tas atjaunojies. Kara ilgtermiņa ietekme uz darījumu skaitu nākotnē ir grūti prognozējama, jo ģeopolitiskās situācijas attīstība joprojām ir ļoti neskaidra.

“Ņemot vērā straujo energoresursu cenu kāpumu, pēdējos gados klienti arvien vairāk novērtēja jauno projektu priekšrocības – energoefektivitāti, estētisko vidi. Pērn Luminor izsniegto kredītu apjoms jaunajos projektos auga par 81%, kamēr sērijveida dzīvokļiem padomju laika ēkās – par 47%. Taču būvniecības izdevumu sadārdzināšanās, atkal var atgriezt interesi par dzīvokļiem padomju laikā celtajos sērijveida namos, īpaši tādos, kuri ir labā tehniskā stāvoklī un kuros īstenoti energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi – nomainīti logi, apkures sistēma, veikta ēkas siltināšana. Renovācijas darbi dzīvokļu vērtību palielina par apmēram 20-30%,”

skaidro K. Lukačovs.

Saskaņā ar bankas informāciju pērn cena par kvadrātmetru vidēji augusi par 15%, jaunajos projektos pat par trešdaļu, būvniecības izmaksas palielinājušās no 10-30%, savukārt banku mājokļa kredīta likmes samazinājušās par aptuveni desmito daļu.

 

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

 

 

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk