Image

Piektā daļa jeb 20% Latvijas sabiedrības prognozē, ka šogad viņu personīgie ienākumi pieaugs, turklāt puse no tiem paredz ienākumu palielināšos par vairāk nekā 10%, liecina SEB bankas veiktā aptauja*. Vienlaikus 22% aptaujāto šogad sagaida personīgo ienākumu samazināšanos.

Ienākumu pieaugumu visbiežāk sagaida iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 (31%) un no 30 līdz 39 (28%) gadiem. Savukārt personīgo ienākumu samazināšos biežāk prognozē respondenti vecumā no 50 līdz 59 (25%) un no 60 līdz 74 (28%) gadiem.

No pesimistiskāk noskaņotajiem respondentiem vairāk nekā puse paredz, ka viņu ienākumi samazināsies par vairāk nekā 10%, savukārt pārējie prognozē ienākumu samazināšos par mazāk nekā desmito daļu.

Vienlaikus trešā daļa jeb 32% respondentu šajā gadā izmaiņas savu personīgo ienākumu apmērā nesagaida.

“Aptaujas rezultātos redzama samērā liela piesardzība un pat pesimisma nots. Lai arī šogad ekonomikas izaugsme varētu izpalikt, lielas turbulences darba tirgū gaidītas netiek. Arī darba samaksas kāpums turpināsies. Tomēr piektdaļa prognozē ienākuma kritumu, kas ir pesimistisks vērtējums. Visdrīzāk, ienākumu kritums tik lielai iedzīvotāju daļai piedzīvots netiks, bet noskaņojumu ietekmē augstā inflācija, kas daudziem būtiski ir iedragājis pirktspēju. Raksturīgi, ka pesimistiskāki ir vecāka gadagājuma iedzīvotāji. Savukārt jaunāki iedzīvotāji uz situāciju raugās optimistiskāk, jo jaunības degsmē ir gatavi vairāk mainīt apstākļus un pieņemt izaicinājumus, lai iegūtu augstākus ienākumus,”

skaidro SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Ņemot vērā pērnā gada dažādos ekonomiskos izaicinājumus, kas skāra teju ikvienu, ir vērojama arī negatīva tendence iedzīvotāju finanšu stāvokļa pašvērtējumā. Proti, 37% aptaujāto norāda, ka viņu ģimenes finansiālā situācija pēdējo 12 mēnešu laikā ir pasliktinājusies, savukārt 41% respondentu tā nav mainījusies.

Vien 15% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņu ģimenes finanšu stāvoklis pēdējā gada laikā ir uzlabojies. Visbiežāk tā norāda respondenti vecumā no 30 līdz 39 gadiem (24%), bet visretāk – iedzīvotāji vecumā no 60 līdz 74 gadiem (6%) un no 50 līdz 59 gadiem (10%).

*Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc SEB bankas pasūtījuma 2022. gada novembrī veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – tālr. 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 4 277 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 100 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk