Image

No rītdienas, 27. maija, Luminor Latvijā ievieš ilgtspējīgu pensiju 3. līmeņa indeksu plānu – Luminor indeksu pensiju plāns Ilgtspējīgā nākotne, kas ļaus iedzīvotājiem veidot uzkrājumus vecumdienām, vienlaikus rūpējoties par apkārtējo vidi, ilgtspēju un sabiedrības labklājību. Pensiju plāns ieguldīs indeksu fondos, kas savukārt ieguldīs pasaules uzņēmumos, kas ir līderi savās nozarēs attiecībā uz vides, sociālās un korporatīvās pārvaldības jeb ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) kritērijiem, no ieguldījumu spektra izslēdzot fosilās enerģijas ieguves jomā iesaistītos uzņēmumus.

 Luminor indeksu pensiju plāns Ilgtspējīgā nākotne ir pirmais pensiju 3. līmeņa indeksu plāns Latvijā, kas veicina ESG kritēriju ievērošanu. Līdz 100 % no fonda aktīviem tiks ieguldīti akciju indeksa fondos. Šis būs arī pirmais Luminor pasīvi pārvaldītais pensiju fonds.

“Pieaugot iedzīvotāju ieinteresētībai gan par labklājības nodrošināšanu vecumdienām, gan par to, kā dzīvot videi draudzīgāk, esam spēruši nākamo soli un piedāvājam klientiem iespēju uzkrāt nākotnei ilgtspējīgi. Luminor indeksu pensiju plāns Ilgtspējīgā nākotneinvestēs līdzekļus uzņēmumos, kas ir vadošie savās nozarēs pēc vides, sociālās atbildības un pārvaldības kritērijiem. Tāpat no ieguldījumu spektra pilnībā tiek izslēgti uzņēmumi, kas iegūst fosilo enerģiju. Atšķirībā no citiem tirgū pieejamiem fondiem, Luminor indeksu plāns izceļas ar to, ka apvieno pasīvu pārvaldīšanas stratēģiju ar ilgtspējas kritēriju veicināšanu, padarot to piemērotu Latvijas iedzīvotājiem, kas vēlas atbalstīt sociāli atbildīgas investīcijas,”
-norāda Atis Krūmiņš, Luminor Ieguldījumu pārvaldes vadītājs. 

Luminor indeksu pensiju plāns Ilgtspējīgā nākotne bez minētās fosilās enerģijas ieguvējiem neveiks vai līdz minimumam samazinās ieguldījumus arī citās nozarēs, kas nav uzskatāmas par ētiskām, piemēram, bruņojuma, tabakas, alkohola, kodolrūpniecības, azartspēļu nozarēs, ģenētiski modificētu produktu ražošanā un citās jomās. Savukārt pasīvā fonda pārvaldīšana nodrošinās klientiem dažādību uzkrājumu izvēlē, jo šis plāns rūpīgi sekos līdzi akciju tirgus rezultātiem, nevis balstīsies uz pārvaldnieka viedokli par finanšu tirgos notiekošo vai gaidāmo.

Pensiju plāns gados jaunākiem iedzīvotājiem

Luminor indeksu pensiju plāns Ilgtspējīgā nākotne ir piemērots gados jaunākiem un vidēja vecuma Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ir atlikuši vismaz 15 gadi līdz pensionēšanās vecumam. Ieguldot līdz pat 100 % no fondu aktīviem akciju tirgos, tā dalībnieki uzņemas augstāku risku, kas nozīmē, ka uzkrājuma laikā, visticamāk, nāksies sastapties ar ievērojamām svārstībām ieguldījumu vērtībā. Tomēr tieši ar šādu stratēģiju ilgtermiņā ir iespēja sasniegt lielāku ienesīgumu, salīdzinot ar piesardzīgāku vai konservatīvāku ieguldījumu stratēģiju.

Uzkrājumi nākotnei jāsāk veidot jau šodien

Lai justos ērti un vecumdienās nevajadzētu radikāli mainīt savus ikdienas paradumus un dzīves līmeni, pēc aktīvo darba gaitu beigām personas ienākumiem vēlams sasniegt vismaz 70-80 % no pašreizējiem mēneša ienākumiem. Ņemot vērā, ka Latvijas iedzīvotāju pensijā pavadītais laiks vidēji ir apmērām 20 gadi, cilvēkiem jāsāk rūpēties par savu nākotni jau laikus.

“Pēc šī brīža aprēķiniem uzkrājumi 1. un 2. pensiju līmenī varēs, iespējams, nodrošināt tikai apmēram 40 % no esošajiem ienākumiem. Tamdēļ labāk nodrošinātām vecumdienām iesakām iedzīvotājiem pašiem aktīvi iesaistīties uzkrājumu veidošanā. Viens no ērtākajiem veidiem ir uzkrājumi 3. pensiju līmenī – regulāras iemaksas ilgtermiņā var izveidot būtisku papildus kapitālu vecumdienām. Svarīgi atcerēties, ka, veicot uzkrājumus pensiju fondos, vienmēr jāpievērš uzmanība ieguldījumu riskam – zems, vidējs vai augsts. Nepieciešamības gadījumā iesakām konsultēties ar mūsu speciālistiem, jo būtiski ir izvēlēties optimālu riska līmeni, balstoties uz katra vecumu un citiem apstākļiem, jo pārāk riskanta vai konservatīva stratēģija nebūs piemērota optimāla rezultāta sasniegšanai,”
-piebilst Atis Krūmiņš.

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk