Image

Pašreizējais ekonomikas perspektīvu risku pieaugums atspoguļojas arī mazo un vidējo uzņēmumu rīcībā. Kā liecina SEB bankas veiktā mazo un vidējo uzņēmumu aptauja*, teju puse Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu plāno palielināt preču un pakalpojumu cenas, tomēr tiek meklēti arī citi risinājumi, kā pārziemot ne uz patērētāju rēķina.

Lai kompensētu augošo resursu cenu un inflācijas radīto ietekmi, 43% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu plāno palielināt preču un pakalpojumu cenas, kas ir zemākais rādītājs Baltijas valstīs. Salīdzinoši šādu risinājumu ir izvēlējušies 51% Lietuvas un 50% Igaunijas mazo un vidējo uzņēmumu.

“Ekonomikā šī ziema tiek gaidīta ar lielu uztraukumu, ņemot vērā resursu cenu pieaugumu, rekordaugsto inflāciju un joprojām augošās Euribor likmes. Šie faktori ievērojami ietekmē arī komersantus. Diemžēl populārākais risinājums mazo un vidējo uzņēmumu vidū visās Baltijas valstīs ir pārziemot uz patērētāju rēķina, tomēr jārēķinās, ka arī patērētāju pirktspēja samazinās. Un ir uzņēmumi, kas, to apzinoties, meklē citus risinājumus, kā pārvarēt gaidāmos izaicinājumus,”

aptaujas datus komentē SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Piektā daļa jeb 20% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu plāno arī pārskatīt sniegto pakalpojumu un preču klāstu. Nedaudz mazāk (19%) uzņēmumu plāno saīsināt darba laiku, savukārt 15% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu meklēs energoefektīvākus risinājumus.

Līdzīgi plāno arī Lietuvas mazie un vidējie uzņēmumi, proti, 24% pārskatīs piedāvāto preču un pakalpojumu klāstu, bet 16% saīsinās darba laiku un tikpat (16%) meklēs energoefektīvākus risinājumus. Savukārt Igaunijā īsākas darba stundas plāno strādāt 19% mazo un vidējo uzņēmumu un tikai nedaudz mazāk – 18% norāda, ka nogaidīs un neveiks nekādas papildu aktivitātes šī brīža ekonomisko izaicinājumu pārvarēšanai.

Vienlaikus 10% Latvijas, tikpat (10%) Lietuvas un 13% Igaunijas mazo un vidējo uzņēmumu atzīst, ka nav sagatavojušies iespējamiem izaicinājumiem gaidāmajā ziemas sezonā.

Lai dalītos pieredzē par to, kāds noskaņojums šobrīd dominē Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu vidū, ar kādiem izaicinājumiem nākas saskarties un kādas ir pieejas to risināšanā, SEB banka rīko tiešsaistes diskusiju “Bizness pārmaiņu laikā: nogaidīt vai uzņemt apgriezienus?”.

Diskusijā piedalīsies: Arnis Škapars, SEB bankas valdes loceklis, Zita Sāviča, SIA “Baltic Candles Ltd” direktore un Armīns Urbergs, SIA “Folded” valdes loceklis.

Diskusijā eksperti pārrunās tādus jautājumus kā:

  • Kādas šobrīd ir uzņēmumu prognozes par tuvāko nākotni, attīstības iespējām un konkurētspēju?
  • Kā šajā pārmaiņu laikā uzņēmumiem pielāgoties, lai saglabātu attīstības un izaugsmes iespējas, un kā tas ietekmē gala patērētāju?
  • Kāda šobrīd ir ilgtspējīgas komercprakses vieta uzņēmēju dienaskārtībā?

Tiešsaistes diskusija ceturtdien, 10. novembrī, plkst. 10.00, būs skatāma SEB bankas profilā sociālajā tīklā Facebook: https://fb.me/e/3R7oxEsZ8

*Uzņēmēju aptauju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā pēc SEB bankas pasūtījuma šā gada septembra beigās veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 503 Latvijas, 541 Lietuvas un 506 Igaunijas mazie un vidējie uzņēmumi.

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvija, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 4 277 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 100 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk