Image

Lai gan 36% Latvijas iedzīvotāju kopumā ir apmierināti ar savu pašreizējo finansiālo situāciju, daudziem tomēr ir grūti atļauties ikdienā nepieciešamās preces, kā arī veikt lielākus pirkumus, liecina SEB bankas veiktā aptauja*. Vien neliela daļa jeb 4% aptaujāto norādījuši, ka, ņemot vērā viņu ikmēneša ienākumus un izdevumus, ar atlikušo summu pietiek, lai ikdienā varētu atļauties iegādāties visu, ko viņi vēlas.

Vairāk nekā trešā daļa jeb 35% Latvijas iedzīvotāju norāda, ka viņu ienākumi ir pietiekami, lai iegādātos pārtiku un apģērbu, bet ar esošajiem ienākumiem nepietiek lielu pirkumu veikšanai, piemēram, ledusskapja vai televizora iegādei.

Nedaudz mazāk nekā trešā daļa aptaujāto (32%) atzīst, ka viņu pašreizējā finanšu situācija ir tāda, ka viņi var atļauties arī lielākus pirkumus, bet nevar atļauties iegādāties ļoti dārgas un ekskluzīvas lietas, piemēram, dzīvokli vai vasarnīcu.

Vienlaikus 27% aptaujāto norādīja, ka ir drīzāk neapmierināti ar savu finansiālo stāvokli, bet aptuveni desmitā daļa jeb 11% respondentu – ļoti neapmierināti. Turklāt 21% aptaujāto norādīja, ka viņu ienākumi ir pietiekami, lai iegādātos pārtiku, bet nepietiek, lai iegādātos citas ikdienā nepieciešamās preces, piemēram, apģērbu, nemaz nerunājot par ekskluzīvākiem pirkumiem.

“Pēdējo gadu laikā pasaules ekonomika ir piedzīvojusi daudzus satricinājumus, tostarp, Covid-19, inflāciju vai procentu likmju kāpumu un citus, kas iespaido gandrīz ikvienu mājsaimniecību. Arī karš Ukrainā ir mainījis skatījumus par to, kā cilvēki jūtas un vērtē apkārt notiekošo. Tieši izaicinājumu konteksts ir tas, kas mums ir licis un liks uz daudzām lietām, tai skaitā uz ekonomiskajiem ieguvumiem, skatīties nedaudz atšķirīgi salīdzinājumā ar vēl nesenu pagātni. Tas, ka 36% atzīst, ka ir apmierināti ar savu finansiālo situāciju, nav pārlieku liels īpatsvars, bet, ņemot vērā kontekstu, nav arī slikti. Savukārt nedaudz pārsteidz tas, ka tikai 11% atzīst, ka ir ļoti neapmierināti ar finansiālo situāciju. Diemžēl mūsu finansiālās spējas ļoti reti kad tiek līdzi mūsu vēlmēm, tādēļ neliela neapmierinātība ir samērā pieņemama situācija, ja tā neievelkas. Dzīve ir mainīga. Tāpat kā mūsu ienākumi, kā dēļ svarīgi padomāt par dienām, kad saule spīd mazāk, veicot uzkrājumus.

Aptaujas dati liecina, ka lielai daļai sabiedrības (41%) pēdējā gada laikā finansiālā situācija nav mainījusies, tomēr 37% Latvijas iedzīvotāju tā ir pasliktinājusies.

Tātad visiem ir jāsavelk jostas un, iespējams, jāpārdomā izdevumu prioritātes. Tas, ka daļa sabiedrības spēj atļauties sev nodrošināt vien pirmās nepieciešamības preces, ir satraucoši un jau atkal apliecina, ka ikvienam jau laikus ir jārūpējas par uzkrājumu veidošanu, par savu “drošības spilvenu”, kā arī rūpīgi jāizvērtē savas izdevumu pozīcijas, samērojot tās ar ikmēneša ienākumiem,”

uzsver SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

Drīzāk apmierināti ar savu pašreizējo finansiālo situāciju ir iedzīvotāji Rīgā (37%), Pierīgā (34%) un Kurzemē (33%). Savukārt drīzāk neapmierināti jūtas Vidzemes (35%), Kurzemes (31%) un Zemgales (26%) iedzīvotāji. Savukārt, Latgales reģionā teju trešajai daļai aptaujāto ir neitrāls viedoklis par savu finansiālo situāciju, bet pusei reģiona iedzīvotāji ir radikāli pretēji uzskati – ceturtā daļa respondentu norāda, ka ir drīzāk apmierināti un tikpat daudz (25%) – ka ir drīzāk neapmierināti ar savu pašreizējo finansiālo situāciju.

*Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc SEB bankas pasūtījuma 2022. gada novembrī veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Papildu informācijai:

Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – tālr. 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 4 277 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 100 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk