Image

2020. gadu patēriņa kreditēšanā raksturo digitālo kanālu izmantošana un patēriņa kredītu pieprasījuma samazināšanās kopumā, jo īpaši ikdienas tēriņiem jeb kredītlimitam. Samazinoties mazajiem tēriņiem, klienti sāka veikt lielākus pirkumus un labiekārtot mājokli – 27 % no visiem patēriņa kredītiem ņemti ar mērķi iegādāties auto, kas ir par 4 % vairāk nekā 2019. gadā, un 5,6 % – mājokļa labiekārtošanai.

2020. gadā samazinājies pieprasījums finansējumam bez definēta mērķa. Samazinājies to klientu skaits, kuri interesējušies par savām iespējām aizņemties, noskaidrojot savu kredītreitingu – novērojams samazinājusies par 5 %, salīdzinot ar 2019. gadu. Kā arī klienti mazāk ir pietiekušies kredītlimitam – samazinājums par 4 %.

Savukārt decembrī novērojām, ka pašā gada nogalē klienti aktīvi izmaksāja kredītkaršu kavētos maksājumus un patēriņa kredītu atlikumus.

“Samazinoties ikdienas tēriņiem, likumsakarīgi palielinās iespēja nosegt esošās saistības un izvērtēt, kādam mērķim uzņemties turpmākās kredītsaistības. Tomēr, atjaunojoties cilvēku plūsmai veikalos un ēdināšanas iestādēs, varam sagaidīt arī lielāku nepieciešamību pēc kredītkaršu kredītlimita izmantošanas,”

– skaidro Vladislavs Mironovs, Citadeles valdes loceklis.

2020. gads iezīmēja arī aktīvāku digitālo kanālu izmantošanu. Septiņi no desmit kredītu pieteikumiem tika saņemti attālināti – mājas lapā vai mobilajā lietotnē, kas ir par 10 % vairāk nekā 2019. gadā, un 70 % no visiem kredītu līgumiem noslēgti attālināti, veidojot pieaugumu par 13 % gadā.

“Redzam, ka arī šobrīd iedzīvotāji turpina īstenot savus plānus, tomēr dara to piesardzīgi. Pēc ierobežojumu mazināšanas sagaidām pieaugumu pieprasījumos auto iegādei, mājokļa remontam un tā labiekārtošanai. Esam ar mūsu klientiem gan Covid-19 pandēmijas laikā, gan atbalstīsim klientu plānus arī turpmāk, kad vakcīna visiem būs nodrošinājusi pozitīvāku skatījumu un prognozējamu tuvāko nākotni,”

 – papildina Mironovs.

Par banku Citadele

Citadeles misija ir modernizēt banku nozari un sniegt klientiem un biznesam visā Baltijā vairāk iespēju.

Līdzās klasiskajiem bankas pakalpojumiem Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu: sākot ar mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķiniem un zibmaksājumiem, un beidzot, kā pirmie Baltijā, piedāvājot atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un uz mobilā tālruņa numuriem.

Citadele ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem. Citadeles grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Papildu informācija
Kristīne Mennika
Korporatīvās komunikācijas vadītāja
AS “Citadele banka”
Tālr. 26528533
E-pasts: Kristine.Mennika@citadele.lv 
www.citadele.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk