Pagājušajā gadā par vairāk nekā piektdaļu pieaudzis bezskaidras naudas norēķinu skaits, salīdzinot ar gadu iepriekš, liecina Luminor bankas apkopotā informācija. Visvairāk maksājumu ar kartēm veikts pārtikas preču veikalos, lielveikalos, benzīntankos, kā arī kafejnīcās un restorānos. Tāpat īpaši aktīvi atgriezās ar ceļošanu saistīti izdevumi. Galvenokārt inflācija un augošās preču un pakalpojumu cenas ietekmēja klientu maksājumus, pērn par vairāk nekā 30% palielinot arī norēķinu apmēru.

“Pērn iedzīvotāji tērējuši lielākas naudas summas par pārtiku, aviopārvadājumiem, degvielu, veselības aprūpes pakalpojumiem, bet kopumā teju visos segmentos norēķinu apmērs ir paaugstinājies. Lai arī tas galvenokārt norāda uz pērnā gada straujo inflāciju, tas ir, iedzīvotāji nav iegādājušies vairāk preču, bet gan par tām bieži vien nācies maksāt augstāku cenu, tomēr cilvēki arī aktīvāk atpūtās un izklaidējās ne tikai tepat mājās, bet arī ārvalstīs,”

skaidro Luminor bankas attīstības vadītāja Baltijā Jekaterina Ziniča.

Tāpat pagājušajā gadā novērojām straujāku maksājumu  skaita un iztērētās naudas apmēra pieaugumu par avio un transporta pakalpojumiem – abos segmentos iedzīvotāji pērn veikuši maksājumus divarpus un trīs reizes vairāk attiecīgi. Tāpat, norēķinoties ar karti,  vairāk nekā divas reizes lielākas summas tika tērētas par restorānu un kafejnīcu apmeklēšanu, salīdzinājumā ar 2021. gadu, kas arī varētu būt saistīts ar pandēmijas ierobežojumu atcelšanu.

Luminor dati par bezskaidras naudas norēķiniem liecina, ka aizvadītajā gadā par vairāk nekā 70% lielākas summas tika tērētas par dažādiem ar veselības aprūpi saistītiem pakalpojumiem, tostarp par medikamentiem. Tāpat būtiski paaugstinājās summas, kas izdotas par izklaidēm – 2022. gadā par šādiem pakalpojumiem tika tērēts vairāk nekā trīs reizes, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Visvairāk norēķinās kaimiņvalstīs, Vācijā, Zviedrijā un Spānijā

Pērn atgriezās iespēja ceļot uz ļoti daudziem galamērķiem praktiski pilnībā bez ierobežojumiem, kas manāmi ietekmēja norēķinus ārvalstīs – cilvēki ārpus savas mītnes zemes tērēja lielākas summas nekā iepriekš. Attiecīgi ar kartēm veikto maksājumu skaits ārvalstīs auga par teju 25%, bet maksājumu apmērs par vairāk nekā trešdaļu.

Visbiežāk iedzīvotāji ar maksājumu kartēm norēķinājušies tādās valstīs kā Vācija, Zviedrija, Lietuva un Spānija, savukārt vislielākās naudas summas tērētas Itālijā, Vācijā, Polijā, Spānijā un kaimiņos Lietuvā.

Pieaug bezkontakta norēķinu skaits

Luminor bankas dati liecina, ka pērn veikts par 23% vairāk norēķinu ar karti nekā 2021. gadā, un vidējā norēķinu summa pagājušajā gadā bija 21 eiro. Tāpat pieaug to klientu skaits, kuri savā ikdienā izmanto bezkontakta norēķinus, tas ir, karti vienkārši nopīkstinot maksājumu terminālī vai maksājot ar digitālajiem makiem, kas kā aplikācijas lejupielādētas viedtālruņos. Kopumā pērn veikts par teju piektdaļu vairāk bezkontakta karšu maksājumu nekā gadu iepriekš.

Luminor digitālo maku Apple Pay un Google maku (Google Pay) izmantošana ikdienā manāmi pieaugusi. Jau vairāk nekā 29% no bankas aktīvajiem karšu lietotājiem Latvijā izmanto savus digitālos makus viedierīcēs ikdienas norēķiniem gan veikalos, gan tiešsaistē.

Papildu informācija:
Zelma Strupka
Luminor sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
29950107
Zelma.Strupka@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk