Image

Aptuveni 11 % no visiem celtniecības darījumiem šī gada deviņos mēnešos ir bijuši hipotekārie kredīti privātmāju būvniecībai tieši Rīgas teritorijā, liecina Luminor bankas dati. Pieprasītākās vietas mājas būvniecībai  reģionos – Ventspils, Tukuma un Cēsu novadi.

Kā liecina Luminor bankas dati, šā gada deviņos mēnešos māju būvniecībai pieprasīto kredītu apjoms ir pieaudzis par 30%, savukārt šim mērķim izsniegtā vidējā kredīta summa nav būtiski mainījusies salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn. Tas skaidrojams ar klientu izvēli celt mazāku mājokli būvniecības izmaksu pieauguma dēļ – iekštelpu apjoms šogad samazinājies par aptuveni 10 kvadrātmetriem, sasniedzot 160 kvadrātmetrus. Nemainīgi pirmo vietu pieprasījumā pēc mājas būvniecības vietas saglabā teritorijas Rīgā un Pierīgā, turklāt iedzīvotāju pieaugošā interese par zemes iegādi rada arī spiedienu uz īpašumu pieejamību un to cenām.

“Aktīvākā māju būvniecība norit Rīgas teritorijā, kur šogad realizēti 11% no visiem Luminor izsniegtajiem būvniecības kredītiem, un pieprasītākā vieta privātmāju būvniecībai ir tās teritorijas, kuras robežojas ar Pierīgas novadiem nevis galvaspilsētas centrs vai tās guļamrajoni. Privātmāju būvniecības pieprasījums Rīgas teritorijā ir skaidrojams ar pieaugošo iedzīvotāju vēlmi dzīvot svaigā gaisā un  zaļā vidē, bet vienlaikus tuvu galvaspilsētai, lai saglabātu iespēju izmantot pilsētas sniegtās priekšrocības, pateicoties nelielajam attālumam līdz ikdienai būtiskiem galamērķiem,”

norāda Kaspars Sausais, Luminor mājokļu kreditēšanas eksperts.

Starp populārākajām vietām privātmājas būvniecībai uzreiz aiz Rīgas ierindojas  Mārupes un Ķekavas novadi, katram no tiem sastādot ap 8 % no visiem mājokļu celtniecības  darījumiem, kam seko Babītes, Salaspils, Carnikavas un Ādažu novadi ar 6 % daļu no visiem celtniecības darījumiem. Tāpat tiek novērots pieprasījuma pieaugums pēc zemes mājas būvniecībai arī ārpus Rīgas un Pierīgas. Citviet Latvijā iedzīvotāji biežāk izvēlas māju būvēt Ventspils, Tukuma un Cēsu novados.

Pēc Luminor ekspertu novērojumiem, visbiežāk klienti izvēlas būvēt privātmāju 160 kvadrātmetru platībā ar papildu platību 35 kvadrātmetri garāžai vai terasei. Vislielāko popularitāti joprojām saglabā mūra māju būvniecība, tomēr iedzīvotāji arvien vairāk interesējas par koka karkasa mājām. Pieaugošā interese par šāda veida mājām skaidrojama ar to, ka to būvniecības izmaksas ir prognozējamākas, kā arī uzstādīšana notiek salīdzinoši īsākā laikā. Ap 35% no Luminor izsniegtā finansējuma mājokļu būvniecībai ir piešķirts tieši koka karkasa mājām.

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk