Image

4. martā Luminor banka emitēja Baltijas reģionā pirmās nodrošinātās obligācijas (covered bonds) 500 miljonu eiro vērtībā. Nodrošinātās obligācijas ar piecu gadu termiņu tiks iekļautas Īrijas biržā.

Luminor valdes priekšsēdētājs Erki Rāzuke norāda, ka, uzsākot nodrošināto obligāciju izdošanu, Luminor veikusi būtisku pavērsienu Baltijas finanšu tirgu attīstībā. Tas nozīmē, ka banka spērusi vēl vienu svarīgu soli, lai nostiprinātu Luminor kā spēcīgu Baltijas reģiona banku vietējiem uzņēmumiem un mājsaimniecībām.

“Plašā investoru interese par tirgiem, kas ierasti tiek uztverti izaicinoši, galvenokārt parāda uzticēšanos Baltijas valstu ekonomikai, jaunizveidotajai nodrošināto obligāciju sistēmai un Luminor bankai, kā arī atspoguļo vietējā mājokļu tirgus stabilitāti. Šī ir pirmā reize, kad uzņēmums Baltijā var aizņemties ar negatīvām procentu likmēm,” uzsver E. Rāzuke.

“Luminor ir sasniedzis izaugsmes stadiju, un mēs plānojam kļūt daudz aktīvāki tirgū, īpaši mājokļu kreditēšanas jomā. Obligāciju izdošana sniedz mums pieeju ļoti konkurētspējīgam finansējumam, no kā vislielākie ieguvēji būs mūsu klienti.”

Šī gada februāra pēdējā nedēļā un marta sākumā Luminor bankas pārstāvji tikās ar aptuveni 70 investoriem no visas Eiropas, tostarp Skandināvijas valstīm, Lielbritānijas un Baltijas valstīm, kas noslēdzās ar darījuma izziņošanu 4. martā.

Investoru interese bija ļoti liela, radot pieprasījumu pēc vērtspapīriem par vairāk nekā 1,6 miljardiem eiro. Luminor emitēja nodrošinātās obligācijas 500 miljonu eiro vērtībā ar 25 bāzes punktu starpību virs vidējo maiņas (swap) darījumu likmes. Ņemot vērā šī brīža zemās eiro procentu likmes, obligāciju ienesīgums sasniedza -0,18%, kas ir līdz šim zemākā likme Baltijas nevalstiskajam emitentam.

Gandrīz visus pieprasījumus veica investori ārpus Baltijas valstīm. Pieprasījums no centrālajām bankām un pārrobežu investoriem veidoja 20%, no Vācijas institucionālajiem investoriem – 43% no kopējā apjoma. Kopumā iegādes rīkojumus veica gandrīz 80 investori no 18 dažādām Eiropas valstīm.

Luminor plāno turpināt nodrošināto obligāciju emisiju, pievienojot obligāciju seguma portfelim Lietuvas un Latvijas aktīvus. Sākotnējo obligāciju izdošana ir balstīta uz Igaunijas aktīviem.

  • Tiesību akts, kas dod iespēju emitēt nodrošinātās obligācijas saskaņā ar Igaunijas likumdošanu, Igaunijā stājās spēkā 2019. gada martā.
  • Ņemot vērā Igaunijas Finanšu uzraudzības iestādes veikto novērtējumu, 2019. gada 19. decembrī Eiropas Centrālā banka izsniedza Luminor licenci nodrošināto obligāciju emitēšanai. Luminor ir pirmā banka Baltijas valstīs, kas saņēmusi šādu licenci.
  • Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s 2020. gada 13. janvārī piešķīra Luminor bankai provizorisko (P) reitingu Aa1 ar hipotēkām nodrošinātajām obligācijām. Šobrīd tas ir augstākais obligācijām saņemtais kredītreitings Baltijas valstīs.

Par Luminor

2019. gada Luminor ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs Baltijas valstīs ar 940 tūkstošiem klientu, 2500 darbiniekiem un 16,6% tirgus daļu noguldījumos un 18,7% tirgus daļu kreditēšanā 2019. gada ceturtā ceturkšņa beigās. Luminor pašu kapitāls veido 1,6 miljardus eiro, pirmā līmeņa pamata kapitāla rādītājam (CET1) sasniedzot 19,7%.

Papildu informācija:

Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk