Image

Diskusijai tiešraidē varēs sekot Finanšu nozares asociācijas mājas lapā  16. augustā plkst. 11.00 – 12.00.

Latvijai ir izdevies izveidot pasaulē konkurētspējīgu un novērtētu pensiju sistēmas modeli, tomēr negatīvo demogrāfijas tendenču dēļ Latvija ir viena no Eiropas Savienības valstīm ar vislielāko pensijas vecuma cilvēku nabadzības risku. Izaicinājumi, kas pensiju jomā piemeklē Latviju, nav unikāli – ar tiem saskaras lielākā daļa pasaules valstu. Tāpēc jau šobrīd tiek meklēti dažādi risinājumi, lai pensiju sistēma varētu pastāvēt, tostarp Latvijā.

Makroekonomiskie aprēķini liecina, ka katram otrajam Latvijas iedzīvotājam vecumdienās draud risks dzīvot zem nabadzības sliekšņa. Šādas skarbas prognozes sekmējis tas, ka aptuveni trešdaļa Latvijas darbspējīgo iedzīvotāju neveic sociālās apdrošināšanas iemaksas vai maksā tās no minimālās algas. Ja Latvijā nebūtu pensiju 2. līmenis kā integrālas pensiju sistēmas daļa, šo nabadzīgo iedzīvotāju apjoms pieaugtu par vismaz 10%-15%.

Pēc Latvijas Bankas aprēķiniem, sabiedrības novecošanās un citu faktoru ietekmē pensiju apmērs attiecībā pret vidējo algu valstī nākotnē saruks un 2050.-2060.gadā varētu noslīdēt līdz nepilnai ceturtdaļai no minimālās algas. Par zemiem pensiju ienākumiem nākotnē brīdina arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija OECD un Eiropas Komisija. Latvijas Bankas prognozes rāda, ka līdz ar to pensionēšanas vecuma palielināšana ir neizbēgama, savukārt spēcīga valsts fondēto pensiju shēmas darbība nodrošinās pensiju sistēmas sociālo ilgtspēju jeb cieņpilnu pensijas apmēru.

Diskusijā runāsim par to:

  • kādi ir lielākie Latvijas pensiju sistēmas izaicinājumi?
  • kādas ir iespējas pilnveidot pensiju sistēmu, lai nodrošinātu tās ilgtspēju?
  • vai Latvijas pensiju sistēma spēs nodrošināt cienīgas vecumdienas šodienas jaunajiem profesionāļiem?

Diskusijas viesi:

  • Ingus Alliks, Labklājības ministrijas valsts sekretārs,
  • Kristīne Lomanovska, Finanšu nozares asociācijas Kapitāla tirgus komitejas līdzpriekšsēdētāja, SEB Life and Pension Baltic SE valdes locekle,
  • Ivars Austers, Latvijas Universitātes sociālās psiholoģijas profesors,
  • Kaspars Peisenieks, finanšu un investīciju eksperts.

Diskusiju vadīs Mārtiņš Daugulis.

Diskusijai tiešraidē varēs sekot Finanšu nozares asociācijas mājas lapā  16. augustā plkst. 11.00 – 12.00.

Papildu informācija:
Sabīne Spurķe
E-pasts: sabine.spurke@financelatvia.eu T. +371 20604166
Finanšu nozares asociācijas komunikācijas vadītāja

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk