Image

Aizvadītajā gadā Latvijas lauksaimnieki ir aktīvi investējuši lauksaimniecības tehnikas iegādē – pērn Luminor finansēto traktoru un kombainu skaits sasniedzis 183 tehnikas vienības, bet šī gada pirmajā ceturksnī finansējums piešķirts 34 lauksaimniecības tehnikas vienību iegādei, liecina Luminor Līzings apkopotā informācija. Vienlaikus tiek novērots arī būtisks lauksaimniecības tehnikas cenu pieaugums, viena darījuma vidējā finansējuma summa aizvadītajā gadā ir sasniegusi ap 119 000 eiro. 

Kā liecina Luminor dati, pērn bankas finansēto traktoru skaits pieaudzis par 16%, salīdzinot ar 2020. gadu, vienlaikus visās trīs Baltijas valstīs Luminor Līzings aizņem aptuveni 40% no jaunās lauksaimniecības tehnikas līzinga tirgus. Luminor Līzinga klientu TOP3 izvēlētākās lauksaimniecības tehnikas markas ir John Deere, CASE IH un Valtra traktori.

Eksperti prognozē, ka pieprasījums pēc lauksaimniecības tehnikas iegādes turpinās pieaugt arī šogad, kas galvenokārt skaidrojams ar Lauku atbalsta dienesta (LAD) finansējumu šim mērķim – lai gan projektu pieņemšana attiecīgajā atbalsta pasākumā noslēdzās februārī, šogad tiek plānots izsludināt vēl vienu šī pasākuma kārtu.

“Kā liecina mūsu novērojumi, lauksaimniecība ir tā nozare, kurai pandēmijas laikā ir izdevies turpināt attīstību, kas veicina lauksaimnieku maksātspēju un arī pieprasījumu pēc lauksaimniecības tehnikas iegādes. Vienlaikus redzam, ka Latvijas lauksaimniecība kļūst aizvien inovatīvāka – lauksaimnieki iegādājas un turpina pasūtīt modernu rietumu tehniku, ar kuras palīdzību ir iespējams nodrošināt labāku aizsardzību nelabvēlīgos laika apstākļos un ievākt labāku ražu. Pateicoties LAD finansējumam, lauksaimniekiem ir iespēja iegādāties tehniku ar ievērojamu ietaupījumu, kas sastāda līdz pat 50% no kopējās pirkuma summas. Šī gada pavasara kārtā bija vērojama ļoti liela projektu iesniedzēju aktivitāte –   saņemto pieteikumu skaits vairāk kā divarpus reižu pārsniedza pieejamo atbalsta summu.  Ņemot vērā lielo pieprasījumu, pieaug arī jaunu traktoru un kombainu līzinga darījumu skaits, turklāt, pateicoties procentu likmju kritumam, šobrīd ir pieejami ļoti labi līzinga nosacījumi un mūsu klientiem ir iespēja noslēgt izdevīgus darījumus,”

stāsta Lauris Vēveris, Luminor Līzings eksperts. 

Kā norāda eksperts, reizē ar lielo pieprasījumu, tirgū tiek novērots arī lauksaimniecības tehnikas sadārdzinājums aptuveni 10% apmērā. Šī tendence ir skaidrojama ar pieaugošajām ražotāju izmaksām, kā arī ražošanas ķēžu un piegādes kavējumiem – šobrīd lauksaimniecības tehnikas piegādes termiņš var būt līdz pat 14 mēnešiem no tehnikas pasūtījuma izdarīšanas brīža.

“Pandēmijas un iebrukuma Ukrainā dēļ šobrīd ir traucētas piegādes ķēdes un piegāžu kavējumi būs lielā mērā atkarīgi no ražotāju spējas nodrošināt nepieciešamās sastāvdaļas. Liela daļa lauksaimnieku jau šobrīd veic pasūtījumus lauksaimniecības tehnikai, kas tiks izmantota 2023. gadā, tādēļ var nākties saskarties ar izaicinājumiem, pēdējā brīdī pieņemot lēmumu par tehnikas iegādi, kas nepieciešama jau tuvākajā laikā. Šie izaicinājumi nav saistīti ar finansējuma piešķiršanu – mūsu bankas finansēšanas nosacījumos nav paredzētas izmaiņas – ar Eiropas Investīciju banku vienotais kredītportfelis mums ļauj klientiem piedāvāt izdevīgus kredīta nosacījumus, tomēr, ņemot vērā šī brīža situāciju pasaulē, iesakām izvēlēto lauksaimniecības tehniku iegādāties laikus,”

uzsver L. Vēveris.

Šobrīd aptuveni 0,3% apmērā ir kritušās procentu likmes bankas aizdevumiem un vidēji tirgū jaunas lauksaimniecības tehnikas darījumi lielākoties notiek 2–2,5% robežās. Vidēji aizdevums tiek ņemts uz pieciem gadiem ar pirmo iemaksu 10% apmērā, tomēr klienti nereti izvēlas veikt lielāku pirmo iemaksu, tādejādi samazinot ikmēneša maksājumu.

 

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk