Image

Luminor Bank AS ir publicējusi starpposma pārskatu par 2021. gada otro ceturksni. Tā laikā banka ir audzējusi savus biznesa apjomus un peļņu, salīdzinot ar līdzvērtīgu periodu pērn.

Šī gada otrajā ceturksnī Luminor izsniegto mājokļu kredītu apjomi Baltijā pieauga gandrīz trīs reizes, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tāpat ceturkšņa laikā pieauga arī uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apmērs. Banka turpināja sniegt nozīmīgu pienesumu Baltijas kapitāla tirgus attīstībā, tostarp organizējot pirmo Eiroobligāciju emisiju Baltijas nekustamā īpašuma nozarē. Tāpat Luminor saviem klientiem ieviesa jaunus ilgtspējīgus (ESG) pensiju indeksu plānus.

Luminor paplašināja savu sadarbību ar IBM, lai veicinātu savas IT iespējas, kā arī noslēdza līgumu ar Worldline par bankomātu tīkla pārvaldīšanu, lai uzlabotu un modernizētu savu bankomātu tīklu Baltijā. Šīs partnerattiecības paātrinās Luminor attīstību un uzlabos klientu apkalpošanu.

Bankas neto peļņa otrajā ceturksnī sasniedza 21,5 miljonus eiro, salīdzinot ar 13,5 miljoniem eiro attiecīgajā periodā pērn. Peļņas pieaugumu galvenokārt veicināja uzkrājumu samazinājums ienākumus nenesošiem kredītiem, kā rezultātā pašu kapitāla atdeve palielinājās līdz 5,1 % (2020. gada 2.ceturksnī 3,3 %). Savukārt Luminor 1. līmeņa pašu kapitāla rādītājs (CET1) ir 23,1 %, salīdzinot ar kopējā pašu kapitāla mērķi 17 % apmērā. Jūlijā Eiropas Centrālā banka publicēja arī Visaptveroša bankas novērtējuma rezultātus, kas pozitīvi novērtēja un apstiprināja Luminor noturību, stabilo aktīvu kvalitāti un kapitalizācijas līmeni.

“Otrajā ceturksnī turpinājām novērot lielu iedzīvotāju interesi par aizdevumiem mājokļu iegādei – uz šī gada 30. jūniju kopumā Luminor izsniegtais finansiālais atbalsts mājokļu iegādei vai būvniecībai mājsaimniecībām Latvijā sasniedza 1,36 miljardus eiro. Novērojam, ka pandēmijas laiks veicinājis iedzīvotāju pārdomas par jauna vai plašāka mājokļa iegādi, kas ir arī labs ilgtermiņa ieguldījums. Pozitīvi, ka cilvēki un arī uzņēmumi turpina veidot uzkrājumus – kopējais bankas klientu noguldījumu apjoms Latvijā otrajā ceturksnī, salīdzinot ar līdzvērtīgu periodu pērn, pieaudzis par 6 %, sasniedzot 2,81 miljardus eiro. Otrajā ceturksnī vēl piesardzīgi, bet novērojām iedzīvotāju patēriņa pieaugumu, kamēr vasaras periodā un pēc dažādu ierobežojumu atvieglošanas iedzīvotāju tēriņi pieaug arvien straujāk, tādejādi vienlaikus stimulējot valsts ekonomiku,”

saka Kerli Gabrilovica, Luminor vadītāja Latvijā.

“Otrajā ceturksnī Baltijas valstīs tika atcelti daudzi Covid-19 ierobežojumi, kas veicināja ekonomiskās aktivitātes atjaunošanos gan mūsu klientu vidū, gan sabiedrībā kopumā. Lai arī Luminor vēl priekšā ievērojams darbs, mani uzmundrina mūsu sasniegtais progress stratēģijas īstenošanā otrā ceturkšņa laikā, kas paveikts, pateicoties mūsu darbinieku centībai un ieguldītajam darbam. Jo īpaši esmu gandarīts par mūsu lomu Baltijas kapitāla tirgus attīstībā, kā arī par pozitīvām tendencēm hipotekārā kreditēšanā un biznesa klientu finansēšanā,”

stāsta Peters Boseks, Luminor bankas valdes priekšsēdētājs. 

Luminor ir vadošā neatkarīgā banka Baltijā un trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs Baltijas valstīs ar aptuveni 870 tūkstošiem klientu un 2300 darbiniekiem. Tāpat kā mūsu vietējie tirgi – Igaunija, Latvija un Lietuva – mēs esam jauni, dinamiski un vērsti uz nākotni.

Luminor 2021. gada 2. ceturkšņa pārskats angļu valodā ir pieejams šeit: https://bit.ly/3gdGYEb

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk