Image

Gandrīz 34% iedzīvotāju Latvijā regulāri iegulda naudu finanšu tirgos. Populārākais ieguldījumu veids ir iemaksas pensiju 3. līmenī un uzkrājošā dzīvības apdrošināšanā. Mazāk populāri ir ieguldījumu fondi, obligācijas un biržā tirgotie fondi jeb ETF, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā*.

Visvairāk iegulda pensiju 3. līmenī

Vairāk nekā puse no visiem, kuri patstāvīgi iegulda naudu finanšu tirgos, ieguldījumus veicб izmantojot pensiju 3. līmeni. Savukārt 31% investoru ir noslēgti uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumi.

“Investors ir persona vai organizācija, kura iegulda naudu, sagaidot finansiālu atdevi. Pirmais solis investēšanā “piespiedu kārtā” visiem strādājošajiem Latvijā ir 2. pensiju līmenis, kurā katru mēnesi tiek novirzīti 6% no bruto algas. Nākamais ieteicamais solis ieguldījumu veikšanā ir 3. pensiju līmenis, kur iemaksas tiek veiktas brīvprātīgi, izvēloties pensiju plānu atbilstoši savam vecumam un pensiju plāna riska līmenim, un kur līdzekļus pārvalda profesionāls līdzekļu pārvaldnieks. Ieteicams izmantot arī uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas pakalpojumus, jo papildus investēšanai tiek piedāvāta arī dzīvības apdrošināšana, kas jo īpaši būtiska, ja ir hipotekārais kredīts. Abiem iepriekš minētajiem ieguldījumu veidiem ir iespējama “garantētā” finansiālā atdeve – iedzīvotāju ienākumu nodokļa atmaksa,”

skaidro SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Runājot par pārējām ieguldījumu iespējām, nākamais populārākais iedzīvotāju vidū ir ieguldījumi akcijās – šajos vērtspapīros iegulda 17% investoru. Tiem seko ieguldījumu fondi, kuros iegulda 8%, biržā tirgotie fondi jeb ETF (7%) un obligācijas, kurās iegulda vien 2%.

“Ieguldot naudu ieguldījumu fondos, ETF, akcijās un obligācijās, lēmums par konkrēto investīciju ir jāpieņem pašam investoram, tādēļ šie produkti ir mazāk populāri, kaut atsevišķi fondi vai ETF arī piedāvā sabalansētu risku līdzīgi kā 2. un 3. līmeņa pensiju plāni. Akcijas un obligācijas bieži vien prasa lielāku sākotnējo investīciju un risks ir augstāks, jo, lai sabalansētu risku (iegādātos dažādu uzņēmumu akcijas, vai dažādas obligācijas), nepieciešami lielāki finanšu līdzekļi nekā investējot fondos. Tieši tāpēc investora “karjeru” vēlams sākt ar regulārām iemaksām zemu izmaksu indeksu fondos vai fondu portfeļos, lai pavērotu to, kā strādā vidējie tirgus rādītāji,”

turpina eksperts.

SEB Roboinvestora lietotāji tagad var ieguldīt ETF

Biežākais iemesls, kāpēc iedzīvotāji, kuri veic investīcijas, neiegulda biržā tirgotajos fondos jeb ETF, ir zināšanu trūkums par to, kas tas ir (38%). Tad seko pārliecība, ka lai ieguldītu ETF, nepieciešamas lielas naudas summas (34%), ka arī bailes no iespējamiem zaudējumiem (32%).

Biržā tirgotie fondi jeb ETF (exchange traded funds – angļu val.) ir līdzīgi ieguldījumu fondiem. Gan ETF, gan tradicionālajos ieguldījumu fondos investoru veiktos ieguldījumus fonda pārvaldnieks investē dažādos vērtspapīros. Taču būtiskākā atšķirība – ETF tiek tirgoti biržā, gluži kā akcijas. Šobrīd pasaulē ir ļoti daudz ETF, tāpēc pilnīgi saprotamas arī bažās par to, ka ir grūti izvēlēties, kuros tieši instrumentos ieguldīt.

“Lai atvieglotu šo procesu, tagad SEB bankas izveidotajā rīkā mobilajā lietotnē – Roboinvestorā – piedāvājam jaunu pakalpojumu: bankas pārvaldītus ETF portfeļus. ETF portfeļos iespējams veikt gan vienreizējus, gan regulārus ieguldījumus sākot ar 50 eiro. Katram klientam, atbilstoši viņa riska apetītei un ieguldīšanas mērķiem, tiks piemeklēts atbilstošais portfelis. Šis SEB bankas piedāvājums ir unikāls ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā,”

skaidro Andris Lāriņš.

Jau gandrīz gadu SEB banka savā mobilajā lietotnē piedāvā īpašu rīku – Roboinvestoru, kas pilda konsultanta lomu, uzdodot lietotājam virkni jautājumu par ieguldījumu mērķiem, pieļaujamo risku, kā arī pašreizējo finansiālo situāciju. Pēc saņemtās informācijas analīzes klientam piedāvā viņam piemērotāko ieguldījumu risinājumu. Līdz šim Roboinvestors klientiem ieteica ieguldījumus SEB grupas pārvaldītajos ieguldījumu fondos, savukārt turpmāk šeit pieejams arī portfeļa pārvaldības pakalpojums, kura ietvaros klienta līdzekļi tiek ieguldīti viņam piemērotākajā ETF portfelī.  

Uz šo dienu Roboinvestoru izmēģinājuši jau vairāk nekā 80 tūkstoši klientu visā Baltijā un 12% no viņiem sākuši savas investēšanas gaitas, vidēji mēnesī novirzot ieguldījumiem ap 40 eiro.

SEB banka atgādina, ka naudas līdzekļu ieguldīšana finanšu instrumentos ir saistīta ar risku. Vairāk par ieguldījumu fondiem un ar tiem saistītajiem riskiem var uzzināt SEB bankas mājaslapā. Iesakām rūpīgi izlasīt saistošos noteikumus un, ja nepieciešams, konsultēties ar bankas darbiniekiem.

*Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc SEB bankas pasūtījuma šā gada februārī veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 31. martu SEB grupas kopējie aktīvi veido 3766 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2432 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk