Image

2020. gadā kopējais Luminor izsniegto kredītu apjoms palielinājies par 30 %, liecina Luminor bankas apkopotā informācija. Pielāgojoties darbam un mācībām no mājām, pieaugušas arī iedzīvotāju prasības dzīvesvietas kvalitātei, palielinoties pieprasījumam pēc dzīvokļiem jaunajos projektos vai jauna īpašuma iegādei Pierīgā.

2020. gadā lielākais pieprasījums bijis pēc dzīvokļiem, kuru iegādei izsniegti vidēji astoņi no katriem desmit mājokļu kredītiem. Dzīvokļu segmentā iecienītākie ir jaunie projekti, 42 % no visiem darījumiem notika tieši šajā segmentā. Populāra izvēle otrreizējā tirgū ir arī sērijveida dzīvokļi, kas pērn sastādīja 35 % no visiem izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem. Visbiežāk klienti ir izvēlējušies divu līdz trīs istabu dzīvokļus Rīgā ar platību 50-65 kvadrātmetri.

“Arī pandēmijas ēnā hipotekāro kredītu piešķiršana neapstājās – visu šo laiku aktīvi turpinājām izsniegt kredītus mājokļa iegādei, saglabājot savas pozīcijas kā vienam no vadošajiem kreditētājiem Latvijā. Ja pagājušā gada pavasarī novērojam nelielu piesardzību, tad jau vasarā klientu interese par aizdevumiem atgriezās ierastajā līmenī. Lielāko pieaugumu novērojam 2020. gada otrajā pusē – pēdējā ceturksnī pieprasījums pārsniedza pirms pandēmijas rādītājus. Par spīti tam, ka nenoteiktības apstākļos vairāk analizējām varbūtību, kā konkrētajam aizņēmējam krīzes ietekmē varētu mainīties maksātspēja, pagājušo gadu var dēvēt par izaugsmes gadu,”

– stāsta Luminor mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Jau pirms pandēmijas Luminor novērojumi liecināja, ka iedzīvotāji labprāt pārceļas vai domā par dzīvi piepilsētā, turklāt pandēmijas laikā šī vēlme ir pieaugusi. Paredzams, ka šāda prakse varētu saglabāties un attīstīties arī pēc-pandēmijas laikā, kad daļai strādājošo darbs no mājām no krīzes risinājuma būs daļēji vai pilnībā kļuvis par ikdienu.

Pierīgā lielākais pieprasījums, aptuveni 70 %, ir pēc privātmājām, un vidējā izsniegtā aizdevuma summa šādam pirkumam ir aptuveni 160 000 eiro. Populārākās apkaimes, kur ģimenes izvēlas iegādāties vai būvēt mājokli Rīgas apkārtnē, ir Mārupe, Ādaži un Babīte, Stopiņu un Ķekavas novadi.

Kopumā pandēmijas laiks iedzīvotājiem licis pārdomāt, cik liela nozīme ir mājokļa funkcionalitātei, izmēram un lokācijai. Redzam, ka cilvēkiem pieaugusi vēlme uzlabot savas dzīvesvietas kvalitāti, piemēram, apsverot iespēju iegādāties plašāku dzīvokli, privātmāju vai rindu māju ar nelielu dārziņu, zaļo zonu un plašāku pieguļošo teritoriju.

“2021. gadu Latvijā sagaidām līdzīgu pagājušam gadam ar potenciālu nelielai izaugsmei, ko veicinās pieejamāki kredīti un ekonomikas atlabšana gada otrā pusē. Mūsu šā gada mērķi ir turpināt audzēt tirgus daļu mājokļu kreditēšanas tirgū, radot jaunus un inovatīvus kreditēšanas risinājumus saviem un citu banku klientiem, kā arī nodrošināt individuālu servisu, piemēram, tikšanās ar klientu gan klātienē, gan virtuāli klientiem ērtākā vietā un laikā,”

– papildina Kaspars Sausais.

2020. gada laikā Luminor turpinājusi sadarbību arī ar Altum, līdzdarbojoties gan valsts mājokļu garantijas programmā, gan uzsākot jaunu sadarbību granta “Balsts” ietvaros, palīdzot nodrošināt iespēju daudzbērnu ģimenēm iegādāties jaunu mājokli. Ar Altum atbalstu Luminor 2020. gadā izsniedza mājokļu kredītus vairāk kā 200 jaunajiem speciālistiem un vairāk kā 600 ģimenēm ar bērniem.

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk