Image

Luminor šogad plāno arvien aktīvāku mājokļu finansēšanu – jau šobrīd katrs trešais mājokļa kredīts Latvijā ir izsniegts Luminor bankā. Luminor ir izdevies veiksmīgi audzēt savu noguldījumu portfeli Latvijā, un banka ir starp vadošajiem kreditētājiem Latvijā. 2020. gadā banka piedāvās divreiz vairāk finansējuma mājokļu iegādei.

Divu gadu pārejas periodā kopš banku apvienošanas un Luminor izveidošanas, prioritāri tika strādāts pie bankas procesu vienādošanas, kas ietekmēja arī jaunu kredītu izsniegšanas apjomu, taču šobrīd banka ir atgriezusies tirgū kā īpaši aktīvs mājokļu finansētājs. “Ir sperts nozīmīgs solis, emitējot Baltijas reģionā pirmās nodrošinātās obligācijas 500 miljonu eiro vērtībā, kas bankai sniedz pieeju ļoti pieejamam finansējumam un ļauj kļūt vēl aktīvākiem kreditēšanas tirgū. Ir novērojams, ka iedzīvotāji ir gatavi aizņemties un esam patiesi priecīgi, ka šogad būs iespēja viņus atbalstīt un dubultot kreditēšanas apjomu,” stāsta Kerli Gabrilovica, Luminor vadītāja Latvijā.

Šobrīd katrs trešais mājokļa kredīts Latvijā ir izsniegts Luminor bankā. Latvijā pērn aptuveni puse no Luminor izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem bija ar mērķi iegādāties dzīvokli sērijveida un pirmskara mājā (58%), iedzīvotāju nākamā populārākā izvēle ir bijusi dzīvoklis jaunajā projektā – 19%, kā arī mājas iegāde vai būvniecība – 22%.

Prognozējams, ka iedzīvotāju interese par hipotekārajiem kredītiem tuvākos gadus turpinās saglabāties. Aptuveni viena trešdaļa Baltijas valstu iedzīvotāju plāno tuvākajos piecos gados iegādāties nekustamo īpašumu, rāda Luminor veiktā aptauja Baltijas valstīs*. Latvijā tā norādījuši 27% respondentu, savukārt Lietuvā – 35% un Igaunijā – 33%.  Privātpersonu pirktspēja, augošie ienākumi un uzkrājumi, kā arī valsts ekonomiskā situācija ir vairojusi iedzīvotāju finanšu stabilitāti un optimismu, kas liecina – Latvijā šobrīd ir priekšnoteikumi, lai kreditēšana pieaugtu.

Galvenie iemesli, kādēļ cilvēki plāno un vēlas iegādāties jaunu mājokli ir apziņa, ka tā būs laba investīcija, kā arī pastāv vēlme pārvākties uz dzīvi citā mājoklī, secināts pētījumā. “Tieši Latvijas iedzīvotāji visvairāk novērtē to, ka nekustamais īpašums būs laba investīcija nākotnē – to norādījuši 41% respondentu Latvijā. To vēlamies uzsvērt arī mēs – neskatīties uz mājokli tikai kā vietu, kur dzīvot, bet plašākā perspektīvā – tā ir laba finanšu investīcija, kuras vērtība gadu laikā pieaugs,” uzsver Ingūna Krieva, Luminor mājokļu finansēšanas eksperte.

Savukārt igauņiem un lietuviešiem pirmkārt dominē vēlme mainīt dzīvesvietu (abās valstīs 38% respondentu ir šādi atbildējuši). Interesanti, ka vairāk nekā trešdaļa igauņu arī norādījuši, ka viņu esošā dzīvesvieta ir pārāk maza, kamēr Latvijā un Lietuvā tā domā vien ceturtā daļa aptaujāto.

Kopumā Latvijas iedzīvotāji biežāk nekā Baltijas kaimiņi būtu gatavi dzīvot mazākā mājoklī – līdz 50 kvadrātmetriem. Tā norādījuši 28% aptaujāto Latvijā savukārt Lietuvā un Igaunijā – 22% un 25%. Tomēr visās Baltijas valstīs visbiežāk vēlamai mājokļa izmērs būtu no 51-80 kvadrātmetriem, kā atbildējuši 41% respondentu Latvijā, 46% Lietuvā un 45% Igaunijā. Tas saskan arī ar Luminor tirgus datiem, pēc kuriem redzams, ka pērn Latvijā vislielākais pieprasījums bijis 2-3 istabu dzīvokļiem sērijveida projektos ar vidējo platību 55-25 kvadrātmetri.

* Luminor pētījums par Baltijas iedzīvotāju paradumiem un pieredzi hipotekārajā kreditēšanā un nekustamo īpašumu iegādē veikts 2020. gada februārī, sadarbībā ar pētījumu aģentūru SKDS. Respondentu skaits Latvijā – 1005, Lietuvā – 1000, Igaunijā – 1032.

 

Par Luminor

2019.gada Luminor ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs Baltijas valstīs ar aptuveni 940 tūkstošiem klientu, 2500 darbiniekiem un 16,6% tirgus daļu noguldījumos un 18,7% tirgus daļu kreditēšanā 2019. gada ceturtā ceturkšņa beigās. Luminor pašu kapitāls veido 1,6 miljardus eiro, pirmā līmeņa pamata kapitāla rādītājam (CET1) sasniedzot 19,7%.

 

Papildu informācija:

Inese Kronberga

Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: 29215409

E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk